![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
sporo czytałem na temat optymalizacji stron i postanowiłem zgromadzoną wiedzę wykorzystać. Zacząłem więc u samych podstaw już na początku tworzenia sklepu internetowego. W treści umieściłem słowa kluczowe, opisy są wartościowe, przyjazne URL-e a strona oparta jest na div-ach. Oprócz tego postanowiłem zrobić jeszcze dynamiczne meta tagi. Wszystko ładnie, pięknie do momentu pierwszej indeksacji. Piszę, ponieważ walczyłem z tym problemem, ale nie umiem sobie z tym poradzić. Problem jest w tym, że google indeksuje mi każdą podstronę sklepu z tym samym opisem mimo tego, że tittle i description generowany jest automatycznie (dane wyciągane z bazy). Dodatkowo z title też jest jakiś problem, ponieważ po wejściu na podstronę tytuł brzmi: bransoletki a google po wpisaniu site:adres_strony wyświetla bransoletki - tytuł strony (Tytuł strony to title zawarty w pliku index). Nie bardzo rozumiem. Po wejściu na podstronę title i description jest taki, jak powinien być. Title to nagłówek H1 a Description to opis produktu a google ma z tym problem. Chciałbym przy okazji się zapytać czy to jak dynamicznie ustawiam meta tagi jest poprawne, otóż na samym początku strony skrypt łączy się z bazą i na podsawie ID zawartego w linku wyciąga title i description. Następnie pod zmienne podstawiane są odpowiednie wartości.
Później w sekcji Head ustawiam. Czy taka konstrukcja jest prawidłowa? Proszę o pomoc. Ten post edytował SeaDog 30.11.2012, 09:20:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 4.06.2010 Skąd: Internet Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok więc postaram Ci się powiedzieć oco chodzi w kontekście SEO
Google samo potrafi generować tytuł jeśli uważa że tytuł który serwujesz jest mało wartościowy (w tym przypadku tytuł to jakieś słowo) i nic więcej - nie jest to poprawny tytuł patrząc na to z pkt widzenia seo dlatego G zmienia twój tytuł na inny (aktualnie po zmianach w Google jest to całkowicie normalna sytuacja) - musisz poprawić tytuły tak żeby G nie musiało Ci nic zmieniać Co do samego description on nie ma żadnego znaczenia dla Google i jeśli twój meta description jest po prostu kopią treści ze strony to moja rada jest jedna - daruj sobie takie zagrywki nic z tego nie wynika dla Google (prędzej może strona zostać posądzona o "spamowanie" niż jakiekolwiek korzyści z tego będą - to samo dotyczy mata keywords - bez wartości i najlepiej nic tam nie wpisywać jeśli interesuje Cię tylko Google i nie idziesz na rynek Rosyjski i Yandex |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozumiem, ale jeśli w tekście słowa kluczowe mają atrybut strong i jeśli użytkownik wpisze w google słowo kluczowe to lepiej by wyglądało,
jakby opis wraz z tytułem strony jakim jest H1 zostały wyświetlone w wyszukiwarce. Tak to wszystkie strony mają ten sam opis i nieco różniące się tytuły. Źle to wygląda. Serwisy typu komputronik, allegro itp. mają opisy wzięte z podstron produktów, czy ofert. Jak uzyskać taki sam efekt? Usunąć całkowicie description? wtedy strona główna będzie miała jakiś dziwaczny opis. Dość długo z tym walczę i nic mi nie przychodzi do głowy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 4.06.2010 Skąd: Internet Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Google samo pogrubia słowa w treści / tytule jeśli pasują one do zapytania jakie zostało skierowane do G przez użytkownika (nawet jeśli wpiszesz swój opis strony Google może wyświetlić zawartość strony jako opis a nie to co Ty tam wpiszesz)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadza się, Google samo sobie ustala jak chce wyświetlać strony i nawet jak ustalisz sam tytuł to Google często wstawia i tak swój tytuł, który uważa że jest najlepiej dopasowany do zapytania.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsze słysze że google sam sobie tytuł ustawia. No ale może czegoś nie wiedziałem
![]() -------------------- Przestaw się na zdrowsze palenie! Wybierz e-papierosy najlepszych producentów!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, ustawia sobie sam, choć dzieje się to stosunkowo rzadko. Jeśli algorytmowi nie pasuje tytuł strony ze znaczników, wtedy potrafi wyświatlić "swój", wg niego bardziej odpowiedni.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 24 Dołączył: 21.10.2012 Skąd: Puławy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Pierwsze słysze że google sam sobie tytuł ustawia. No ale może czegoś nie wiedziałem Polecam sobie poczytać: http://support.google.com/webmasters/bin/a...mp;answer=35624 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 15.06.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
SEO kojarzy mi się bardziej z marketingiem, desingiem, mailingiem, reklamą. Niż z pozycjonowaniem strony.
Meta tagi są tylko podpowiedzią dla Google które najprościej mówiąc może olać. Przy twoim problemie możesz przetestować <article> z html5. |
|
|
-Andrzej.W.- |
![]()
|
Goście ![]() |
SEO to wyłacznie optymalizacja stron pod wyszukiwarki, a marketing, to zupełnie inna dziedzina.
Ten post edytował Andrzej.W. 3.05.2013, 17:02:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Metatagi są artosciowe dla google... w rpzeciwnym przypadku po co je stosować?
Jeśli nie napiszesz dscription, to google weźmie losową treść ze strony. Przykład mojej strony: zrzut z google Przyjrzyj się mojemu dscription a description mojej konkurencji. Które description lepiej wygląda w wynikach? Mój http://www.wklejto.pl/176246 czy konkurencji? http://www.wklejto.pl/176247 Meta description to ważny element może nie dla google, ale dla użytkownika, który kliknie w Twój Wynik wyszukiwania albo nie. WSZYSTKIE META są odpowiedzialne za to, co się wyświetli jako wynik wyszukiwania. -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
PISZĘ POPRAWNIE PO POLSKU! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Andrzej.W. myslisz SEO z SEM
tomxx bzdury wypisujesz -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:46 |