![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem ze skryptem filtrowania danych. Jestem początkujący w PHP i z góry dziękuje za odpowiedzi
![]() <?php $sql_serwer = '127.0.0.1'; //nazwa bazy danych z tabelą newsletter zawierającą osoby zapisane na //listę dystrybucyjna newslettera $sql_baza = 'zadanie1'; //nazwa uzytkownika bazy danych $nazwa_bazy_danych $sql_login = 'root'; //haslo uzytkownika bazy danych $nazwa_bazy_danych $sql_haslo = 'gita12'; if (mysql_connect($sql_serwer, $sql_login, $sql_haslo) and mysql_select_db($sql_baza)) { $nazwisko = $_GET['nazwisko']; $imie = $_GET['imie']; $wynik = mysql_query("SELECT DISTINCT(nazwisko) FROM kontakty"); while($wynik and $dane=mysql_fetch_assoc($wynik)) { if ($nazwisko==$dane["nazwisko"]) $wybrany="selected='selected'"; else $wybrany=""; $select_nazwisko .= "<option value='{$dane["nazwisko"]}' $wybrany>{$dane["nazwisko"]}</option>\n"; } $wynik = mysql_query("SELECT DISTINCT(imie) FROM kontakty"); while($wynik and $dane=mysql_fetch_assoc($wynik)) { if ($imie==$dane["imie"]) $wybrany="selected='selected'"; else $wybrany=""; $select_imie .= "<option value='{$dane["imie"]}' $wybrany>{$dane["imie"]}</option>\n"; } echo " <form action='dane_pobieranie_usr.php' method='get'><div> <select name='nazwisko'> <option value=''>-- wybierz nazwisko --</option> $select_nazwisko </select> <select name='imie'> <option value=''>-- wybierz imie --</option> $select_imie </select> <input type='submit' value='szukaj' /> </div></form> "; if ($nazwisko or $imie) { // pomiń, gdy ma pokazać wszystko bez szukania $szukaj = array(); if ($nazwisko<>"") $szukaj[] = "nazwisko LIKE '$nazwisko'"; if ($imie<>"") $szukaj[] = "imie LIKE '$imie'"; $pytanie = implode(" AND ", $szukaj); if ($pytanie<>"") $pytanie = "WHERE $pytanie"; $pytanie = "SELECT * FROM `kontakty` $pytanie"; $wynik = mysql_query($pytanie); while($wynik and $dane=mysql_fetch_assoc($wynik)) { $id = $dane['id']; $nazwisko = $dane['nazwisko']; $imie = $dane['imie']; echo "<p>$id - $nazwisko - $imie</p>"; } } mysql_close(); } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Witaj na Forum. Zapoznaj się z pierwszą linijką mojej sygnatury i zastosuj się. Inaczej, zamknę wątek. Przenoszę.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:50 |