![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukam zgrabnej konstrukcji arraylist dwu wymiarowej
Czy mogę prosić aby ktoś pokazał implementację wraz z przykładowym mechanizmem zasilania w dane ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na tą chwilę mam takiego dziwoląga i się zastanawiam czy da się bardziej uprościć
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki dobry przykład.
Jednocześnie proszę o wytłumaczenia wskazania "This". W tym przypadku nie rozumiem na jaki obiekt czy pole wskazuje ![]()
Powód edycji: [Kshyhoo]: bb-code
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
this bo dziedziczysz ArrayList a on ma taką metodę
|
|
|
![]()
|
|
ok
A czy teoretycznie w tym wypadku ten this można pominąć bezpiecznie ponieważ nie przesłaniamy metody? Dzięki |
|
|
![]()
|
|
Możesz
|
|
|
![]()
|
|
powyższy zapis dodaje na daną pozycję element i przesuwają elementy na nowe pozycje. czyli mamy wynik 4,3,2,1 jak w ArraList zastąpić element w indexie 0 tak żeby nie wstawiało w pole nowego elementu lecz je zastępowało? tak aby po wykonaniu kodu lista zawierała tylko 1 element o indexie 0 o wartości 4? Ten post edytował Kshyhoo 15.04.2015, 17:44:49
Powód edycji: [Kshyhoo]: bb-code
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Kontynuuj poprzedni wątek. Łączę.
Używaj bb-code. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast metody add() użyj set() z tymi samymi parametrami.
|
|
|
![]()
|
|
ok, dzięki,
jednak jeżeli index wcześniej nie istniał to rzuca mi wyjątek.
Czyli muszę w pierwszej kolejności dodać obiekt poprzez add (aby stworzyć dany index) a jak chce wymienić to set. Jeżeli jest jakaś zgrabniejsza konstrukcja to proszę dajcie znać |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz opisać co właściwie robisz, że potrzebujesz takiego dziwnego rozwiązania?
|
|
|
![]()
|
|
Masz racje jest dziwne ale nie dlatego że to potrzebuję, ale dlatego że chce zamienić zwykłe tablice na arraylist. Ale najwidoczniej nie zawsze się opłaca
Jednak mam pytanie ![]() jak wyświetlić wewnętrzną tablicę ? System.out.println( outerArray.get(1).innerArray[1]? ? ?) poniżej w kodzie kontekst
Ten post edytował gregi 16.04.2015, 14:51:46 |
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi się, że mylisz tutaj kilka rzeczy.
Zmienna outerArray jest Listą, nie tablicą. Może ona przechowywać dowolną ilość obiektów typu String[] w sobie. Wartość 4 jaką podałeś w konstruktorze ArrayList to jedynie początkowa "pojemność" listy - szczegół implementacji ArrayList. Nie ma on nic wspólnego z ilością elementów jakie może przechowywać lista, ani z pojemnością poszczególnych jej elementów. Cytat Masz racje jest dziwne ale nie dlatego że to potrzebuję, ale dlatego że chce zamienić zwykłe tablice na arraylist. Zapewne chcesz zamienić tablice na listę (obojętnie jaką, nie koniecznie ArrayList). W takim przypadku po prostu skorzystaj z: |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 16:54 |