![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 5 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej chciałem stworzyć dość skomplikowaną tabelę za pomocą kilku pętli forach (pętla w pętli itd), oraz wiersze w wierszach.
Ciężko jest mi to ogarnąć czy w ogóle jest to możliwe za pomocą języka php ? Problem polega na tym że nie potrafię utworzyć np. rowspan=2 itd |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Jest możliwe, było niedawno kilka wątków o tym. Może naszkicuj, co chcesz osiągnąć.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż kod - to co już masz i np. obrazek, jak chcesz aby wyglądał efekt końcowy.
-------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 5 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za 2 godziny podrzucę, do zobaczenia w temacie!
![]()
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cześć udało mi się osiągnąć rowspan dzięki count().
Teraz mam kolejny problem chciałbym dodatkowo zagnieździć kolejne wiersze poprzez rowspan dla pętli produkty w pętli subkategorie.
![]() ps. założyłem drugi temat bo poprzedni był bardzo nieczytelny. Ten post edytował ZenekN 14.01.2014, 09:19:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Ja jednak połączę te tematy.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
rowspan w podkategoriach, robisz podobnie jak w to robiles w kategoriach
Zas aktualny rowspan w kategoriach musisz niestety zmodyfikowac. Ten rowsspan musi miec taką wartosc ile w sumie bedziesz mial produktow. Jesli wiec kategoria ma dwie podkategorie, to postaremu dales rowspan 2. Teraz musi zliczyc wpierw ile w sumie produktow mają te dwie podkategorie, i dopiero na tej podstawie ustawic rowspan dla kategorii. Sprowadza sie to wiec do tego, ze wpierw musisz wykonac niezbedne wyliczenia, a dopiero potem budowac tabelkę. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Widocznie dodales gdzies TR o jeden za duzo. Pokaz kod lub sam sprawdz
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]()
var_dump dla count($categories['Subcategory'])
Ten post edytował ZenekN 15.01.2014, 11:06:29 |
|
|
![]()
|
|
rowspan dotyczy aktualnego TR oraz nastepnych a nie jak ty myslisz ze tylko nastepnych. Prawidlowo powinienes zrobic Rowspan na 3 i jeszcze w tym samym TR dodac TD i to w nim powinna byc pierwsza subkategoria, a dwoch nastepnych TR kolejne dwie subkategorie
![]() Lub jak masz teraz, tylko sie nie dziw, ze musisz dac o 1 wiecej ![]() Masz, pobaw sie tym przykladem, moze lepiej zrozumiesz zasadze rowspan http://www.w3schools.com/tags/tryit.asp?fi...html_td_rowspan
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Poddaje się czy jesteś w stanie na moim kodzie pokazać błąd :/ ?
|
|
|
![]()
|
|
Wklejasz jakieś strzępki kodu i liczysz na pomoc. Wklej jakieś przykładowe dane z bazy i kod, jak klecisz tabelki.
|
|
![]()
|
|
Przeciez blad ci dokladnie napisalem jaki masz. Podalem ci dwa rozwiazania tego bledu, wiec nie rozumiem w czym masz problem.
Pobawiles sie w ogole linkiem co ci podalem? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok mam dziękuję
![]() przede wszystkim powinno być i widzę że są problemy z pętlami i relacjami. Przyznam się że poległem w tym rozwiązaniu, rozwiązałem to w inny sposób nospor ale dzięki tobie udało mi się zrozumieć zasadę działania rowspan. ![]() a znacie może jakieś inne metody zliczania tablicy ? By nie oddziaływały na nie relacje ? Ten post edytował ZenekN 16.01.2014, 14:38:34 |
|
|
![]()
|
|
za bardzo nie wiem o jakich problema z relacjami mowisz. Nigdy z czyms takim sie nie spotkalem
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:37 |