![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Dopiero zaczynam przygodę z php, uczę się bazując na darmowych tutorialach z internetu. Ugrzązłem jednak z mysqlem. W tutorialu utworzylismy baze danych 'database', oraz uzytkownika 'name' i hasle 'password'. Mam wykupiony hosting wiec pracuje na zywym organizmie. Kod wyglada nastepująco: $conn_error = 'Could not connect.'; $mysql_host = 'localhost'; $mysql_user = 'name'; $mysql_pass = 'password'; $mysql_db = 'database'; $link = mysqli_connect($mysql_host, $mysql_user,$mysql_pass) or die($conn_error.'1'); mysql_select_db('a_database') or die($conn_error.'2'); echo 'Connected!'; Gdy odpalam wyswietla sie jedynie error z cyfra '2', czyli cos poszlo nie tak z komenda mysql_select_db. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego nie moge nawiazac połączenia z bazą danych, czy ma ktoś pomysł co mogło pójść nie tak? Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat mysqli_connect Cytat mysql_select_db
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Jednym słowem, MySQL != MySQLi
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki, poszło!
Tak na marginesie, na stronie php jest napisane żeby przerzucić się na mysqli_connect zamiast na mysql_connect. Jaki wowczas będzie odpowiednik dla komendy 'mysql_select_db'? (mysqli_select_db nie działa) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Co to znaczy "nie dziala"? Wszystkim dziala tylko Tobie nie? Pewnie źle uzyles....
http://pl1.php.net/manual/en/mysqli.select-db.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 22 Dołączył: 10.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tylko dodam że skoro i tak już uczysz się nowej biblioteki to lepiej weź pod uwagę PDO. Całkowicie inny sposób podejścia do problemu jednak daje dużo większą elastyczność pracy. Ewentualnie jakiegoś ORM'a (Doctrine, Propel).
|
|
|
![]()
|
|
Co to znaczy "nie dziala"? Wszystkim dziala tylko Tobie nie? Pewnie źle uzyles.... http://pl1.php.net/manual/en/mysqli.select-db.php A widzisz, tu masz rację, zmienilem kod lekko jak mowi link i rowniez zadzialalo: $link = mysqli_connect($mysql_host, $mysql_user,$mysql_pass) or die($conn_error.'1'); mysqli_select_db($link, $mysql_db) or die($conn_error.'2'); Dzięki za pomoc Ja tylko dodam że skoro i tak już uczysz się nowej biblioteki to lepiej weź pod uwagę PDO. Całkowicie inny sposób podejścia do problemu jednak daje dużo większą elastyczność pracy. Ewentualnie jakiegoś ORM'a (Doctrine, Propel). Dzięki za info, zaczne zglebiac temat jak tylko skoncze tutoriale, w przeciwnym wypadku mogę gdzieś zabłądzić Ten post edytował Fakebook 18.03.2014, 12:47:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 02:10 |