![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 9 Dołączył: 16.09.2005 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem z pewnym generatorem, pewnie sobie poradzę prędzej czy później, ale zapytam czy ktoś podobnego problemu nie miał już kiedyś? Chodzi o generowanie terminarzu spotkań do gry, czyli 1 vs 1 i każdy z każdy gdy było by 16 drużyn albo 20 Jakim łatwym sposobem można to w PHP wyświetlić żeby np wyświetlało się 16 kolejek //Edit by _)Martin(_ Witam. Znalazłem takie coś. Cytat Tylko jak taki generator mógł wyglądac do strony php Bo na tym mi zależy ![]() PozdraWiam Pa Ten post edytował _Martin_ 2.03.2010, 08:13:37 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W miarę prosta matematyka i pętelki (zapewne for)!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 9 Dołączył: 16.09.2005 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba to za pomocą komendy round(); nie zrobię tyle wiem, i twój post nie wnosi nic po za nabijaniem postów powol tworze taki skrypt jak by ktoś miał jakieś rady na poczekaniu to proszę, Panu podziękujemy za udzielanie się już..
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 6 Dołączył: 9.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mogę zrozumieć idei tego losowania jak byś wytłumaczył na jakich zasadach są rozgrywane takie mecze to bym może coś pomógł (niestety nie interesowałem się nigdy piłką). Z tej stronki co podałeś to wpisałem 5 drużyn i wyświetliło 10 wyników i przykładowo drużyna 1 ma grać jeden raz z drużyną 2 a po dwa razy z pozostałymi (jak dla mnie to trochę dziwne). Czy to ma być każdy z każdym?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To jest matematyka, ale lepiej sobie zerknij jak przebiega "zmienność" pól mając wybranych 8 lub 10 drużyn, a potem z 7 lub 9
![]() ![]() ![]() EDIT: I źle widzisz. Drużyna 1 gra po 2 razy z każdą drużyną. Raz jako gospodarz i raz jako gość. Bo tak to jest w rzeczywistości. Każdy z każdym po dwa razy. Mając więc X drużyn każda zagra (X-1) * 2 meczy bo nie może grać sama z sobą. Dla nieparzystych jest tej "problem", że jedna pauzuje, więc ona musi mieć dodatkowy mecz, tak jakby drużyn było nie X, ale X+1 ![]() Naprawdę popatrz _Martin_ na to JAK się zmieniają dane w ich algorytmie, a załapiesz jak można generować te spotkania. To w dużej mierze lecenie po tablicy o ceil(n/2) pozycji ![]() Ten post edytował thek 2.03.2010, 09:57:34 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuje, chodzi mi o wygenerowanie numerów na xx kolejek gdzie gra kazdy z kazdym
np jak dzis gra 1 z 2 to innym razem musi 2 z 1 i tak aby kazdy w sezonie z kazdym zagral raz u siebie i raz na wyj! Pomysle jeszcze i cos wygeneruje ;D Thx za porade thek d3f3nd3r - Pomyśl jeśli potrafisz hihi -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Więc byś nie musiał za dużo myśleć zrób tak. Weź parzystą liczbę drużyn i zacznij od góry 2 kolumny w dół od najwyższej liczby i idź do 1 kolumny lecąc jak literka U. Teraz policz ceil(n/2) i do wszystkich pól oprócz pierwszego w 2 kolumnie zacznij dodawać ją i jeśli >= (n-1) to odejmij (n-1) wszędzie oprócz ostatniego elementu tablicy. On się nie zmienia nigdy. Dla nieparzystych jest mała zmiana. Też masz ceil(n/2) dodawane, ale odejmujesz n, gdy liczba >= n i masz zmieniać także pierwszy element 2 kolumny
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:53 |