![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Shout Box
Termin: do 8 listopada (poniedziałek) Co to jest Shout Box? http://www.programosy.pl/shoutbox/shoutbox.php - tutaj mamy przykład Założenia: - skrypty mają mieć praktycznie te same funkcje, chodzi bardziej o dostrzeżenie profesjonalnego i mniej ( ![]() - skrypty będą testowane pod php 4.3.3 - skrypt zajmuje jeden plik i należy go nazwać nickiem ( czyli np. bambus.php ) - przechowywanie danych to jeden plik tekstowy, nazwa pliku ma być nickiem ( czyli np. bambus.dat | bambus.txt | bambus ) - dwa pola: użytkownik i treść - ograniczenie do zapisu 30 wpisów (30 wpisow w pliku tekstowym, wszystkie wyswietlamy) - ograniczenie do 255 znaków pola treść - ustawić inne zabezpieczenia jeżeli są konieczne - z HTML dozwolone jest tylko wprowadzenie <b></b> <i></i> <u></u> (bez obslugi bledów typu niezamkniety tag) - bez obsługi emotikon - bez zbędnych, wymyślnych dodatków, chyba, że są konieczne do prawidłowego działania Ocena: (ten punkt moze ulec zmianie) - wystawiają tylko uczestnicy, nie głosujemy na własą pracę. - pod ocenę bierzemy: działanie, kod, przejrzystość i komentarze. - ilość i dokładne zasady przyznawanych punktów zostą podane po zakończeniu terminu przesyłania prac. Udział może wziąść każdy. Prace załanczamy i wysyłamy na adres: activ@nyloncoffee.pl z tematem - [ShoutBox] Nick // Do władzy ![]() Jeżeli jest taka mozliwosc to prosze o przyklejenie tematu na pare dni (Do ogłoszenia wyników). A jezeli będą chętni bawic się w cos takiego to moze podtemat ? ![]() Ten post edytował ActivePlayer 10.11.2004, 22:36:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gdzies na tym forum byl jeden topic gdzie to koderzy sie scigali czyj kod spelni odpowiednie zalozenia i bedzie najmniej zajmowal
![]() mozna by to kontynuowac ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu nie - kazdy by sie zmobilizowal - jakies zalozeniea - moze OOP.
Hmm - moze wlasny layer obslugi baz danych... -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze lepiej do konkretnie obslugi bazy mysql'a... jacyś chętni ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w sumie to juz bylo
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a może bysmy zrobili spotkanie na ircu i tam to omówili tzn. konkretny juz temat?
cos takiego jest na warsztat.pac.pl -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sadze, ze to czy skrypt zajmuje malo miejsca czy jest szybki odnosi sie bardziej do algorytmow. Na warsztat.pac.pl oceny wystawiaja wszyscy, ktorzy brali udzial w konkurisie (oczywiscie nie moga glosowac na swoja prace) i daja punkty np. trzem pracom ... 5pkt 3pkt 1pkt ;] W ten sposob praca, ktora zdobedzie w sumie najwiecej punktow wygrywa.
Ja mam taki pomysl np. by napisac (edit) shout box? Zalozenia mozna dogadac... bez zadnych paneli administracyjnych, stale ustawienia np. maksymalnie 30 wpisow, 1 plik php + 1 plik z trescia wpisow etc. Ocenialoby sie wyglad skryptu (bez grafiki, only CSS), komentarze w skrypcie, kod skryptu, poprawnosc dzialania. Ten post edytował sf 1.11.2004, 17:08:22 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
chodzilo o shout box ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pomysł ciekawy, tylko na początek można by zacząć pisać jakieś mało skomplikowane skrypciki, a później z czasem coraz bardziej zakręcone
![]() JESTEM NA TAK! -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]()
|
|
NUKED by myself:)
Ten post edytował ActivePlayer 1.11.2004, 23:13:01 |
|
|
![]()
|
|
no ja tam moge sie dopisac tylko mam jedno pytanie.
o co chodzi z: stale ustawienia np. maksymalnie 30 wpisow (ze jest widocznych ostatnie 30 wpisow) ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(ActivePlayer @ 2004-11-01 20:13:28) Lista zapisanych: -ActivePlayer (zapisy prosze wysylac na PW albo w tym topicu) Pozostaje 1 problem ![]() ![]() proponuje nie robic listy, poprostu kto wysle, ten bierze udział co do oceniania, czy widział ktoś konkurs na dotgeek ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Okolo 23:30-23:59 zostanie oficjalnie wszystko podane.
O 23 przybędzie ActivePlayer i postaramy się to wszystko jakoś ładnie poskładać. Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi, propozycje to proszę je przesłać na mój JID/gg, aby tu już nie śmiecić. -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
moje pytanie nr2 bo nie ma nic w reg. czy wyglad gotowej aplikacji jest brany pod uwage przy ocenie
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie jest, ale kod (X)HTML powinien spełniać standardy w3.
Error_Raporting: E_ALL Register_globals: off Ten post edytował sf 1.11.2004, 23:37:22 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam 2 pytania. Czy ilości plików nie można by było nagiąć do 2?
Chciałbym to zaprogramować w OOP i przejrzyściej będzie to wyglądać jeśli będziemy mieli: Shoutbox.class.php Shoutbox.test.php I drugie pytanie: Czy skrypt może być oparty o bazę MySQL? |
|
|
![]()
|
|
ale na forum nie mozna dać posta w okreslonym czasie, tak zeby inni nie wiedzieli kodu
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@ matid:
- nie mozna mysql (bo pisze, ze uzywamy pliku tekstowego) - mozna jeden plik, jak chcesz OOP, to i tak ma byc jeden plik -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(matid @ 2004-11-02 08:49:29) I drugie pytanie: Czy skrypt może być oparty o bazę MySQL? Cala zabawa polegac bedzie na tym aby dobrze pooperowac danymi ![]() ![]() Jak juz ktos napisal... 2 pliki... nick.php i nick.dat tak bedzie najoptymalniej... |
|
|
![]()
|
|
Uwaga! Wystąpiła taka sprawa... chodzi o wprowadzanie przez użytkownika wpisu, który psuje prawidłową strukturę kodu. Czyli np. wpis '<b>la' - brak zamknięcia </b>. Tak szczerze to wydaje mi się, że zabezpiecznie przed tym jest bardziej skomplikowane niż cały ten skrypt shout box. Toteż proponuje wyłączenie całkowite tagów HTML... Chyba, że chcecie pisać zabezpieczenie ;] Więc?
BTW Przetestujcie sobie skrypt na takich znakach jak : " ' `. BTW2 Napisał już ktoś skrypt? W sumie mam już gotowy (chyba), niecałe 4 godziny mi to zajeło ;] Ten post edytował sf 2.11.2004, 17:55:14 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 19:42 |