![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie wszystkich przedszkolaków,
Zacząłem się trochę interesować JavaScriptem no i .......... znowu mam pytanie. Cieszycie się ? Oto moje pytanie: Mam skrypt - patrz poniżej - nie jest mojego autorstwa, ja go tylko przerobiłem. Zasadniczo chciałbym aby dane wybrane z list rozwijanych pojawiły się w liniach poniżej "Twoja konfiguracja:". w takiej formie skrypt po wcisnieciu submit wysyla dane ale widze je na osobnej stronie w ciagu jeden za drugim a chcialbym aby pojawily sie w okreslonym wiekscu. Jak ?
i czy potrzebny (w moim przypadku jest potrzebny ![]() czy np mozna zrobic w taki sposob aby dane wybierane z list rozwijanych automatycznie wskakiwaly w miejsca przy liscie konfiguracji ? Pozdrawiam phpamator Ten post edytował Kshyhoo 24.01.2014, 16:27:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli dobrze zrozumiałem to chodzi o onchange(). Wczoraj był podobny wątek - http://forum.php.pl/index.php?showtopic=226772&st=0
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Witam serdecznie wszystkich przedszkolaków, Trzy lata na Forum, i nie znasz zasad tego działu. Proszę dodać bb-code. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No tak wlasnie myslalem ze o czyms zapomnialem, przepraszam
![]() ![]() ![]() Ech tam zaraz trzy lata, moze zapisalem sie na forum jakims cudem szukajac czegos ![]() Czynnie zaczalem dopiero niedawno ![]() A wlasciwie trudno nazwac to CZYNNIE, troche wiecej ostanio robie i wiecej pytam ![]() Tak czy siak, poprawie sie w niedalekiej przyszlosci ![]() Pozdrawiam phpamator P.S. A propo's skryptu, zauwazylem, ze ostatnio ktos pytal o formularze ale dopiero po tym jak umiescilem swoj ![]() Wiec jesli to nie problem to podpowiedzcie bo w temacie JS jestem zielenszy od zielonego jakim jestem w php ![]() Co tu zmienic, zeby po wybraniu z listy dane umieszczane byly w tresci listy elementow upgrade'owanych ? Pozdrawiam jeszcze raz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład
Ten post edytował Turson 24.01.2014, 16:09:58 |
|
|
![]()
|
|
Serdeczne dzieki turson ale ze co ?
Bo jakoś nie załapałem, to jest coś co już wiem i z tym sobie poradzilem, nie do końca o to mi chodziło. Chodziło mi bowiem o to zeby tak jak w php, mam w miejscach czy to w tresci, czy liście elementów zmienne ktore moge modyfikowac przez wybranie odpowiednich z list rozwijanych: 1. w formularzu sa ustawione domyslnie pewne wartosci ale powiedzmy jestem klientem i chce zmodyfikowac co nieco, wybieram wiec z list rozwijanych to co chcialbym zmienic np wieklszy dysk albo wiecej pamieci. 2. wybrane elementy - inne niz ustawione domyslnie zastepuja te pierwsze pojawiajac sie w wyznaczonych miejscach/polach/divach. 3 jestem zadowolonym klientem i np drukuje sobie specyfikacje ze zmienionymi elementami lub wysyłam do koszyka (oczywiscie to wszystko w dużym uproszczeniu). Ta da ! I jak spokonie sobie dam rade w php to nie bardzo daje rade - narazie - w JS bom poczatkujący javascriptamator. Tego fragnemtu na przykład kompletnie nie kumam. Co to niby robi i po co ? Gdybyś tak zechciał opisac co to robi proszę. I na przykład jak tę zmienną typ wyświetlić w dowolnym jub bardzo określonym miejscu ? no i czy np zmienne te funkcjonują cały czas ? czy tylko do przeładownaia strony i czy żeby ją pokazać to musi znajdować się w tym samym bloku skryptu czy jak w php moge wstawić blok <script> var typ </script> i ją wyświetlę ? Czy document.write to odpowiednik echo w php ? czt należy uzyć innego polecenia ? Takich i milion podobnych pytań mam jeszcze w zapasie wiec ..... spoko ![]() W międzyczasie studiuję kurs dla amatorów Lynda - JavaScript for beginers ![]() ale jeszcze nic na tenat .formularzy nie znalazłem
Ten post edytował phpamator 25.01.2014, 01:00:39 |
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem, jaki masz zamysł.
Czy document.write to odpowiednik echo w php ? >> Powiedzmy, że do diva chcesz wstawić tekst
Ten post edytował Turson 25.01.2014, 12:12:30 |
|
|
![]()
|
|
Witaj turson,
Zamysl jest taki: "Formularz konfiguracji sprzętu" (bez przeładowywania strony) Procesor: zmienna w ktorej zawarta jest informacja na temat procesora (domyslnie wybrana jakas plus mozliwosc wybrania z listy innego procesora, szybkosci itd. Pamięć: i tu podobnie, lista rozwijana. itd skrypt ma tylko umiescic wartosci w tekscie bądż liście elementów z których składa się urządzenie. albo np twój komputer składa się z: Procesor: (zmienna_procesor), pamięć: (zmienna_pamiec), dysk twardy (zmienna_hdd) itd. jesli zestaw zostanie już skonfigurowany wtedy tę konfigurację wysyłam sobie dalej gdzie będzie liczona cena i wrzucane to wszystko na drukarke, czy co tam będę chciał z tym zrobić. Problem polega na tym, że nie wiem jak to zrobić w JS W php zrobiłbym formularz, wysłał postem i w odpowiednich miejscach wstawił tylko <?php echo 'Costam: '.zmienna_costam; ?> i po zawodach w połączeniu z inputami moge zrobić co zechce. a ponieważ MUSI to być w JS a nie w php. aaaaa ok, czyli w tym przykladzie ktory napisales id=sample pokazuje to o co mi chodzi teraz tylko zmodyfikowac , dodac rozwijane listy i powinno byc ok ![]() tylko jak teraz spowodowac, zeby informacja z listy rozwijanej zostala przekazana do zmiennej ? Ten post edytował phpamator 25.01.2014, 12:37:10 |
|
|
![]()
|
|
tylko jak teraz spowodowac, zeby informacja z listy rozwijanej zostala przekazana do zmiennej ?
>> w poście #5 właśnie to pokazałem |
|
|
![]()
|
|
no tak, faktycznie, przynajmniej teoretycznie powinno działaś. Ale dlaczego nie działa ?
wybieram z listy ale nie widze zeby to sie gdziekolwiek pojawialo. |
|
|
![]()
|
|
Włącz konsolę i zobacz co wywali. Pewnie nie podłączyłeś biblioteki jQuery w <head>
|
|
|
![]()
|
|
aaaa a o tym nie napisales
![]() ![]() ![]() a tak w czystym jsie sie nie da ? bez ładowania jQuery ? Nie wiem czy bede mogł załadować jQuery tam gdzie chciałbym ten skrypt zapakowac ![]() Rzuc okiem, tak wyglada: link do jquery jest bezposrednio zrobiony wiec powinno byc ok ?
mimo to nie dziala ;( a w konsoli wywala: Uncaught ReferenceError: sprawdz is not defined Ten post edytował phpamator 25.01.2014, 13:21:09 |
|
|
![]()
|
|
Właduj jquery w head
<head> <script src="http://xxx.xxx.xxx.xx/js/jquery.js"></script> </head> |
|
|
![]()
|
|
Aaaa tu jest pies pogrzebany.
I teraz nie musze już za każdym razem ładować jquery.js ? I wystarczy że kazdy skrypt bedzie sie zaczynał <script> i konczyl </script> chyba ze do wykonania danego skryptu bede potrzebował jakąś specyficzną biblioteke ? OK a teraz jeszcze poprosze o prosty warunek: if costam i costam = costam to link i jestesmy w domu ![]() Jak powinna wygladac skladnia wrunku i gdzie powinna sie znajdowac ? I jeszcze jedna sprawa, jesli <div id="costam"> bede chciał np zrobić w określonym miejscu i np w css ustawie mu parametry jak ma wygladac np ? to div musi byc wtedy z tagiem class="costam" ? Ten post edytował phpamator 25.01.2014, 13:43:10 |
|
|
![]()
|
|
jquery.js ładujesz tylko raz w każdym dokumencie.
Tak, wystarczy <script> http://www.doman.art.pl/kursjs/kurs/warunki.html |
|
|
![]()
|
|
Pytanie:
jesli z jakiegos powodu nie moge zaladowac jquery.js z zewnatrz i jednoczesnie nie moge umieścić go na lokalnym serwerze czy mogę go jakoś wkleić do samego pliku ? Mam nadzieję, że się wyraziłem .... ![]() Ten post edytował phpamator 25.01.2014, 21:47:01 |
|
|
![]()
|
|
To czysty bezsens po prostu
![]() Skoro piszesz kod to czemu nie możesz dodatkowo dodać jquery z zewnętrznego źródła ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak zapytałem, nie mam pewności czy serwer na ktorym chce umiescic skrypt pozwala na ladowanie zewnętrznych plików/bibliotek/includów.
W poniedziałem będę wiedział ![]() W międzyczasie przećwiczyłem kilka fajnych przykładów z użyciem jQuery. Fajne to .... Ponawiam pytanie, czy mozna do kodu strony dodac jquery.js tak aby mozna bylo z niego korzystac bez odwolywania sie do niego na zewnatrz ? Moze to i bez sensu, moze i debilny pomysl ale pytam bo np Ebay nie pozwala na umieszczanie odwolan do zewnetrznych skryptow z wyjatkiem chyba tylko plikow css natomiast moge umiescic go w kodzie strony jesli sie da. Chcialbym wprowadzic troche zmian i wykorzystac jquery choc jesli sie nie da to moze uzyje samego "golego" javascriptu. Oczywiscie wolalbym jQuery. Da sie ![]() ![]() A jesli tak to jak to zrobic ? Ten post edytował phpamator 26.01.2014, 01:41:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 20:18 |