![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2014 Skąd: W Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<pre>
<?php $wys = 16; for ($i = 1; $i <= $wys; $i++) { for ($j = 1; $j <= $wys - $i; $j++) { echo ' '; } for ($j = 1; $j <= 2 * $i - 1; $j++) { echo '*'; } echo "\n"; } ?> </pre> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Nie odrabiamy zadań domowych.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wklej go sobie tutaj, zobacz działanie i sam opisz... http://writecodeonline.com/php/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2014 Skąd: W Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chodziło mi o to co się wyświetla na stronie po uruchomieniu kodu,
tylko o wyjaśnienie działania tych pętli. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko o wyjaśnienie działania tych pętli. A możesz zadać jakieś bardziej konkretne pytanie? Pętle działają tak, że wykonują kod wewnątrz nich tyle razy, ile razy spełniony będzie warunek pętli (tutaj: $i <= $wys oraz $j <= $wys - $i). W swoim kodzie masz zagnieżdżone pętle, w związku z tym ta "wewnętrzna" będzie wykonywała kilka iteracji (obrotów) przy każdej iteracji pętli zewnętrznej. Wykonaj sobie taki kod, może trochę rozjaśni:
Ten post edytował sowiq 13.02.2014, 09:28:41 |
|
|
![]()
|
|
dzęki, właśnie o to mi chodziło.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:37 |