![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciemnota opanowała
![]() Tabela i dane:
Wynik oczekiwany: Chcę 2 rekordy z każdej grupy (price_type_id) o najwyższym update_time. Może ogólnie ktoś ma jakieś w miarę uniwersalne rozwiązanie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np. tak: http://sqlfiddle.com/#!2/ed5b2/2
Tak jest prawidłowo - po ANSI-SQL-owemu. Można też na zmiennych zrobic. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po drobnej zmianie śmiga fajnie
![]() Potrzebowałem sortowania po update_time a nie price
Hmm... Jednak nie zadziałało tak jak chciałem. Danych mam trochę więcej ale w sumie źle że nie podałem bardziej zróżnicowanych. http://sqlfiddle.com/#!2/81379e/1/0 Dodałem więcej danych. Docelowo chciałbym z całego setu dostać wynik dla konkretnego produktu np. article_id = 177 przy założeniach jw. czyli 2 ostatnie ceny o najwyższych czasach aktualizacji dla każdej price_type_id Nie za dużo bym chciał ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Nie za dużo bym chciał ? Ty zawsze chcesz za duzo ![]()
Cos takiego? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
nospr co ja poradzę że zachłanny jestem
![]() Twoje rozwiązanie nie działa tak jak chciałem ponieważ pobierasz najniższe ceny a mi potrzeba najwyższe czasy dodania (update_time). Sam też kombinowałem w podobny sposób. @trueblue Wygląda że Twoje rozwiązanie działa świetnie. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Pyton ja tylko zmodyfikowalem podane przez ciebie zapytanie w linku. NIe moja wina, ze tam sortowales po cenie a nie czasie.... wystarczy ze to poprawisz i bedzie tak jak ma byc.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie ;P W post wkleiłem zapytanie które "działało" ale dla setu podanego w 1szym poście,
na sqlfiddle podałem rozwiązanie mmmmmmm z dodanym większym setem danych. ![]() Czepiam się ;P |
|
|
![]()
|
|
No i wlasnie pracowalem na sqlfiddle, skoro jego podales jako zbior danych. Uznalem, ze masz tam zapytanie jakie chcesz miec i prosisz o jego rozbudowe. Wystarczy wiec ze zmienisz tam sortowanie na jakie chcesz i bedziesz mial to co chcesz.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zmieniając sortowanie nie wypluwa poprawnych wyników.
|
|
|
![]()
|
|
Mogę zobaczyc kod po zmianach?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 21:58 |