![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2014 Skąd: G Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Serdecznie,
Dostałem zadanie zaliczeniowe na przedmiot Aplikacje Internetowe i co tutaj dużo mówić, kompletnię sobie z nim nie radzę. Jego treść Cytat Wykonaj prosty skryptu z logowaniem dla 2 użytkowników: admin i użytkownik (admin pełne uprawnienia, user 'widzi' tylko swoje zadania). Skrypt ma 2 zadania: a. Dodawanie do bazy danych zadań do wykonania: 1. Dodaj zadanie pola: tytuł zadania (najlepiej z podpowiedzią, czyli dopisane, sklep, strona www, itp), treść pełna, termin (kalendarz), kto wykonuje (admin lub user do wyboru), kwota, % zrobionego zadania, 2. Wyświetl zadania - pokazuje zaraz po zalogowaniu się tabelka z zadaniami wg daty dodania z sortowaniem wg daty zakończenia oraz zadania niedokończone zawsze na górze. Możliwe opcje: edycja, usunięcie, zakończenie zadania (daje 100%), przycisk: dodaj 1 dzień, dodaj 10%. Całość najlepiej na PHP 5.4 i wyższym, mile widzialny system Smarty (http://www.smarty.net/)
Przy próbie dodania nowego zadania mam błąd Parse error: syntax error, unexpected '||' (T_BOOLEAN_OR) in C:\xampp\htdocs\zadanie\dodaj.php on line 42 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli masz problem z takimi rzeczami to nie wróżę Tobie szybkiego zaliczenia...
Na resztę kodu nie patrzyłem, nie mam nawet zamiaru - a raczej nerwów. w Linijce 42 - masz problem z nawiasami(nie wiem jak ty to wymyśliłeś ale jesteś dobry), powinno być: if(!$tytul || !$tresc || !$tresc || !$uzytkownik || !$kwota) Do nauki ! Ten post edytował gitbejbe 18.02.2014, 22:33:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 2 Dołączył: 1.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
if (warunek) // w nawiasie podajemy warunek do sprawdzenia To powinno wyglądać tak:
Teraz powinno dziać ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zastąp:
Tym: Ten post edytował kujol 18.02.2014, 22:38:34 -------------------- ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kujol To żeś też dorzucił do pieca...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie pójdzie to? z isset() działa normalnie
![]() -------------------- ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Że też nie widziałem tego wcześniej. Nie odrabiamy roboty za kogoś. Ucz się. Zamykam.
Chociaż zmieniam zdanie, tylko dlatego, że masz zalążek kodu... Przykład użycia if wraz z lub:
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kshyhoo takie pytanie od kiedy && to lub?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
A ja wkleiłem &&, poprawiam
![]() -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a kto tu mówi o zmianie zasady użycia?
![]() Cytat Przykład użycia if wraz z lub: Bardziej chodziło mi o to, bo jedno drugiemu przeczyło ![]() Cytat mile widzialny system Smarty (http://www.smarty.net/) Naprawdę jeszcze was tego uczą?! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2014 Skąd: G Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za szybką odpowiedź,Kshyhoo nie chcę żeby ktoś za mnie odrabiał pracę, szanuję każdego czas i więdzę, chcę tylko nakierowania i drobnej pomocy jeśli naprawdę zatrzymam się w zadaniu.Wiem że na tym forum jest dużo specjalistów którzy pracują zawodowo. A co do smarty , nie wiem czy go wg użyje w tym skrypcie.
Dodawanie zadań mi działa, jednak mam problem z Cytat Możliwe opcje: edycja, usunięcie, zakończenie zadania (daje 100%), przycisk: dodaj 1 dzień, dodaj 10%. Usunięcie zadania rozumiem że ma wyglądać tak że tworzę formularz i klient podaje id zadania do usunięcia? Czy jest taka możliwość żeby wyświetlić wszystkie zadania które są w tabeli zadania i obok zadań opcję edytuj usuń zakończenie zadania i przyciski dodaj 1 dzień i 1 dodaj 10 % ale żeby te opcję odwoływały się właśnie to tego zadania, tzn. tworzę zadanie i od razu mam te opcję.Mam nadzieję że wyjaśniłem w miarę dokładnie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jest taka możliwość żeby wyświetlić wszystkie zadania które są w tabeli zadania i obok zadań opcję edytuj usuń zakończenie zadania i przyciski dodaj 1 dzień i 1 dodaj 10 % ale żeby te opcję odwoływały się właśnie to tego zadania, tzn. tworzę zadanie i od razu mam te opcje. Tak, jest to możliwe. Wybierasz (select) wszystkie zadania z tabeli, a wypisując listę, przy "tworzeniu" opcji edytuj/usuń itp. posługujesz się id zadania. Na podstawie id wiadomo, które zadanie ma zostać usunięte/poprawione(czyli zwiększasz status wykonania czy ustawiasz, że zakończone). -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 13 Dołączył: 29.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Rozumiem że edytuj , usuń mają być w osobnych plikach i ma być odnośnik do nich? Przykładowo edytuj
do tego formularz który aktualizuje dane, a jak zrobić przycisk który dodaje procent wykonania oraz dzień? Mam również pytanie co do uprawnień a mianowicie w treści jest Cytat (admin pełne uprawnienia, user 'widzi' tylko swoje zadania jak mogę to zrealizować? Napisałem tak
Po zalogowaniu admin przekierowany jest na stronę hide.php w której ma prawa dodawać,usuwać,edytować zadania a user ma tylko widzieć zadania, jak to zrealizować w tym przypadku ? Ten post edytował Sinolop 19.02.2014, 19:14:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej: w tabeli users dajesz kolumnę privilages i ustawiasz w niej np. 1 jeśli admin, 2 jeśli zwykły użytkownik. Podczas logowania "sprawdzasz" tą kolumnę. W zależności od uprawnień wyświetlasz albo wszystkie zadania albo tylko dla zalogowanego użytkownika.
-------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Z prawami dostępu zrobiłem tak że przygotowałem 2 wersje strony zależnie od użytkownika, tak wydało mi się prościej, tzn sprawdzam tylko zmienną sesyjną i na jej podstawie wybieram stronę z edycją lub bez niej.(Nie wiem czy sposób mar1aczi nie jest bardziej profesjonalny). Problem mam z przyciskiem który będzie dodawał 10 % wykonania oraz dodawał 1 dzień przycisk: dodaj 1 dzień, dodaj 10% tak jest w treści.
Ten post edytował Sinolop 19.02.2014, 23:25:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 13 Dołączył: 7.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej: w tabeli users dajesz kolumnę privilages i ustawiasz w niej np. 1 jeśli admin, 2 jeśli zwykły użytkownik. Podczas logowania "sprawdzasz" tą kolumnę. W zależności od uprawnień wyświetlasz albo wszystkie zadania albo tylko dla zalogowanego użytkownika. Jeszcze prościej, pole admin typu BOOLEAN i warunek Z prawami dostępu zrobiłem tak że przygotowałem 2 wersje strony zależnie od użytkownika, tak wydało mi się prościej, tzn sprawdzam tylko zmienną sesyjną i na jej podstawie wybieram stronę z edycją lub bez niej.(Nie wiem czy sposób mar1aczi nie jest bardziej profesjonalny). Problem mam z przyciskiem który będzie dodawał 10 % wykonania oraz dodawał 1 dzień przycisk: dodaj 1 dzień, dodaj 10% tak jest w treści. A po co dwie wersje? Jak wspomniałem powyżej, dla elementów które mają się pokazywać adminowi dodać powyższy warunek. Do edycji i usuniecia nie potrzeba dodatkowych plików, wystarczy w URLu coś typu ?action=edit a potem w zależności co pojawia się w $_GET[action] wykonywać odpowiednie akcje, oczywiście sprawdzając wcześniej, czy user ma uprawnienia admina. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Niezabardzo rozumiem jak usunięcie wykonać za pomocą linku(link przecież też będzie się odwoływał do pliku z zapytaniem).Mam takie pytanie, kiedy pobieram wszystkie rekordy z bazy, w moim wypadku zadania, czy możliwe jest żeby od razu obok konkretnego zadania były opcję edytuj, usuń, dodaj dzień, dodaj % wykonania Nie proszę o gotowy kod, tylko o wskazówkę jak to zrobić. Chodzi o to żeby link generował się przy wyświetleniu tabeli.
Ten post edytował Sinolop 20.02.2014, 14:00:07 |
|
|
![]()
|
|
W linku misi być zawarta fraza, np.: edytuj=10, gdzie 10 to ID rekordu. Musisz tak spreparować link, żeby to ID się tam znalazło.
Potem odbierasz z $_GET to ID i przekazujesz do skryptu. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 9 Dołączył: 14.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niezabardzo rozumiem jak usunięcie wykonać za pomocą linku(link przecież też będzie się odwoływał do pliku z zapytaniem). Dajesz przykladowo tak:
Mam takie pytanie, kiedy pobieram wszystkie rekordy z bazy, w moim wypadku zadania, czy możliwe jest żeby od razu obok konkretnego zadania były opcję edytuj, usuń, dodaj dzień, dodaj % wykonania Nie proszę o gotowy kod, tylko o wskazówkę jak to zrobić. Chodzi o to żeby link generował się przy wyświetleniu tabeli. Laczac wczesniejsze z tym:
Powyzsze mozesz zastapic instrukcja switch, wybor wedle uznania. Ten post edytował c4ash 20.02.2014, 14:24:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:53 |