![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Nie mogę poradzić sobie z wyłączeniem styli na tabeli: jsfiddle.net
Jak mógłbym wyłączyć działanie styli na tabeli "lokalnie", czyli w jednym wpisie? -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem o co dokładnie chodzi z tym "lokalnie". Dla wszystkich elementów?
-------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Nie, chciałbym tak: jsfiddle.net
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 650 Pomógł: 16 Dołączył: 5.07.2010 Skąd: Ściśle Tajne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak kolega wyżej napisał. Zbadaj element i dla elementu w którym chcesz wyłączyć background w css dodajesz atrybut style. Przykład dla diva:
!important; ignoruje poprzednie style (również generowane przez javascript) -------------------- Jak coś jest dobre, to nie znaczy że nie może być to lepsze - Ideały nie istnieją ;D
Strony internetowe Świnoujście |
|
|
![]()
|
|
No tak, ale popatrz na przykład. tabelom nadaję klasy poprzez dziedziczenie pojemnika. Jest kilka tabel, jak usunąć ostylkowanie tylko z jednej? Podpowiadają mi, że mogę zrobić na zasadzie .tutek table:not(.pucuj), ale jeszcze pracuję nad zakumaniem tego cuda.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo oprócz głównej tabeli, musisz zmienić style wszystkim jego dzieciom: http://jsfiddle.net/MkF8M/3/
Jak nie oto chodzi opisz problem znacznie dokładniej ![]() Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No właśnie wizualnie to jest to. Tylko teraz... nie widzę różnicy w kodzie HTML, czyli wyłączyłeś style dla tabeli nr 2, a ja bym chciał móc bez ingerencji w plik CSS wyłączyć style dla dowolnej tabeli. Np. mam 5 czy 8 tabel a chcę wyłączyć style dla 3 i 4...
Czyli coś takiego: jsfiddle.net. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale wygląd definiuje CSS, więc zmieniasz CSS. Ew. zrób sobie klasę w CSS i coś takiego: http://jsfiddle.net/MkF8M/4/ i
Kod <table style="margin-left: 16px; width: 132px; background: #e7e7e7; float: right" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" class="bezStyli"> We wcześniejszej wersji zmieniałbyś: Kod .tutek table:nth-child(tu liczba), .tutek table:nth-child(tu liczba) *{ Mimo, że masz ponad 2500 postów i jesteś moderatorem to słabo Cię kojarzę z forum. No może ostatnio zrobiłeś się bardzo aktyny to Cię zaczynam kojarzę ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jestem amatorem i klepię dla siebie. Coś tam umiem i radzę sobie, ale nie uważam się za bóg wie jakiego eksperta. Twojego przykładu nie kumam
![]() EDIT: zauważyłem to class="bezStyli", teraz kumam ![]() -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Cytat EDIT: zauważyłem to class="bezStyli", teraz kumam wink.gif Czyli wszystko już ok i temat został wyczerpany? Coś wyjaśnić dodatkowo? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Gdybym chciał nadać klasę w pojedynczy artykuł? Czy mogę manipulować stylami z tego artykułu?
Albo nadać jakieś inne... -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Jeśli dobrze rozumiem to tak.
Ale lepiej jakbyś napisał coś więcej. Naprawdę, gdy rzucasz ogólnymi hasłami czasem przychodzą mi do głowy różne pomysły i nie jestem pewien czy akurat to o czym pomyślałem to to o co pytałeś. Zawsze lepiej napisać dwa zdania więcej, żeby rozjaśnić sytuację, dać jakiś przykład ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No właśnie przykład, który zamieściłem, jest najlepszym przykładem, co chcę osiągnąć. Nadaję wszystkim tabelom style. Wybranej, chciałbym nadać inne, bezpośrednio w danym artykule, np. takie:
Ale to nie wystarcza, bo tabela dziedziczy style. W pierwszym poście jest link. Są dwie tabele. Jedna "goła" a druga z nadanymi stylami. Chciałbym móc otrzymać taką gołą tabelę... -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Dany artykuł jest trzymany w jakimś elemencie HTML, czy to <div> czy <article> czy dowolnym innym. Nadajesz mu klasę lub id - np. #test
Następnie elementowi dla którego chcemy coś zmienić znów nadajemy klasę lub id - np. #zmiana Później już tylko w CSS: #test #zmiana{ /*css */ } Dlaczego to zadziała? Rozszyfrujmy skrót CSS -> Cascading Style Sheets Owa kaskadowość oznacza, że style które są jak najlepiej zdefiniowane( jak najdokładniej ) mają pierwszeństwo przed innymi. !important niszczy tą zależność. W praktyce oznacza to tyle, że gdy mamy: http://jsfiddle.net/LFGg7/ Dzięki nadaniu id dany styl lepiej określa kolor, dlatego "wygrywa" ze zwykłym span{ ... } W Twoim przypadku gdy np. dodam do jakieś tabeli id to od razu mogę zmieniać lepiej dane style, bo mają większy priorytet: http://jsfiddle.net/MkF8M/6/ Gdy dodam !important to znów poprzedni styl jest ważniejszy: http://jsfiddle.net/MkF8M/8/
Mam nadzieję, że trochę Ci rozjaśniłem. W razie czego daj dokładny przykład tego co chcesz osiągnąć w stylu: to i to ma być takie, a to i to ma wyglądać tak --- edit --- http://jsfiddle.net/MkF8M/9/ <- to co chcesz osiągnąć. W tym wypadku musisz usnąć tylko część styli. Z głównej tabelki wszystko prócz koloru, a z komórek td wszystko ![]() Ten post edytował kamil4u 12.02.2014, 00:05:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(kamil4u) Dany artykuł jest trzymany w jakimś elemencie HTML, czy to <div> czy <article> czy dowolnym innym. Nadajesz mu klasę lub id - np. #test Tak jak w przykładzie, mam <div class="tutek">. Cytat(kamil4u) Następnie elementowi dla którego chcemy coś zmienić znów nadajemy klasę lub id - np. #zmiana Czyli u mnie .tutek .pucuj. Cytat(kamil4u) Mam nadzieję, że trochę Ci rozjaśniłem. W razie czego daj dokładny przykład tego co chcesz osiągnąć w stylu: to i to ma być takie, a to i to ma wyglądać tak Teraz mam jasność. Dzięki za wytłumaczenie łopatologiczne. Cytat(kamil4u) http://jsfiddle.net/MkF8M/9/ <- to co chcesz osiągnąć. W tym wypadku musisz usnąć tylko część styli. Z głównej tabelki wszystko prócz koloru, a z komórek td wszystko ![]() Właśnie to ![]() -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z użyciem podpowiadanego :not: http://jsfiddle.net/MkF8M/11/
Edit: poprawka małego błędu w kodzie na jsfiddle Ten post edytował mar1aczi 12.02.2014, 07:01:18 -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Heh, to rozwiązanie wydaje mi się nawet łatwiejsze do opanowania:)
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:28 |