Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: (Facebook Graph API] wykorzystanie danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mikolajjj
witam
mam pytanie o Facebook Graph API, dopiero wzgryzam sięw temat, natomiast interesuje mnie wykorzystanie tego narzędzia nie tyle do stworzenia aplikakacji ile wykorzystanie big data. chodzi mi o pobranie większych danych z bazy FB nie powiązanych z konkretnym użytkownikiem (np. wszystkie przyszłe wydarzenia z Polski, albo wszystkie fan page'e).

widzę, że podobne rzeczy sąchyba możliwe, natomiast czy są jakieś restrykcje co do zewnętrznego wykorzystania tych danych? gdybym np pobierał je i wykorzystywał na swojej inne stronie?

czy mój tok myślenia jest prawidłowy? niestety do tej pory nie znalazłem jednoznacznego zapisu w tym zakresie

dzięki za pomoc
rad11
Skoro facebook udostepnia publicznie takie informacje to chyba jasne ze mozesz ich uzyc, na tym tez polega API.
mikolajjj
niby tak, ale to trochę wydaje się zbyt piękne. Facebook udostępnia naprawdę pokaźne zasoby przy czym jest mowa o wykorzystaniu API do tworzenia aplikacji, a więc operowania danymi wewnątrz fb (więc nie wiem jak to interpretować - możesz wykorzystywać API ale tylko do tworzenia aplikacji na fejsa?). ja chce je pozyskać do przetwarzać zewnętrznie i mówiąc szczerze nie chce mi się na razie pisać samej apki pod fejsa.

w regulaminie facebooka jest dużo obostrzeń (np tu: https://www.facebook.com/legal/terms - pkt 9.) ale jak rozumiem, dotyczy to tylko danych użytkowników.. Wolałbym, aby to było jakoś jednoznacznie stwierdzone w jakimś dokumencie.

Po za tym znalazłem podobny wątek tutaj http://stackoverflow.com/questions/1862112...ut-access-token

z następującym ustępem:
The access token is there for a reason. What are you doing with this info? And remember, SocialBakers does because FB sells info, hence the access tokens

trochę nie rozumiem jak FB miałby sprzedawać dane?

mi chodzi o wykorzystanie tych danych podobnie jak robią to serwisy monitoringu social media (np. socialbakers.co, albo brand24.pl).

niestety support Facebooka, mocno kuleje, albo nie trafiam pod właściwy adres.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.