Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PostgreSQL]Połączenie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Randallmaster
Witam,

Mam problem z połączeniem za pomocą programu apAdmin III. Nie jest to localhost. Po próbach połączenia wyskakuje mi taki błąd:

Error connecting to the server: KATASTROFALNY: brak wpisu w pg_hba.conf dla hosta "xx.xxx.xxx.xx", uzytkownika "x", bazy "postgress, SSL w??czone"

Szukałem już czegoś na ten temat ale niestety nic konkretnego nie znalazłem. Wszędzie piszą o zmianie, natomiast ja nie mam tego pliku pg_hba.conf. Dane które otrzymałem napewno są poprawne więc coś robię nie tak. z postgreSQL mam pierwszy raz styczność więc proszę o wyrozumiałość i pomoc
mmmmmmm
Jeśli to nie jest twój serwer i nie masz dostępu do tego pliku (podpowiedz: później trzeba zrestartować postgresa), to nie masz o czym marzyć - nie zalogujesz się.
Randallmaster
To jak mam się połączyć z postgreSQL? wszystkie dane do połączenia posiadam z pliku konfiguracyjnego:

class DATABASE_CONFIG {
public $default = array(
'datasource' => Database/Postgre',
'persistent' => false,
'host' => 'xxx',
'login' => 'xxx',
'password' => 'xxx!',
'database' => 'xxx',
'prefix' => ''
);
}

po wpisaniu tego co jest host w przeglądarkę nic mi nie wyświetla. Apache mam połączone. Proszę o krótkie wytłumaczenie sad.gif
mmmmmmm
Kurde, musisz wpisać w pg_hba.config odpowiednią linię dla danego IP/usera. Inaczej się nie połączysz.
Randallmaster
mmmmmmmmmmmm dziękuje że pomagasz i sorry za moje irytujące pytania i stwierdzenia ale dopiero się uczę tego typu pracy na localhost w połączeniu z postgres

Jeśli źle piszę to mnie popraw

1. Muszę ściągnąć postgresql i zainstalować stąd: http://www.postgresql.org/download/windows/
2. Później instaluję http://www.pgadmin.org/
3. zmieniam dane w pliku pg_hba.config.

Plik pg_hba.config pokaże się dopiero po zainstalowaniu pierwszego punktu? pgadmin jest tylko do obsługi?
cykcykacz
Hej,
wiesz co ja kiedyś starałem się uruchomić postgresa na windowsie i miałem z tym kłopot.
Ale udało mi się go odplaić przeczytaj cały temat a wsumie w ostatnim poscie jest rozwiązanie.
http://forum.postgresql.org.pl/viewtopic.php?id=261

Na tamtym forum też się popytaj!
Randallmaster
Dziękuję za link do forum ale ciągle nie wiem który program daje plik: pg_hba, oraz z tego co czytam to wszystko dzieje się na localhost jak mam się połączyć poprzez tamte dane?
viking
pg_hba.conf to plik konfiguracyjny postgresa więc dostaniesz go po tym jak zainstalujesz bazę. Miałeś już powiedziane. Z hostem zdalnym nie połączysz się jeśli nie będzie wpisu zezwalającego na to.
mmmmmmm
Dokładniej: plik dostaniesz jak zainstalujesz SERVER, nie bazę.
Lokalizację pliku znajdziesz przez:
  1. SELECT current_setting('hba_file')

U mnie jest to:
C:/Program Files/PostgreSQL/9.1/data/pg_hba.conf
Ale to można dowolnie zmienić (konkretnie w pliku postgresql.conf)
Randallmaster
ja miałem tylko i wyłącznie zainstalowanego pgadmina III ale rozumiem że postgreSQL też muszę zainstalować... Dziękuję za podpowiedzi po powrocie do domu będę się z tym męczył.

p.s co do hosta jest zezwolenie ponieważ u innych osób widziałem że łączy się bez problemu. rozumiem że jeżeli przesłali by mi ten plik powinno wszystko działać?

Ciągle mam problem z połączeniem... Osoby dające dostęp twierdzą że program agadmin w zupełności mi wystarczy... Ale mi ciągle wyskakuje ten błąd...

W nazwe wpisuje co chce
w host adres ip
port 5432
Serwis puste?
Serwisowa DB: postgres
użytkownik: to jasne
hasło: też

SSL potrzebne?

Co źle robię ... sad.gif już mam dosyć sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.