![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki preg:
próbuje zamienić wszystko poza a-Z (z polskimi) oraz _ - na nic, jednak wyskakuje błąd jak próbowałem dodać znaki Polskie, jak to naprawić? ps. błąd taki: Kod <br /> <b>Fatal error</b>: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[HY000]: General error: 1267 Illegal mix of collations (latin1_swedish_ci,IMPLICIT) and (utf8_general_ci,COERCIBLE) for operation '='' Baza jest w utf8. (utf8_polish_ci) Ten post edytował ZaXaZ 2.07.2014, 21:28:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat (latin1_swedish_ci,IMPLICIT) and (utf8_general_ci,COERCIBLE) Już w treści błedu Ci pokazuje, że dajesz mu mix dwóch kodowań. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O preg_replace i polskich znakach w necie jest od groma tematów: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=215905
|
|
|
![]()
|
|
zrobiłem tak jak wyżej (słabo znam się na wyrażeniach regularnych), zamienia mi polskie znaki na angielskie odpowiedniki. (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Będziesz dodawać litery każdego alfabetu do tego wyrażenia? Przecież od tego mamy od lat Unicode (w PHP częściowe wsparcie od niemal 10) by z niego korzystać: http://php.net/manual/pl/regexp.reference.unicode.php
2. Błąd jest związany z bazą danych (PDO) i nie ma absolutnie nic wspólnego z PCRE. 3. latin1_swedish_ci oraz utf8_general_ci to systemy/sposoby porównania znaków, nie kodowania same w sobie - to bardziej uwaga do @Michael2318. 4. Powinieneś ustawić kodowanie dla połączenia z bazą na UTF-8. Możesz to zrobić natychmiast przy nawiązaniu połączenia z bazą:
|
|
|
![]()
|
|
1. Będziesz dodawać litery każdego alfabetu do tego wyrażenia? Przecież od tego mamy od lat Unicode (w PHP częściowe wsparcie od niemal 10) by z niego korzystać: http://php.net/manual/pl/regexp.reference.unicode.php 2. Błąd jest związany z bazą danych (PDO) i nie ma absolutnie nic wspólnego z PCRE. 3. latin1_swedish_ci oraz utf8_general_ci to systemy/sposoby porównania znaków, nie kodowania same w sobie - to bardziej uwaga do @Michael2318. 4. Powinieneś ustawić kodowanie dla połączenia z bazą na UTF-8. Możesz to zrobić natychmiast przy nawiązaniu połączenia z bazą:
4 mam odkąd zacząłem zabawe z db
co do linku, co mam szukać? bo nie rozumiem. Chcę mieć w stringu znaki od a do Z. Z polskimi, znakiem podkreślenia (_) i minusem (-) wszystko inne chcę odrzucić przed dodaniem do bazy. Ten post edytował ZaXaZ 2.07.2014, 22:14:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok ale nie rozumiesz tego co napisał ci @Crozin, a napisał że gdzieś musisz mieć różne kodowanie, np jedną kolumnę w utf8 a drugą w latin, albo kolumny utf8 a samą tabelę latin. Sprawdź swoją bazę danych, sprawdź połączenie z bazą danych, jak i sprawdź pliki.
|
|
|
![]()
|
|
Ok ale nie rozumiesz tego co napisał ci @Crozin, a napisał że gdzieś musisz mieć różne kodowanie, np jedną kolumnę w utf8 a drugą w latin, albo kolumny utf8 a samą tabelę latin. Sprawdź swoją bazę danych, sprawdź połączenie z bazą danych, jak i sprawdź pliki. Ok, a jak mogę zamienić odpowiednie rzeczy w bazie na UTF-8? (zapytaniem). Edit: Takie zapytanie rozwiązało problem:
Ten post edytował ZaXaZ 8.07.2014, 11:27:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:31 |