![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam pytanie o Facebook Graph API, dopiero wzgryzam sięw temat, natomiast interesuje mnie wykorzystanie tego narzędzia nie tyle do stworzenia aplikakacji ile wykorzystanie big data. chodzi mi o pobranie większych danych z bazy FB nie powiązanych z konkretnym użytkownikiem (np. wszystkie przyszłe wydarzenia z Polski, albo wszystkie fan page'e). widzę, że podobne rzeczy sąchyba możliwe, natomiast czy są jakieś restrykcje co do zewnętrznego wykorzystania tych danych? gdybym np pobierał je i wykorzystywał na swojej inne stronie? czy mój tok myślenia jest prawidłowy? niestety do tej pory nie znalazłem jednoznacznego zapisu w tym zakresie dzięki za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro facebook udostepnia publicznie takie informacje to chyba jasne ze mozesz ich uzyc, na tym tez polega API.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niby tak, ale to trochę wydaje się zbyt piękne. Facebook udostępnia naprawdę pokaźne zasoby przy czym jest mowa o wykorzystaniu API do tworzenia aplikacji, a więc operowania danymi wewnątrz fb (więc nie wiem jak to interpretować - możesz wykorzystywać API ale tylko do tworzenia aplikacji na fejsa?). ja chce je pozyskać do przetwarzać zewnętrznie i mówiąc szczerze nie chce mi się na razie pisać samej apki pod fejsa.
w regulaminie facebooka jest dużo obostrzeń (np tu: https://www.facebook.com/legal/terms - pkt 9.) ale jak rozumiem, dotyczy to tylko danych użytkowników.. Wolałbym, aby to było jakoś jednoznacznie stwierdzone w jakimś dokumencie. Po za tym znalazłem podobny wątek tutaj http://stackoverflow.com/questions/1862112...ut-access-token z następującym ustępem: The access token is there for a reason. What are you doing with this info? And remember, SocialBakers does because FB sells info, hence the access tokens trochę nie rozumiem jak FB miałby sprzedawać dane? mi chodzi o wykorzystanie tych danych podobnie jak robią to serwisy monitoringu social media (np. socialbakers.co, albo brand24.pl). niestety support Facebooka, mocno kuleje, albo nie trafiam pod właściwy adres. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:33 |