![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 4 Dołączył: 3.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to jest z tym chmodem, zakładając np że user będzie uploadował zdjęcia do katalogu np. zdjecia
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 20 Dołączył: 17.01.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt php też jest wykonywany na rzecz jakiegoś usera w systemie Unix, np apache.
Ten user musi mieć prawo zapisu do katalogu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 4 Dołączył: 3.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli mamy: właściciel,grupa,wszyscy rozumiem że jak ustawie odczyt,zapis dla trzeciej grupy to i tak tylko z mojego skryptu będzie można dodawać pliki?
Co to jest wykonanie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli np. masz skrypt uploadu plików i zapisujesz plik w katalogu na serwerze, to katalog musi mieć prawa do zapisu w nim, inaczej operacja się nie powiedzie.
Inna sytuacja, nie chcesz, żeby można było ten katalog podejrzeć z zewnątrz to usuwasz uprawnienia dla "wszyscy" |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem że właściciel to root,lub np konto ftp a wszyscy to ludzie wchodzący np przez http, kto jest grupą? Trochę może dziwne pytania zadaje ale mnie to nurtuje.
EDIT: Po testach w hekko stwierdzam że jeżeli chodzi o pliki php to jak nawet ustawie dla wszystkich 0 to mi się uruchamiają zaś np zdjęcia muszą mieć chociaż chmod do odczytu(wszyscy) Ten post edytował szajens 19.06.2014, 19:38:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 18:25 |