![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witajcie przedszkolacy !
Pracuje ostatnio nad tym wlasnie tematem i wszystko mam juz praktycznie obczajone z jednym niewielkim wyjatkiem .... mianowicie jesli do obrazka wklejam wbudowane fonty jest ok, jesli natomiast z pliku gdf to teoretycznie generuje obrazek ale .... i tu uwaga gdy zlapie i chce przeniesc obrazek na osobna zakladke albo probuje zapisac nalozony tekst ZNIKA ! pozostaje jedynie tlo. KI DIABEL !?!?!?! Czy to kwestia uzytych fontow gdf ? czy moze cos niedopatrzylem. Wprowadzilo mnie w blad (bylem pewny, ze jest ok) gdy zlapalem obrazek i poruszalem to jego odwzorowanie wyglada jak by bylo ok. Jesli klikne zapisz to zamiast pliku png domyslnie pokazuje sie nazwa i typ pliku nazwa .php. HELP ME PLEASE |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Kto wie, może wróżki
![]() PS. Sam tytuł nie odzwierciedla problemu, więc jest niezgodny z zasadami działu ![]() -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A prosiem bardzo, oto kod.
Dane z formularza przesylane i podstawiane pod zmienne w czesci "// descriptions" jakies 20 linii ponizej ![]()
jesli jakies element jest zbedny albo jaiegos brak to w skutek tego ze pierwszy raz sie z tym zetknalem i poczatkowo to byla czarna magia. W koncu jakos to ogarnalem i dziala ale zaleznie od kompa (testowalem na kilku) albo dziala zapisywanie jak trzeba albo nie. W niektorych przypadkach po kliknieciu na obrazek zapisuje cos czego potem wogole nie mozna niczym zobaczyc, na innym kompie ta sama operacja i wszystko OK. No mowie wam, magia. W ktorym lombardzie zastawiles ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Pokaż, jak to wywołujesz. I piszesz o "zakładkach". Che?
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
co masz na mysli "wywoluje" ? To nie klisza z aparatu dziadka
![]() ![]() ![]() ![]() kod sam w sobie umieszczony na stronie bez specjalnych zabiegow poza jej odpaleniem rozpoczyna generowanie obrazka. ja tylko podstawiam z zewnątrz dane z formularza. Wszystko działa, szybko sprawnie, bez problemu poza tym, ze zależnie do komputera albo daje sie wydrukowac poprawnie albo nie, natomiast na moim domowym kompie daje sie zapisac bez problemu i na obrazku mam wszystkie informacje a w robocie na kilku kompach sprawdzalem i nie na wszystkich dziala jak nalezy. Zdziwiony trochę jestem bo przecież obrazek generowany jest na serwerze a nie na lokalnej maszynie wiec co może być powodem takiego zachowania ? Zasadniczo po uruchomieniu skryptu generuje się albo powinien plik png i teoretycznie jest OK ale kiedy klikam na obrazku i chcę go zapisać to pojawia się i tu UWAGA jako domyślny format ..... plik z rozszerzeniem PHP ![]() Jeśli zmienie typ pliku do zapisu na All i zmienie rozszerzenie na png to sie zapisuje i jest OK, moge go zobaczyć ale jesli poprostu zapisze tak jak jest domyślnie to .... plik owszem sie zapisuje ale jak go otworzyć to wszystko co w nim jest to: "‰PNG " i to wszystko ![]() Jesli złapię i przeciągnę obrazek z przeglądarki na pulpit (na domowym) też się zapisuje jak trzeba ..... nie powinno być różnicy czy to Windows XP czy 7, powinno być Ok ![]() Ten post edytował phpamator 8.02.2014, 00:38:05 |
|
|
![]()
|
|
Aleś się rozpisał
![]() -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Hehehe no fakt, trochę się rozpisałem.
Hmmm, możliwe, że masz rację ale: skoro obraz z opisami jest generowany, to znaczy, że fonty są załadowane, ciekawostką jestze skoro napisy są "wrenderowane" to dlaczego znikają ? Znaczy,że nie są ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:32 |