![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jestem początkujący w PHP, tworzę bazę danych którą można obsługiwać w przeglądarce za pomocą PHP. Jest to prosta baza, która ma spełniać podstawowe rzeczy tj.: dodawanie rekordu, wyszukiwanie, usuwanie i edytowanie. I właśnie w momencie kiedy zabrałem się za pisanie skryptu do usuwania nastąpił problem. Otóż nie wiem jak przekazać do pliku usun.php, odpowiedzialnego za usunięcie rekordu, informacji, który rekord ma być usunięty. W bazie są rekordy, które posiadają unikatowe ID, i właśnie za jego pomocą chciałem "informować" skrypt który rekord usunąć. Niestety nie bardzo wiem jak to zrobić. Oto kod, który wyświetla pobrane z bazy dane, na końcu każdego wiersza jest opcja "usuń" i "edytuj". Chciałbym aby po kliknięciu w "usuń" w np wierszu o ID = 2 usuwał się rekord numer 2, etc.
Czy w formularzu odsyłającym do usun.php powinno być w name przekazanie nazwy zmiennej odpowiedzialnej za ID? Czy może zrobić w pętli formularz hidden, który w name będzie przybierał wartość zmiennej i za jego pomocą łączyć się z usun.php? Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo tego pytania. Z góry dziękuję, za wszelkie sugestie
Powód edycji: [Kshyhoo]: dodałem obowiązkowe tagi
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Dla początkujących jest dział Przedszkole. Tam przenoszę Twój wątek.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak masz komórkę usuń to zrób tam link gdzie prześlesz dodatkowo id tego rekordu. Inna opcja to formularz + ukryty input
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Przekaż parametr w linku: id=2 ale jako zmienną a potem odbierz i przekaż do zapytania.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:27 |