![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Siedzę dzień i nie mogę wymyśleć, jak zaznaczyć wybrane i zapisane kategorie z multiple. Nie wiem, jak do kodu:
wpleść ten kod:
Podrzuci mi ktoś pomysł? Ten post edytował Kshyhoo 29.10.2013, 10:32:10 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Matko jedyna, jaki paskudny kod. Kolego, siedzisz w PHP od tak dawna, niby pomogłeś ponad 100 osobom, a Twój kod jest na poziomie osoby piszącej w PHP od 3 miesięcy.
A odpowiadając na Twoje pytanie, to zbierz do tablicy wszystkie wybrane kategorie (tylko w jakiś sensowniejszy sposób niż teraz, wystarczą same ID luzem) i przy tej Twojej boskiej konstrukcji wypluwającej listę sprawdzaj czy w tej tablicy znajduje się dany identyfikator. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Kod nie jest mój, znalazłem go gdzieś w necie i zaadaptowałem dla swoich potrzeb... Jestem amatorem i na takim poziomie pewnie pozostanę. Każda część kodu okupiona jest wielogodzinnym, jeżeli nie wielodniowym kopaniem w necie i główkowaniem... więc nie dziw się. A moja pomoc innym to raczej na raczkującym poziomie - nazbierało się przez te 8 lat na Forum.
Jeżeli umiesz lepiej, pokaż na co Cie stać ;P
Ten post edytował Kshyhoo 31.10.2013, 11:25:18 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
implode(",", $selected);
Po co to? Patrzyles, czy $selected jest poprawną tablicą idkow? $select = in_array( $option, $selected ) ? ' selected' : null; Nigdzie nie widze, bys gdziekolwiek ustawil $option, ktore tutaj sprawdzasz. Skoro do OPTION wstawiasz $data2['kat_id'] to wlasnie $data2['kat_id'] masz sprawdzac czy jest w tablicy $selected -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Daje mi: 3,5,9,11, czyli ID kategorii do zaznaczenia. Tym kodem:
sprawdzam tablicę, czy masują do siebie. Może jakaś poroczność jasna mnie trapi, że nie widzę, gdzie błąd robię. PS. Jeżeli robię to bez optgroup, kod mi działa poprawnie... -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Lecisz FOREACH po $selected i sprawdzasz czy to co w $selected jest w $selected? To tak jakbys wyjal z pudelka guzik i sprawdzal, czy on byl w tym pudelku. No przeciez byl, skoro go z niego wyjales.....
W $seleceted masz trzymasz idki, ktore chcesz zaznaczyc. W option masz generowac opcje dostepne dla usera a przy okazji sprawdzac, czy ktoras z opcji jest w $selected i jesli jest to masz ja zaznaczyc. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Działa! Okazuje się, że zbyt komplikowałem sprawę. Dzięki Nospor za nakierowanie.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Wywal wkoncu te implode(",", $selected);..... przeciez to niczemu nie sluzy a nie daj boze jeszcze kiedys zrobisz:
$selected = implode(",", $selected); -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No tak, chyba zaczynam myśleć jak humanista a nie jak programista
![]() -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:47 |