![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 11 Dołączył: 18.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z połączeniem za pomocą programu apAdmin III. Nie jest to localhost. Po próbach połączenia wyskakuje mi taki błąd: Error connecting to the server: KATASTROFALNY: brak wpisu w pg_hba.conf dla hosta "xx.xxx.xxx.xx", uzytkownika "x", bazy "postgress, SSL w??czone" Szukałem już czegoś na ten temat ale niestety nic konkretnego nie znalazłem. Wszędzie piszą o zmianie, natomiast ja nie mam tego pliku pg_hba.conf. Dane które otrzymałem napewno są poprawne więc coś robię nie tak. z postgreSQL mam pierwszy raz styczność więc proszę o wyrozumiałość i pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli to nie jest twój serwer i nie masz dostępu do tego pliku (podpowiedz: później trzeba zrestartować postgresa), to nie masz o czym marzyć - nie zalogujesz się.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 11 Dołączył: 18.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jak mam się połączyć z postgreSQL? wszystkie dane do połączenia posiadam z pliku konfiguracyjnego:
class DATABASE_CONFIG { public $default = array( 'datasource' => Database/Postgre', 'persistent' => false, 'host' => 'xxx', 'login' => 'xxx', 'password' => 'xxx!', 'database' => 'xxx', 'prefix' => '' ); } po wpisaniu tego co jest host w przeglądarkę nic mi nie wyświetla. Apache mam połączone. Proszę o krótkie wytłumaczenie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurde, musisz wpisać w pg_hba.config odpowiednią linię dla danego IP/usera. Inaczej się nie połączysz.
|
|
|
![]()
|
|
mmmmmmmmmmmm dziękuje że pomagasz i sorry za moje irytujące pytania i stwierdzenia ale dopiero się uczę tego typu pracy na localhost w połączeniu z postgres
Jeśli źle piszę to mnie popraw 1. Muszę ściągnąć postgresql i zainstalować stąd: http://www.postgresql.org/download/windows/ 2. Później instaluję http://www.pgadmin.org/ 3. zmieniam dane w pliku pg_hba.config. Plik pg_hba.config pokaże się dopiero po zainstalowaniu pierwszego punktu? pgadmin jest tylko do obsługi? Ten post edytował Randallmaster 14.08.2013, 08:04:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 9 Dołączył: 29.05.2009 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
wiesz co ja kiedyś starałem się uruchomić postgresa na windowsie i miałem z tym kłopot. Ale udało mi się go odplaić przeczytaj cały temat a wsumie w ostatnim poscie jest rozwiązanie. http://forum.postgresql.org.pl/viewtopic.php?id=261 Na tamtym forum też się popytaj! |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za link do forum ale ciągle nie wiem który program daje plik: pg_hba, oraz z tego co czytam to wszystko dzieje się na localhost jak mam się połączyć poprzez tamte dane?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pg_hba.conf to plik konfiguracyjny postgresa więc dostaniesz go po tym jak zainstalujesz bazę. Miałeś już powiedziane. Z hostem zdalnym nie połączysz się jeśli nie będzie wpisu zezwalającego na to.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dokładniej: plik dostaniesz jak zainstalujesz SERVER, nie bazę.
Lokalizację pliku znajdziesz przez:
U mnie jest to: C:/Program Files/PostgreSQL/9.1/data/pg_hba.conf Ale to można dowolnie zmienić (konkretnie w pliku postgresql.conf) |
|
|
![]()
|
|
ja miałem tylko i wyłącznie zainstalowanego pgadmina III ale rozumiem że postgreSQL też muszę zainstalować... Dziękuję za podpowiedzi po powrocie do domu będę się z tym męczył.
p.s co do hosta jest zezwolenie ponieważ u innych osób widziałem że łączy się bez problemu. rozumiem że jeżeli przesłali by mi ten plik powinno wszystko działać? Ciągle mam problem z połączeniem... Osoby dające dostęp twierdzą że program agadmin w zupełności mi wystarczy... Ale mi ciągle wyskakuje ten błąd... W nazwe wpisuje co chce w host adres ip port 5432 Serwis puste? Serwisowa DB: postgres użytkownik: to jasne hasło: też SSL potrzebne? Co źle robię ... ![]() ![]() Ten post edytował Randallmaster 14.08.2013, 08:59:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:58 |