![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , przerabiam właśnie książkę "PHP5, Apache i MySQL od podstaw" i jestem w ostatnim rozdziale.
Podczas przerabiania tego rozdziału pojawiły się dwa problemy. 1.Chciałbym dodać do forum które jest tematem ostatniego rozdziału , możliwość zamieniania adresu email na odpowiednie łącze np. : joomla@gmail.com na łącze <a href="mailto:joomla@gmail.com" title="Kliknij żeby wysłac emaila">joomla@gmail.com</a> Niestety próbowałem już paru sposobów zdefiniowania wyrażenia regularnego ale żaden z nich nie działał poprawnie. Myślę że główny problem nie leży w samym wyrażeniu regularnym ale w kwantyfikatorach tego wyrażenia. 2. Drugi problem jest taki że chciałem dodać do możliwości dodawania nowego postu listę bbcodów. Po prostu wylistowaną listą nienumerowaną listę bbcodów jak na przykład : *.\[b\]\[/b\] *.\[url\]\[/url\] i tak dalej Po kliknięciu na taki bbcode powinien się on znaleźć w polu textarea w którym się wpisuje treść postu. Niestety działa to nie do końca. Mianowicie po załadowaniu strony z wpisywaniem nowego posta jak kliknie się na bbcode wstawia się on do textarea bez problemu jednak jak już coś zacznę pisać w polu textarea to kliknięcie na bbcode nic nie daje, w ogóle się nie wstawia do textarea. Poniżej wstawiam kod JQuery który posłużył mi do zaimplementowania tej funkcjonalności :
Prosił bym o pomoc w rozwiązaniu tych problemów i z góry dziękuje. Mogę dodać że próbowałem już wyrażeń regularnych takich jak : |^([a-zA-Z0-9-_\.])+@([a-zA-Z0-9-_\.])+\.[a-zA-z0-9]{2,4}$| oraz |[\w\-]+(\.[\w\-]+)*@[\w\-]+(\.[\w\-]+)+| Żadne z nich nie działało poprawnie. To znaczy zamieniało email na linka ale nie tak jak miało to robić. Na przykład tworzyło tylko część linka i powielało go parę razy. Z tego co myślę to wyrażenia regularne są w porządku oprócz kwantyfikatorów. Prosił bym o pomoc w tym. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 17:44 |