![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Natrafiłem ostatnio znów na problem, tym razem nie mam pomysłu jak napisać terminarz ligi? Otóż mam tabelę Cytat Ekstraklasa a w niej kolumny Cytat numerID Clubname testowo stworzyłem 4 drużyny, jak zrobić żeby rozegrały one każda z każdą? Cytat 1 kolejka 1 vs 2 3 vs 4 2 kolejka 1 vs 3 2 vs 4 3 kolejka 4 vs 1 2 vs 3 Nie mam pomysłu jak się do tego zabrać, byłbym wdzięczny za sugestie. A chociaż mógłby ktoś pomóc z algorytmem? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pamiętaj o takich sprawach jak:
- rewanże, - drużna ma mieć na zmianę mecz u siebie i na wyjeździe, - nieparzysta ilość drużyn w lidze - losowość terminarza Co do skryptu, powodzenia i miłych godzin pracy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 9 Dołączył: 7.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i na przykład mecz zostaje odwołany/przeniesiony na inny termin z powodu zalanej murawy:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
if($gospodarz == $gosc) continue;
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ech... No przecież nawet na forum istnieje skrypt jak to zrobić. By było weselej, to nawet dziś w nocy jeden z userów, bazując na takim temacie, zadał mi parę pytań na PW, bo czegoś w nim nie rozumiał, a ja wyjaśniałem jak algorytm losowania zrobić
![]() ![]() EDIT: Posłałem juz gotowca niemal na PW i rzuce go tutaj dla potomności i innych, zeby terminarza nie męczyli jako nowy temat co kilka dni na forum:
Czemu niemal? Bo to jest tylko dla parzystej liczby drużyn połowa kolejki. Dla nieparzystej zróbcie sobie sami ![]() ![]() EDIT2: Jak widać... Jest to naprawdę prosta funkcja, z raptem 2 pętlami i if-em, oraz pomocniczą, która jedynie formatuje zapis kolejki. Równie dobrze mogłem formatowanie wyrzucić po prostu do osobnej pętli a zostawić tylko tworzenie zapisu drużyn w kolejce, co u mnie jest kluczem o nazwie 'order'. Nie musiałem tworzyć klucza 'round', gdyż on na tym etapie jest tylko po to, by pokazać spasowanie drużyn w meczu. A na przyszłość MYŚLEĆ, skoro macie praktycznie gotowce na forum!!
Powód edycji: [thek]: Komentarz
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mimo wszystko nie mogę dojść jak przetworzyć te dane, próbowałem z pętlami foreach, ale wychodzą mi pary typu 3vs3, 4vs4 itp.
Wskazałby mi ktoś w jakim kierunku szukać rozwiązania? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 59 Dołączył: 16.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
kurde, faktycznie, nie zauważyłem tego posta O_o, mimo wszystko dzięki, wykminiłem coś takiego, nie wiem czy dobrze.
co daje mi rozpiskę praktycznie na dwie rundy Cytat Team1 vs Team2 Team1 vs Team3 Team1 vs Team4 Team1 vs Team5 Team1 vs Team6 Team2 vs Team1 Team2 vs Team3 Team2 vs Team4 Team2 vs Team5 Team2 vs Team6 Team3 vs Team1 Team3 vs Team2 Team3 vs Team4 Team3 vs Team5 Team3 vs Team6 Team4 vs Team1 Team4 vs Team2 Team4 vs Team3 Team4 vs Team5 Team4 vs Team6 Team5 vs Team1 Team5 vs Team2 Team5 vs Team3 Team5 vs Team4 Team5 vs Team6 Team6 vs Team1 Team6 vs Team2 Team6 vs Team3 Team6 vs Team4 Team6 vs Team5 chcący rozpisać to na kolejki próbowałem z $i i $i++ , lecz wtedy wychodzi że na np. w kolejce 1 gra 1vs2 i 2vs1, coś tu ja źle rozpisuje. i jak, ma ktoś jakieś poprozycje? czyli stoję w miejscu ;x |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:06 |