Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Battle: ShoutBox - Wyniki.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Stron: 1, 2, 3
ActivePlayer
Shout Box

Termin: do 8 listopada (poniedziałek)

Co to jest Shout Box?
http://www.programosy.pl/shoutbox/shoutbox.php - tutaj mamy przykład

Założenia:
- skrypty mają mieć praktycznie te same funkcje, chodzi bardziej o dostrzeżenie profesjonalnego i mniej (smile.gif) profesjonalnego podejścia do kodowania
- skrypty będą testowane pod php 4.3.3
- skrypt zajmuje jeden plik i należy go nazwać nickiem ( czyli np. bambus.php )
- przechowywanie danych to jeden plik tekstowy, nazwa pliku ma być nickiem ( czyli np. bambus.dat | bambus.txt | bambus )
- dwa pola: użytkownik i treść
- ograniczenie do zapisu 30 wpisów (30 wpisow w pliku tekstowym, wszystkie wyswietlamy)
- ograniczenie do 255 znaków pola treść
- ustawić inne zabezpieczenia jeżeli są konieczne
- z HTML dozwolone jest tylko wprowadzenie <b></b> <i></i> <u></u> (bez obslugi bledów typu niezamkniety tag)
- bez obsługi emotikon
- bez zbędnych, wymyślnych dodatków, chyba, że są konieczne do prawidłowego działania

Ocena: (ten punkt moze ulec zmianie)
- wystawiają tylko uczestnicy, nie głosujemy na własą pracę.
- pod ocenę bierzemy: działanie, kod, przejrzystość i komentarze.
- ilość i dokładne zasady przyznawanych punktów zostą podane po zakończeniu terminu przesyłania prac.

Udział może wziąść każdy.
Prace załanczamy i wysyłamy na adres: activ@nyloncoffee.pl z tematem - [ShoutBox] Nick

// Do władzy smile.gif
Jeżeli jest taka mozliwosc to prosze o przyklejenie tematu na pare dni (Do ogłoszenia wyników). A jezeli będą chętni bawic się w cos takiego to moze podtemat ? smile.gif ale poczekajmy na rozwój sytuacji.
Vengeance
gdzies na tym forum byl jeden topic gdzie to koderzy sie scigali czyj kod spelni odpowiednie zalozenia i bedzie najmniej zajmowal smile.gif

mozna by to kontynuowac smile.gif
NuLL
Czemu nie - kazdy by sie zmobilizowal - jakies zalozeniea - moze OOP.

Hmm - moze wlasny layer obslugi baz danych...
ActivePlayer
moze lepiej do konkretnie obslugi bazy mysql'a... jacyś chętni ?
Vengeance
w sumie to juz bylo smile.gif znaczy byl konkurs organizowany przez php.pl i jedno z miejsc zajal wlasnie layer bazy danych.
bela
a może bysmy zrobili spotkanie na ircu i tam to omówili tzn. konkretny juz temat?
cos takiego jest na warsztat.pac.pl
sf
Sadze, ze to czy skrypt zajmuje malo miejsca czy jest szybki odnosi sie bardziej do algorytmow. Na warsztat.pac.pl oceny wystawiaja wszyscy, ktorzy brali udzial w konkurisie (oczywiscie nie moga glosowac na swoja prace) i daja punkty np. trzem pracom ... 5pkt 3pkt 1pkt ;] W ten sposob praca, ktora zdobedzie w sumie najwiecej punktow wygrywa.

Ja mam taki pomysl np. by napisac (edit) shout box? Zalozenia mozna dogadac... bez zadnych paneli administracyjnych, stale ustawienia np. maksymalnie 30 wpisow, 1 plik php + 1 plik z trescia wpisow etc.

Ocenialoby sie wyglad skryptu (bez grafiki, only CSS), komentarze w skrypcie, kod skryptu, poprawnosc dzialania.
Vengeance
chodzilo o shout box ?
shpyo
pomysł ciekawy, tylko na początek można by zacząć pisać jakieś mało skomplikowane skrypciki, a później z czasem coraz bardziej zakręcone tongue.gif

JESTEM NA TAK!
ActivePlayer
NUKED by myself:)
Vengeance
no ja tam moge sie dopisac tylko mam jedno pytanie.
o co chodzi z:
stale ustawienia np. maksymalnie 30 wpisow

(ze jest widocznych ostatnie 30 wpisow) ?
bela
Cytat(ActivePlayer @ 2004-11-01 20:13:28)
Lista zapisanych:
-ActivePlayer
(zapisy prosze wysylac na PW albo w tym topicu)

Pozostaje 1 problem smile.gif Kto bedzie oceniał. tongue.gif mozemy sie sami w sumie oceniac.. ale moze ktos wymysli cos leprzego...

proponuje nie robic listy, poprostu kto wysle, ten bierze udział

co do oceniania, czy widział ktoś konkurs na dotgeek smile.gif
sf
Okolo 23:30-23:59 zostanie oficjalnie wszystko podane.

O 23 przybędzie ActivePlayer i postaramy się to wszystko jakoś ładnie poskładać. Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi, propozycje to proszę je przesłać na mój JID/gg, aby tu już nie śmiecić.
Vengeance
moje pytanie nr2 bo nie ma nic w reg. czy wyglad gotowej aplikacji jest brany pod uwage przy ocenie
sf
Nie jest, ale kod (X)HTML powinien spełniać standardy w3.

Error_Raporting: E_ALL
Register_globals: off
matid
Ja mam 2 pytania. Czy ilości plików nie można by było nagiąć do 2?
Chciałbym to zaprogramować w OOP i przejrzyściej będzie to wyglądać jeśli będziemy mieli:
Shoutbox.class.php
Shoutbox.test.php

I drugie pytanie:
Czy skrypt może być oparty o bazę MySQL?
bela
ale na forum nie mozna dać posta w okreslonym czasie, tak zeby inni nie wiedzieli kodu winksmiley.jpg
sf
@ matid:
- nie mozna mysql (bo pisze, ze uzywamy pliku tekstowego)
- mozna jeden plik, jak chcesz OOP, to i tak ma byc jeden plik
ActivePlayer
Cytat(matid @ 2004-11-02 08:49:29)
I drugie pytanie:
Czy skrypt może być oparty o bazę MySQL?

Cala zabawa polegac bedzie na tym aby dobrze pooperowac danymi smile.gif ma byc tylko 30 przechowywanych wpisow i wszystkie mają byc wyswietlone smile.gif

Jak juz ktos napisal... 2 pliki... nick.php i nick.dat tak bedzie najoptymalniej...
sf
Uwaga! Wystąpiła taka sprawa... chodzi o wprowadzanie przez użytkownika wpisu, który psuje prawidłową strukturę kodu. Czyli np. wpis '<b>la' - brak zamknięcia </b>. Tak szczerze to wydaje mi się, że zabezpiecznie przed tym jest bardziej skomplikowane niż cały ten skrypt shout box. Toteż proponuje wyłączenie całkowite tagów HTML... Chyba, że chcecie pisać zabezpieczenie ;] Więc?

BTW Przetestujcie sobie skrypt na takich znakach jak : " ' `.

BTW2 Napisał już ktoś skrypt? W sumie mam już gotowy (chyba), niecałe 4 godziny mi to zajeło ;]
Vengeance
tez sadze ze nie ma sensu ale jako "sprawdzenie umiejetnosci i poziomu znania php" punkt odnosnie dopuszczenia <u> <b> <i> wg mnie powinien zostac. to tylko pokaz naszych umiejetnosci wiec nie chodzi tu o 100% poprawnosc z xhtml (oczywiscie "czysty" skrypt bez wpisow powienien generowac poprany kod).
takie moje zdanie smile.gif
hwao
em mam pytanko czy w tym konkursmie moze kazdy brac udzial ?

np taki DeyV to by raczej zabil kodem :-) - z drugiej strony watpie zeby mial czas, ale jednak czy jest jakies ograniczenie questionmark.gif

Pozatym ten regulamin da sie ostro naciagnac '(nie lamiac go)' czy takie prace byby by brane pod uwage?:-)
sf
Moze kazdy, a raczej powienien kazdy ;] Pamietam konkurs z php5.pl gdzie trzeba było napisać program związany z notacją polską... napisałem tak 4/5 programu, miałem tyle if`ów, tyle warunków, taki wielki kod... a jak potem zobaczyłem kod, który wygrał to tylko blink.gif Odrazu tak podpatrzyłem jakie mechanizmy użył zwyciężca, chodź wszystkiego i tak nie pojołem jak on to zrobił. Morał z tego taki, że fajnie zobaczyć własny kod i kod, który jest wybitniejszy bo na tej podstawie można się wiele nauczyć smile.gif

Co do naciągania to licze, że wszystko będzie ok worriedsmiley.gif
akubiczek
I nie zmieniajcie już zasad konkursu... tongue.gif
ActivePlayer
sf misq i po co pisales o tych tagach... smile.gif moze ktos by na to wpadl i by przez to wygral... wiesz co... trzeba wyznaczyc osoby ktore beda zajmowaly sie tylko organizacją i szukaniem "tego co mozna popsuc" smile.gif ja niestety musze wycofac sie z battla (na 90%) bo nie zdarze raczej nic napisac... co nie znaczy ze wycofuje sie z organizacji tego wszytkiego tongue.gif

--

UPDATE GLOWNEGO POSTA
Vengeance
no na szczescie ja swoja prace wyslalem przez zmiana regulaminu odnosnie zabezpieczen przed niezamknietymi tagami I MA BYC ona traktowana na rowni z pozostalymi :PPP

pozatym ten punkt regulaminu to bezsens. a i ciut nie taktowene jest takie zmienianie regulaminu w trakcie trwania juz "battle" ;]
ActivePlayer
za szybko tongue.gif no spoko przeciez i tak sami sie bedziecie oceniac tongue.gif a ja jak nie wysle swojej pracy to dostane jakis glos ?smile.gif
sf
bez tongue.gif nie słuchajcie go! ;]

@ActivePlayer: Jak to napiszesz w 3 linijkach jak mówiłeś to gratulacje :}
Przy okazji sprawdź inne możliwości bo zapis przykładowo taki "<b>lala<i></b>oj</i>" także jest błędny (w XHTML 1.1 na 100%).
ActivePlayer
sf misq tongue.gif ok przekonales mnie... piszemy albo bez tagow html albo bez obslugi bledow....

UPDATE GLOWNEGO POSTA 2 tongue.gif

---

Nadeszły już 4 prace...
sf
Przypominam, że na przesłanie prac został tylko dzisiejszy dzień i jutro. Jak jeszcze ktoś nie ruszył skryptu to do roboty! tongue.gif 4 godziny nikogo nie zbawią ;D
Sir_GreG
Ale moglibyscie odpowiedziec na maila, co? smile.gif
Ogolnie pomysl na konkurs super, tylko temat moim zdaniem troche zle dobrany - za prosty. Jestem pewien, ze wiekszosc prac bedzie baaaardzo podobnych, dopiero przy czyms skomplikowanym moznaby zaobserwowac roznice miedzy lepszymi i gorszymi.
Ja w swojej pracy postawilem na prostote, zadnych bajerow (zreszta te przeciez sa zabronione... a szkoda, bo inaczej by sie pisalo na temat "najbardziej wypasiony i bajerancki shoutbox"), kwestia bylo jedynie odpowiednie zabezpieczenie skryptu.
W kazdym razie licze, ze beda nastepne edycje i to z ciekawszymi tematami smile.gif.
ActivePlayer
Prace mozna przysylac dzis do 24:00... jutro rano umieszczę prace... każdy z uczestników ma 3 głosy...

3pkt
2pkt
1pkt

nie mozna głosowac na siebie...

narazie otrzymałem prace:
Łukasz Walukiewicz + [ShoutBox] Wankster
vengeance@strefaphp.net + [ShoutBox] Vengeance
Paweł M. + [ShoutBox] stormfly
Grzegorz Kędzierski + [ShoutBox] Sir GreG
Dr Bonzo + [Shoutbox] Dr_Bonzo (6192)
Adam Kubiczek + [ShoutBox] akubiczek
bela
Cytat(Sir_GreG @ 2004-11-08 11:45:47)
Ogolnie pomysl na konkurs super, tylko temat moim zdaniem troche zle dobrany - za prosty. Jestem pewien, ze wiekszosc prac bedzie baaaardzo podobnych, dopiero przy czyms skomplikowanym moznaby zaobserwowac roznice miedzy lepszymi i gorszymi.

robimy konkurs na framework winksmiley.jpg
Vengeance
nie nie smile.gif
MoD
Konkurs fajny, nie da się ukryć. Ja pracę niedawno wysłałem.
Ive
@bela: bez przesady ;] daj szanse słabszym na wykazanie się biggrin.gif
sf
Mówicie, że prosty no i jest prosty... a prace narazie przesłało 6 osób.

No, ale nic, poczekajmy na skonstrułowany przez Was battle ;P Może bardziej skomplikowany przyciągnie więcej osób...
Vengeance
na bardziej skomplikowane wlasnie bedzie mniej osob wg mnie.
powod 1: trzeba wiecej czasu i pracy co odciaga od wlasnych projektow itd.
powod 2: nikt nie bedzie pisal extra kodu na konkurs bez nagrod snitch.gif (a w szczegolnosci poswiecal na niego wiele czasu)
bela
Cytat(Ive @ 2004-11-08 17:16:02)
@bela: bez przesady ;] daj szanse słabszym na wykazanie się biggrin.gif

to miał być taki żart dry.gif
Cytat
dopiero przy czyms skomplikowanym moznaby zaobserwowac roznice miedzy lepszymi i gorszymi.

dry.gif
ActivePlayer
poprostu trzeba pisac jakies uzyteczne rzeczy tongue.gif np sess lay albo db lay cos w tym stylu zeby potem mozna tego uzywac to bedzie wiecej chetnych bo zawsze bedzie moglo sie przydac...
bela
abstrakcja bazy, hmm czemu nie smile.gif tylko zainstaluj sobie php 5 cool.gif
Vengeance
sadze ze wiecej chetnych byloby na taki skrypt shoutboxa gdyby byl dobrze napisany (mowie tu o newbie itd.) niz na sess lay i db lay tym bardziej ze to dosc juz "wyrobione" pomysly. gdzie jakis konkurs to db lay tongue.gif to moze na nastepny battle piszemy implementacje ACL-a w php (nie chce phpGACL) to mi sie przyda tongue.gif
MoD
A może na następny konkurs jakąś klasę do obsługi szablonów smile.gif

---

Mozna jeszcze wysyłac??
sf
@MoD:

Do godziny 24 można ;]

Myśle, że jak nie będzie innych pomysłów to może i być prawie wszystko. Pewnie byś musiał to zorganizować potem.
ActivePlayer
Oto prace:

http://www.turystyczna.strefa.pl/battle/index.php

niektóre nie działają :|
prace dr_bonzo jakos uruchomilem ale nie mam czasu siedziec dalej.. wiec jak kogos praca nie dziala to prosze sie dowiedziec dlaczego i dac mi znac...
akubiczek
Nie wiem dlaczego bo nic nie zwraca, ale oczywiście moja nie działa biggrin.gif

Pewnie dlatego, że nie ma biblioteki mbstring na serwerze.. A taki był piękny, międzynarodowy shout propagujący przyjaźń między narodami tongue.gif

No spójrzcie sami: zrzutka ekranu

smile.gif

Gdzie można głosować? Tutaj?
Wankster
Głupie php 4 tongue.gif Czemu moje nie działa?
Na następny raz proszę aby dostępna była najnowsza stabilna wersja php aarambo.gif

...

Dobra już chyba wiem... W PHP4 nie można w HEREDOCu odwoływać się do metod, tylko do samych zmiennych...

Poprawiony kod: http://dev.miracle.pl/Shoutbox.class.php?source
http://dev.miracle.pl/Shoutbox.class.php

stormfly 1
Wankster 10 Rkingsmiley.png
vengeance 2--
m5910 1
sir_greg 1
akubiczek 2-
dr_bonzo-shoutbox 2-
mod ?
pusiek 1-
akubiczek
vengeance był nominowany do 3 punktów.. ale pojawił się komunikat:

Kod
Notice: Undefined offset: 1 in /battle/pliki/vengeance.php on line 228

Wankster wiadomo smile.gif
Kod
Parse error: parse error, unexpected '(', expecting '}' in /battle/pliki/Wankster.php on line 482

m910 coś nie dziala - nie zapisuje sie albo się nie pojawiają wpisy

pusiek ma buga - wpis pokazuje się dopiero po dodaniu następnego

WSZYSCY z wyjątkiem dr_bonzo macie dziurę umożliwiającą uruchomienie kodu JavaScript.

dr_bonzo ma jednak problemy z polskimi znakami..

Dlatego ostatecznie przyznaję 1 pkt dla dr_bonzo, oraz 1 pkt dla Wankster i 2 pkt dla vengeance - obydwa za fajny kod.

Na 3 pkt nikt nie zasłużył winksmiley.jpg Moim zdaniem ja też nie smile.gif

To ja też przedstawię mój skrypt w akcji: klik tutaj
bela
jak skończycie oceniać to dajemy nowy temat battle'a, moze burze mozgow na ircu zrobić tongue.gif
sf
README

Jak pisał już ActivePlayer oceniają tylko osoby, które brały udział w zabawie. Oceniają trzy prace wystawiając im 1pkt, 2pkt, 3 pkt. Nie można głosować na siebie. Wysyłacie głos do ActivePlayer, najlepiej z emaila, z którego wysłaliście prace. No i jak była mowa, oceniamy kod, użyte metody, funkcjonalność, działanie, zgodność z regulaminem (patrz pierwszy post).

Gratulacje dla Pana testera, który zrobił sajgon na wszystkich pracach, które spełniły ostateczny wymóg pozwolenia na używanie z html <b><i></u> i odpaliły w ogóle ;P winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.