![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-yolo- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chcę stworzyć listę wyboru. Znam regułę: Jednak moja jest trochę bardziej skomplikowana. Otóż zapisuję pliki o generowanych nazwach, zgodnie z regułą:
Celem jest zrobienie listy z użyciem nazw zapisanych plików. Probowałem to robić używając hidden type ale poległem. Możew ktoś ma jakiś pomysł i podrzuciłby chociaż wskazówkę jak się zabrać za takie coś? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
I w czym problem. Pobierasz plik w pętli, linia po linii i wrzucasz w OPTION.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dokładnie dzięki:) zrobiłem jak mi mówiłeś i jest piękna lista. robiłem trochę naokoło i nie przynosiło to rezultatów.
Mam jeszcze pytanie też o wskazówkę nakierowującą. Jak zrobić żeby po wyborze pliku wczytywał sie on na tej samej stronie. Samo odczytywanie danych nie sprawia mi problemu robię to dla przykładowego pliku, jednak nie mogę połączyć tego z wyborem odpowiedniego żeby był otwierany na tej samej podstronie. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Formularz musi przekierowywać na siebie, czyli action="skrypt.php".
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
-yolo- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dokładnie tak robię ale wyrzuca mi błąd.
Oto kod odpowiedzialny za tworzenie listy. W zmiennej $pliki[] przechowywane są ich nazwy.
Sprawdzam czy 'pliki_wybor' zostały wybrane w liście, w tym celu porównuję z pustym stringiem $porownanie. Jeśli został to przypisuję wybraną nazwę do zmiennej $pliki_wybor, jeśli nie to będzie ona pusta.
I na koniec odczytuję z pliku i wyświetlam jeśli w zmiennej $pliki_wybor jest jakaś nazwa.
Jeśli wczytam coś takiego to pojawia mi się lista wyboru, ale poza tym błąd: Notice: Undefined index: pliki_wybor in C:\Program Files (x86)\EasyPHP-DevServer-13.1VC9\data\localweb\projects\wyniki.php on line 229 gdzie linia 229 odpowiada
Czyli z tego co rozumiem do momentu gdy użytkownik nie zaznaczy w liście swojego wyboru, do tego momentu index: pliki_wybor nie będzie zdefiniowany. Jak zrobić to poprawnie, żeby nie było błędu? P.S. Wiem, że mam trochę zagmatwany kod ale takie coś wymyśliłem, jak jest jakiś prostszy sposób to chętnie go zaimplementuje:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 6 Dołączył: 8.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie baw się w plikach tekstowych tylko użyj bazy danych ...
|
|
|
-yolo- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki za funkcję isset okazała się nadwyraz pomocna:)
Muszę robić na plikach bo takie jest wymaganie prowadzącego:), a poza tym baz musiałbym się uczyć dodatkowo, a nie chce mi się już za bardzo:) W każdym razie dziękuję |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:50 |