Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czego się opłaca uczyć?
deha21

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czego się opłaca uczyć w dzisiejszych czasach? Generalnie zajmuje się tworzeniem stron - od grafiki, po kodowanie, programowanie i nawet copywriting. Robię to jednak po swojemu, a chciałbym rozwinąć się w tym kierunku jeszcze bardziej. Nie wiem tylko w którą stronę pójść - czy w jakieś konkretne frameworki czy inne rozwiązania? Czego wymagają pracodawcy dzisiaj? Wiem, że często się pojawia Zend i Symfony. A może coś jeszcze?
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
markonix

-----

Grafika i programowanie czy copywriting to zupełnie różne kierunki więc jaki jest sens wybierania za Ciebie.
Wybierz to co się najbardziej interesuje, wszystkie trzy są dochodowe i popyt będzie jeśli będziesz dobry w tym co robisz.

Ten post edytował markonix 14.04.2013, 09:46:50
+Quote Post
lobopol

-----

Myślę, że język Chiński to dobry pomysł.

A poważnie to dla specjalisty zawsze się znajdzie robota. Konkretnie to ucz się programowania, język nie ma większego znaczenia.
+Quote Post
deha21

-----

Cytat(markonix @ 14.04.2013, 10:46:09 ) *
Grafika i programowanie czy copywriting to zupełnie różne kierunki więc jaki jest sens wybierania za Ciebie.

Oczywiście copywriting pomijam. Zadaję pytanie na forum dotyczącym tworzenia stron więc raczej pytam o rzeczy z tym związane. Nie chodzi mi o to żebyście wybierali dla mnie, ale wskazali w jakim kierunku najbardziej opłaca się iść, pomijając kwestię moich upodobań.
Cytat(lobopol @ 14.04.2013, 10:46:50 ) *
A poważnie to dla specjalisty zawsze się znajdzie robota. Konkretnie to ucz się programowania, język nie ma większego znaczenia.

Tak ale np. spora część pracodawców szuka osób korzystających z Zend czy Symfony. Chciałbym sobie skrócić drogę i kontynuować np. tylko na Zend.

Chyba źle zadałem pytanie. Co jest finansowo najbardziej opłacalne w tym czasie i jakich pracowników (z jakimi umiejętnościami) szukają pracodawcy. Pewnie część z Was pracuje samemu czy też w firmach i wiecie nad czym będziecie pracować, co jest potrzebne, jaki umiejętności, jaka osoba by się przydała itd.
+Quote Post
!*!

-----

Cytat(deha21 @ 14.04.2013, 11:48:21 ) *
Chyba źle zadałem pytanie. Co jest finansowo najbardziej opłacalne w tym czasie i jakich pracowników (z jakimi umiejętnościami) szukają pracodawcy. Pewnie część z Was pracuje samemu czy też w firmach i wiecie nad czym będziecie pracować, co jest potrzebne, jaki umiejętności, jaka osoba by się przydała itd.

Każda która ma umiejętności do konkretnej aplikacji jaka będzie tworzona. Tu nie ma reguł. Jak chcesz wiedzieć kogo najczęściej szukają dziś, to przebrnij przez oferty pracy w portalach do tego przeznaczonych. Jednak to że dzisiaj szukają kogoś ze znajomością ZF, nie znaczy że będą szukali go jutro.
+Quote Post
rzymek01

-----

Cytat(deha21 @ 14.04.2013, 11:48:21 ) *
[...]
ale wskazali w jakim kierunku najbardziej opłaca się iść, pomijając kwestię moich upodobań.
[...]
Co jest finansowo najbardziej opłacalne w tym czasie i jakich pracowników (z jakimi umiejętnościami) szukają pracodawcy.

Dziwne masz podejście. Idź na dentysę, duży popyt, sporo kasy.

Ale nie,
Cytat(deha21)
Chciałbym sobie skrócić drogę i kontynuować np. tylko na Zend.

specjalista od górnej trójki nie będzie dentystą (IMG:style_emoticons/default/thumbsdownsmileyanim.gif)
+Quote Post
Posio

-----

Dokładnie tak jak pisze kolega wyżej. Ja odkryłem programowanie dzięki PHP przez kilka lat bawiłem się tylko w tym, aż dorosłem i zauważyłem, że programowanie nie opiera się wyłącznie na wybranym przez siebie języku, tylko na otwartym, logicznie myślącym umyśle, oraz na łatwości w przystosowaniu. Ja np nie mam żadnego fw, który znam na tyle dobrze, żeby moc powiedzieć że chociaż w połowie wiem co i jak. Staram się dostosować do tego, czego oczekuje klient, w końcu od tego są dokumentacje. Akurat teraz pracuje z CakePHP z którym mam pierwszy raz styczność, ponieważ klient jest. z USA , gdzie ten fw ma duże wsparcie . Analizując twoją wypowiedź, powinienem odmówić zlecenia ponieważ nie znam CakePHP ? A pieniądze przyleciały by mi między palcami. Jeśli chcesz być programista musisz przede wszystkim rozumieć
.
+Quote Post
skowron-line

-----

@Posio ciekawe podejście

A co do tematu to
html5, css3 jak będziesz znał naprawde dobrze to naprawde będziesz dobrze opłacany.
+Quote Post
!*!

-----

Cytat(Posio @ 15.04.2013, 01:42:27 ) *
Analizując twoją wypowiedź, powinienem odmówić zlecenia ponieważ nie znam CakePHP ? A pieniądze przyleciały by mi między palcami.

Tak, ponieważ nabijasz ludzi w butelkę. Jest niepisana zasada, że jeśli czegoś nie umiesz, to się za to nie bierz.
Jest też druga, napełniaj portfel, gdy jest okazja, jednak w tym przypadku łatwo się wyłożyć i o ile podstawowa wiedza pozwala Ci ogarnąć jakikolwiek FW, to później zostajesz prędzej czy późnej z ręką w nocniku.

@skowron-line - to była ironia?

Ten post edytował !*! 15.04.2013, 07:16:13
+Quote Post
skowron-line

-----

Cytat(!*! @ 15.04.2013, 06:15:21 ) *
@skowron-line - to była ironia?
a gdzie się jej dopatrujesz ?
+Quote Post
!*!

-----

Trudno mi uwierzyć, że na samym html i css można się utrzymać. Nie mówię, że ktoś kto zna html i css ma być człowiekiem orkiestrą, ale to moim zdaniem stanowczo za mało i kłóci się to z "dobrze opłacany".
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Analizując twoją wypowiedź, powinienem odmówić zlecenia ponieważ nie znam CakePHP ? A pieniądze przyleciały by mi między palcami.

Przed podjęciem zlecenia powinieneś uprzedzić zleceniodawcę że nie miałeś jeszcze styczności z tym fw, ale pracowałeś z innymi. Jeśli pracodawca nie widzi w tym problemu, to bierzesz zlecenie.
+Quote Post
StrefaPi

-----

Cytat(!*! @ 15.04.2013, 09:53:18 ) *
Trudno mi uwierzyć, że na samym html i css można się utrzymać.

osoby które zajmują się html (tylko html / css i na wysokim poziomie) są bardzo poszukiwane - dobrze sobie radzą finansowo... nie przemęczając się 6-8h dziennie i do domu (osobiście znam kilka takich osób, które na html'owaniu landing page i micrositów zarabiają gruba kasę)

skowron-line dobrze mówi, na samym html-u można więcej zarobić niż na nie wiadomo jakim programowaniu... trzeba być tylko bardzo dobrym w tym, w czym się specjalizujesz...
+Quote Post
!*!

-----

Gruba kasa na znacznikach html, regułkach css? Które można poznać z palcem w nosie szybciej niż cokolwiek innego, łącznie ze wszystkimi standardami, sztuczkami, znajomością trendów i zielenią walidatora... A ja głupi poszedłem w kierunku PHP. Cholera... (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) aż z ciekawości sprawdzę jak wyglądają oferty pracy w tym kierunku i jak to ma się do zarobków.

edycja:
aha i czy Wy piszecie TYLKO o html/css ? Bez np. smarty?

Ten post edytował !*! 15.04.2013, 09:21:07
+Quote Post
skowron-line

-----

Cytat(!*! @ 15.04.2013, 08:19:20 ) *

html5, css3, javascript (jquery). Nie wydaje mi sie żeby smarty było jeszcze gdzieś używane, prędzej Twig
+Quote Post
!*!

-----

Cytat(skowron-line @ 15.04.2013, 10:25:14 ) *
html5, css3, javascript (jquery). Nie wydaje mi sie żeby smarty było jeszcze gdzieś używane, prędzej Twig

A widzisz, wtedy to ma sens. A nie fiu bździu o samym html i css.
+Quote Post
StrefaPi

-----

pisząc html/css miałem na myśli html5 i css3 plus wszystkie dodatki w stylu ajax, jquery i podobnych... (bez wchodzenia w kod php czy jakikolwiek inny)

Ten post edytował StrefaPi 15.04.2013, 10:26:30
+Quote Post
m44

-----

Cytat(!*! @ 15.04.2013, 10:19:20 ) *
Gruba kasa na znacznikach html, regułkach css? Które można poznać z palcem w nosie szybciej niż cokolwiek innego, łącznie ze wszystkimi standardami, sztuczkami, znajomością trendów i zielenią walidatora... A ja głupi poszedłem w kierunku PHP. Cholera... (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) aż z ciekawości sprawdzę jak wyglądają oferty pracy w tym kierunku i jak to ma się do zarobków.

edycja:

Miałeś kiedyś w ogóle do czynienia z tego rodzaju pracą, tzn. prostym html-em i css-em? Dobrzy specjaliści są tak samo poszukiwani jak programiści.
Nawet głupie pocięcie szablonu, przetestowanie wszystkiego pod popularnymi przeglądarkami zajmuje dużo czasu przy dużej ilości podstron.
Nie mówiąc już o stosowaniu różnych technik w celu przystosowania strony pod urządzenia mobilne czy o programowaniu frontendu.
Nie można tego sprawdzać tylko do html-a i css-a, ale chłopakom pewnie chodziło o frontend jako taki, a Ty w swoim stylu się czepiasz. (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif)
+Quote Post
!*!

-----

Cytat(StrefaPi @ 15.04.2013, 11:26:15 ) *
pisząc html/css miałem na myśli html5 i css3 plus wszystkie dodatki w stylu ajax, jquery i podobnych... (bez wchodzenia w kod php czy jakikolwiek inny)

Jasne, bo kto by się spodziewał że to należy do html5 i css3, szczególnie, że nie są to języki programowania w porównaniu do JS. Czyli to jednak zahacza o człowieka orkiestrę.

@m44 - tak, miałeś i czepiam się, bo dziwnie to zabrzmiało, dlatego zapytałem, a nóż może trend się zmienił, frontend jest daleko od "samego html/css" jak było wspomniane. A przed chwilą dostałem CV z "jestem programistą html, css", więc cholera wie, może to ja już jestem za stary, i wszytko poszło tak do przodu... Kto pyta nie błądzi.

Ten post edytował !*! 15.04.2013, 10:34:44
+Quote Post
pyro

-----

To się zdecyduj, bo HTML / CSS, a HTML / CSS / JS / jQuery to kolosalna różnica. To jak porównywać złotówkę do stu złotych.

Poza tym HTML / CSS / JS / jQuery, czyli już front-endowiec. Rzeczywiście na takim stanowisku da się zarobić (jesli jest się w tym dobrym), ale raczej dużo częściej lepiej zarobi "normalny" programista.

// ADD

!*!, niekoniecznie człowiek orkiestra. Back-endowiec (PHP, fw, itp) zajmuje się back-endem, grafik zajmuje się grafiką, a front-endowiec interfejsem użytkownika (kodowanie szablonu, JS / jQuery). To jest już jakiś normalny podział nawiązując do tego co się słyszy "Poszukiwany back-endowiec / front-endowiec z bdb znajomością Photoshopa" (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Ten post edytował pyro 15.04.2013, 10:34:29
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:50