![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Was
![]() Obecnie studiuję na 2. roku. Zastanawiam się nad rozwojem swojej kariery. Interesują mnie różne dziedziny informatyki, najbardziej programowanie i usability. Jak myślicie w co bardziej opłaca się zagłębić? Jak będzie z zatrudnieniem i zarobkami w przyszłości? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślisz że tak krótko będziesz żył że nie ogarniesz obu ?
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak myślicie w co bardziej opłaca się zagłębić? Jak będzie z zatrudnieniem i zarobkami w przyszłości? Odpowiedź znajdziesz jak Twój awatar przestanie się kręcić ;) Wszystkie te pytania na forum zaczynają być dziwne... Ktoś inny ma decydować za kogoś, bo nie jest na tyle samodzielny, aby podjąć decyzję o swoim życiu? -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 1 Dołączył: 24.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro pytasz o takie rzeczy to gwarantuję Ci stary, że ta dziedzina nie jest w ogóle dla Ciebie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehhh...
Zadałem pytanie Wam, bo interesuje mnie Wasza opinia, a nie dla tego, że nie jestem samodzielny ![]() Nie znam rynku IT dobrze więc pytam się ludzi bardziej doświadczonych - proste. Dotychczas uważałem, że usability zajmuje się (w przypadku stron www) frontendowiec, grafik lub project managerowie. Niedawno zauważyłem stanowisko "specjalista usability" - zaciekawiło mnie to. Nie chcę żeby okazało się, że wybrałem A, a po pewnym czasie okazało się, że gdybym wybrał B zarabiałbym o x więcej. @skowron-line: nie chcę być jako-takim specjalistą z obu dziedzin. Chcę być dobrym specjalistą z jednej, a w drugą zagłębiać się dla przyjemności. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chcę żeby okazało się, że wybrałem A, a po pewnym czasie okazało się, że gdybym wybrał B zarabiałbym o x więcej. Jeśli chodzi Ci wyłącznie o pieniądze, jakie da się zarobić w danej specjalizacji, to nieźle zarabiają administratorzy. Brałeś pod uwagę tę dziedzinę? ![]() A już tak całkiem na serio. Wydaje mi się, że masz złe podejście. Usability i programowanie to dwie, całkiem różne dziedziny. O ile do programowania potrzebny jest łeb na karku i bardzo duża ilość logicznego (wręcz algorytmicznego) myślenia, o tyle usability kładzie bardzo duży nacisk na to, co dzieje się w ludzkim umyśle po zobaczeniu określonych fragmentów aplikacji. Ja bym te różnice przyłożył do porównania inżyniera budowy mostów i psychologa. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie o zarobki/ilość pracy, to oczywiście programista jest lepszym zawodem. Chociażby z tego powodu, że o usability myśli się raczej w fazie tworzenia layoutu + ewentualnie jakieś małe poprawki później. Natomiast implementacja systemu jest zadaniem dużo bardziej pracochłonnym, więc na X roboczogodzin speca od usability przypada n * X roboczogodzin programisty, przeważnie dla n > 2. Natomiast z drugiej strony osoba bardzo dobrze znająca się na rzeczy znajdzie pracę w każdym zawodzie. Poza tym wybierz sobie taki zawód, który będzie sprawiał Ci radość i satysfakcję. Bo codzienne poranne zmuszanie się do pójścia do pracy, żeby odbębnić swoje 8h, nie posłuży ani Tobie, ani Twoim bliskim, ani Twoim klientom. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie o zarobki/ilość pracy, to oczywiście programista jest lepszym zawodem. precyzując, znam osobiście przypadek, gdzie w firmie pracuje n programistów oraz 1 (słownie jeden) człowiek od usability. Nie sądzę, żeby zarabiał mniej od programistów, aczkolwiek warto spojrzeć na ilość etatów, czy będziesz aż tak dobrym specem, że wezmą akurat Ciebie? ![]() -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Programowanie ma dość ugruntowaną pozycję, usability ma spory potencjał - specjalista znajdzie pracę w każdej z tych dziedzin. Zajmij się tym, co Ci bardziej teraz pasuje, zawsze możesz się "przebranżowić". Przecież nie musisz kurczowo trzymać się jednej wąskiej dziedziny, wiem po sobie ;-).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@skowron-line: nie chcę być jako-takim specjalistą z obu dziedzin. Chcę być dobrym specjalistą z jednej, a w drugą zagłębiać się dla przyjemności. musisz sprawdzić w czym będziesz dobry. Weź zrób parę stronek i zobacz czy bardziej Cię pociąga i wychodzi programowanie czy bardziej projektowanie usability itp. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zadałem pytanie Wam, bo interesuje mnie Wasza opinia, a nie dla tego, że nie jestem samodzielny ;) Nie znam rynku IT dobrze więc pytam się ludzi bardziej doświadczonych - proste. Z opinią jest jak z dupą, każdy ma własną ;) Na dobrą sprawę nikt z Nas nie zna rynku IT, bo ten cały czas się zmienia, a punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Nie chcę żeby okazało się, że wybrałem A, a po pewnym czasie okazało się, że gdybym wybrał B zarabiałbym o x więcej. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:21 |