![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam skryp logowania, mozna sie zalogować ale nie jest pobierane id_uzytkownika. nie mam pojęcia gdzie jest bład. z góry dziekuje za informacje
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
A w bazie masz id_uzytkownika?
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, jest.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Pomijajac juz bez sens tego kodu, bo najpierw wykonujesz zapytanie pobierajace id uzytkownika, login i haslo pasujace do podanego loginu i hasla, i jesli cos zwroci to na nowo wykonujesz to samo zapytanie, ale tym razem pobierasz juz tylko id uzytkownika... zero sensu i optymalnosci. Robisz dwa razy niepotrzebnie to samo.
Zas do problemu: Temat: Jak poprawnie zada pytanie Masz tam pare cennych wskazowek na szukanie bledow w skypcie. Zastosuj sie, a wszystko bedzie jasne -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
to może podacie przykład prostego logowania? bo ten nie jest mojego autorstwa
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 27 Dołączył: 5.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienna $_SESSION['zalogowany'] będzie przechowywała aktualną nazwę zalogowanego użytkownika. Ten post edytował tomxx 4.02.2014, 13:31:01 |
|
|
![]()
|
|
ale mi potrzebne jest id
do tego mojego skryptu jest jeszcze taka klasa
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@tomxx twoj skrypt jest jeszcze gorszy od tego co ma scroll..... Wyobraz sobie ze w bazie masz 1000000 uzytkownikow. Twoje logowanie bedzie trwac i trwac.... o ile w ogole skrypt sie nie wylozy wpierw :/ Tak, wiem, 1000000 malo prawdopodobne. Chce ci tylko pokazac kiepskosc tego kodu.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 27 Dołączył: 5.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@tomxx twoj skrypt jest jeszcze gorszy od tego co ma scroll..... Wyobraz sobie ze w bazie masz 1000000 uzytkownikow. Twoje logowanie bedzie trwac i trwac.... o ile w ogole skrypt sie nie wylozy wpierw :/ Tak, wiem, 1000000 malo prawdopodobne. Chce ci tylko pokazac kiepskosc tego kodu. To sobie zmieni na SELECT * FROM ... WHERE. Napisałem tylko zarys skryptu, bo przecież to nie forum gotowe rozwiązania. ![]() |
|
|
![]()
|
|
@tomxx poprostu odnosze sie do tego:
Gdzie sugerujesz, by tablice w php budowac wszystkimi danymi z bazy. Ciut nieoptymalne ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ok, z tą tablicą to trochę nietrafiony pomysł, więc zamiast tablicy niech będzie
i później sprawdza czy hasło wybrane z bazy jest identyczne z tym w formularzu. Cytat ale mi potrzebne jest id A do czego Ci ten id?
|
|
|
![]()
|
|
Cytat A do czego Ci ten id? Id uzytkownika w sesji to bardzo wazna informacja, wiec nie rozumiem Twojego zdziwienia.
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
do tej pory mialem na sztywno po wyszukiwaniu loginu. teraz chche po id. ale kurde nie moge sobie sam poradzic z tym
|
|
|
![]()
|
|
Cytat to może podacie przykład prostego logowania? bo ten nie jest mojego autorstwa W takim razie zdecyduj, czy chcesz naprawić tamten skrypt, czy chcesz napisać własny od podstaw (a raczej czekasz na gotowca). Wykonaj zapytanie z "nie Twojego" skryptu np. w phpMyAdmin, może dowiesz się do jest nie tak.
|
|
|
![]()
|
|
w php my admin działają zapytania wyszukując po id
|
|
|
![]()
|
|
Jeżeli w PMA działa, to znaczy, że coś źle jest w skrypcie. Zrób print_r zmiennych $id czy $pokaz i sprawdź, co te zmienne zawierają.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast print_r polecam var_dump
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jeżeli w PMA działa, to znaczy, że coś źle jest w skrypcie. Zrób print_r zmiennych $id czy $pokaz i sprawdź, co te zmienne zawierają. Pisalem o tym w pierwszym poscie, a nawet podalem wiecej rzeczy do zrobienia, ale zostalem olany... Moze ty bedziesz mial na niego wiekszy wplyw ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:34 |