![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam przykładowo poniższa tabele w bazie:
id | temat | opis | dzial | stan | costam... przy czym pole dzial okresla ile tematów jest w obrebie danego tematu (id tematu glownego). Stan okresla czy temat jest glowny (0) czy podrzedny (1). Moje pytanie jest takie - czy istnieje mozliwosc besposredniego wyciagniecia z bazy tzn. 1 zapytaniem glownych tematow (o stanie 0) posortowanych wg liczby znajdujacych sie w nim podrzednych tematow (o stanie 1)? Wiem, ze mozna sobie to pozliczac i władowac np. do tablicy i pozniej posortowac ale jest to dośc karkołomne. Z gory dziek iza odpowiedzi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 193 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Brodnica (koło Torunia) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
:?: -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki ale nie o to mo chodzilo, niestety zbyt proste by to bylo...
Jak pisałem chce posortowac 1 zapytaniem glowne tematy czyli ze stanem 0 ale wg liczby znajdujacych sie w nim tematow podrzednych czyli potrzebuje wyciagnac w sumie jakby wszystkie tematy, po czym zliczyc ile pasuje do poszczegolnych glownych tematow i wypisac je w kolejnosci malejacej czy rosnacej. Dlatego pytam czy jest mozliwosc wyciagniecia takich danych 1 zapytaniem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) co to ma wspolnego z php ?
2) a skad wiadomo jakie tematy podrzedne sa w danym glownym ? nie rozumiem nic co ty chcesz osiagnac... moze jakies przykladowe 6 lini z bazy oraz oczekiwany rezultat z komentarzem -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Hmm prawde mówiac to masz racje - popieprzyłem troche pokoje tzn. nie wiedziałem, ze jest osobny do baz sql (kiedys nie było), zaraz poprosze amidna aby przeniósł
![]() Ale wracając do tematu to moze przedstawie szerzej baze - mam tabele: id | temat | id_tematu_glownego | stan_tematu i rekordy np. 1 | tralalalala | 1 | 0 2 | sialalala | 1 | 1 3 | costam... | 1 | 2 4 | costa... | 1 | 2 5 | inny temat | 5 | 0 6 | costam | 5 | 5 7 | traklala | 5 | 6 itd.... Jak mozna zauważyc jest to jakby schemat drabinkowy tzn. sa tematy glowne, do nich tematy podrzedne, do nich moga byc nastepne itd. ale mniejsza z tym, interesuje mnie wyciagniecie głównych tematow czyli tych ze stanem_tematu 0 ale posortowanych wg ilosci tematow (a raczej podtematow) w nim zawartych. Jak pisałem mozna sie z tym bawić ładując po wyciagnieciu wszystko do tablicy, pozniej ja sortujac itd. Chciałbym sie odwiedziec czy nie mozna przypadkiem dokonac tego jednym zapytaniem mysqla, tymbardziej, ze znane jest w rekordach id_tematu_glownego?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
php Początkujący -> MySQL
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok. dzieki za przeniesienie i mam nadzieje, ze teraz moze ktos mi podpowie co i jak
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:57 |