![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-kubek3898- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czy da się TYLKO zadeklarować funkcję, a później dopiero ją zdefiniować? Mam na myśli coś takiego, co było w C++:
extern void fff(); później dopiero: void fff() { cout << "blablall"; } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W PHP nie ma potrzeby by definiować sygnaturę funkcji przed jej użyciem, stąd brak takiej możliwości.
|
|
|
-kubek3898- |
![]()
|
Goście ![]() |
A właśnie ja mam taką potrzebę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Mam taki kawałek kodu:
I teraz tutaj np tutaj:
Nie chcę, żeby w tym miejscu włączało plik (bo wtedy rozwala mi się styl), tylko chcę odwołać się do funkcji i dołączyć plik na sam koniec (wraz funkcją). Jednak wtedy wywala: Fatal error: Call to undefined function licencja() in C:\xampp\htdocs\ESS\admin\index.php on line 71 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 37 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wczytywałem się w Twój kod, ale nie ma potrzeby - zobacz create_function, call_user_function, is_callable,eval i szukaj rozwiązania dla siebie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 22 Dołączył: 1.06.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chcę, żeby w tym miejscu włączało plik (bo wtedy rozwala mi się styl), tylko chcę odwołać się do funkcji i dołączyć plik na sam koniec (wraz funkcją). Jednak wtedy wywala: Fatal error: Call to undefined function licencja() in C:\xampp\htdocs\ESS\admin\index.php on line 71 A gdzie masz zdefiniowaną tą funkcję? Jeśli chcesz z niej korzystać w tym pliku to musisz dołączyć plik w którym jest zdefiniowana. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo poczytaj po prostu o OB w PHP (Output Buffering - ob_start() ) i naucz się jak includować coś w jednym miejscu a wyświetlać w innym i takich problemów nie będzie o ile dobrze Cię zrozumiałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Dobrze jest oddzielić logikę od warstwy prezentacji (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:29 |