Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Chmod w skryptach php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szajens
Jak to jest z tym chmodem, zakładając np że user będzie uploadował zdjęcia do katalogu np. zdjecia smile.gif, po co nadawać katalogowi chmod 777? Przecież skrypt to obsługuje. Ogólnie chodzi mi o to po co plikom czy katalogom nadawać inne prawa niż do odczytu dla użytkownika i grupy, skoro i tak wszystko jest sterowane przez skrypt php.
ziolo
Skrypt php też jest wykonywany na rzecz jakiegoś usera w systemie Unix, np apache.

Ten user musi mieć prawo zapisu do katalogu.
szajens
Czyli mamy: właściciel,grupa,wszyscy rozumiem że jak ustawie odczyt,zapis dla trzeciej grupy to i tak tylko z mojego skryptu będzie można dodawać pliki?

Co to jest wykonanie?
Turson
Jeżeli np. masz skrypt uploadu plików i zapisujesz plik w katalogu na serwerze, to katalog musi mieć prawa do zapisu w nim, inaczej operacja się nie powiedzie.
Inna sytuacja, nie chcesz, żeby można było ten katalog podejrzeć z zewnątrz to usuwasz uprawnienia dla "wszyscy"
szajens
Rozumiem że właściciel to root,lub np konto ftp a wszyscy to ludzie wchodzący np przez http, kto jest grupą? Trochę może dziwne pytania zadaje ale mnie to nurtuje.

EDIT: Po testach w hekko stwierdzam że jeżeli chodzi o pliki php to jak nawet ustawie dla wszystkich 0 to mi się uruchamiają zaś np zdjęcia muszą mieć chociaż chmod do odczytu(wszyscy)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.