![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem bardzo początkujący stąd moje pytanie: Jak prawidłowo zrobić stronę w PHP. Stworzyłem sobie layout witryny w PSD, pociąłem umieściłem w katalogu. Za pomocą Xhtml i CSS zrobiłem stronę, która działa. Jak teraz zastosować PHP? Poprosiłbym o kod przykładowej strony. Czy powinienem za pomocą składni heredoc przypisać kod xhtml i zapisać plik jako php? Czy powinienem użyć po prostu zmiennej i za pomocą echo przypisać jej zawartość xhtml i wyswietlić? Czy moze powinienem stworzyć jeden plik index.php a nastepnie trzy pliki includowac do niego (header.php content.php footer.php) ? Jak się za to zabrać, żeby napisać stronę w PHP ![]() Dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Koniecznie chcesz w php ? Jeśli to prosta strona nie wykorzystująca php, to wystarczy Ci tylko HTML, CSS, JS, a PHP możesz wykorzystać np do obsługi MYSQL.
Jeśli już to zacznij od podstaw PHP czyli właśnie echo, include, szablony np smarty |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chodzi mi o stronę tylko o naukę. Chciałbym żeby moja strona była w PHP.
Znam troszkę PHP a interesuje mnie jak łączy się to z XHTML/CSS HTML5/CSS. Jak to powinno wyglądać? Poprosiłbym o kod przykładowej strony w php. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli o naukę Ci chodzi, to weź się za jakiś kurs, a później sam dojdziesz do tego jak zrobić stronę, która działa z PHP.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to jak to zrobić, czy zrobisz to na zasadzie DIVów, do których będziesz ładował treść z osobnych plików php czy zrobisz to na zasadzie jednego pliku, który będzie wykrywał z linku na jakiej podstronie jesteś i będzie Ci ładował daną treść z bazy danych... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 13 Dołączył: 23.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest masa przykładów na zasadzie if, include, echo
http://d4u.pl/warsztat/tutoriale/prosta-strona-w-php.html -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ten już przeczytałem, poproszę o jeszcze.
Tak naprawdę przerobiłem książkę na temat PHP i przyznam się szczerze, że poza podstawami nie znalazłem żadnego przykładu jak zrobić stronę w PHP. Deklarowanie zmiennych, obsługa formularzy, pętle tablice itp itd. Ale jak stworzyć stronę tak, żeby wykorzystać dobrodziejstwa php (tak, żeby później można rozwijać stronę) a jednocześnie wykorzystać HTML/CSS. Co myślicie o takim rozwiązaniu : To tylko przykład:
Następnie content.php
I tak dalej. Czy można w ten sposób używać PHP ? Czy składania heredoc jest przez Was używana ? Jak wy to robicie (poprosiłbym o przykłady). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat I tak dalej. Czy można w ten sposób używać PHP ? Można, ale po co? Po co Umieszczasz kod Cytat Czy składania heredoc jest przez Was używana ? Nie. Zbędne. I chyba służy to do czego innego niż pokazałeś ![]() Cytat Jak wy to robicie (poprosiłbym o przykłady). Stosuje się wzorce MVC lub MVP. Gdzie oddzielasz model biznesowy (kod php) od widoku (html, css, js). http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP Ten post edytował !*! 21.08.2012, 12:49:09 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem na razie Ci wystarczy proste oddzielenie widoku od logiki.
http://utemplate.umbraprojekt.pl/ Tu masz klasę którą możesz użyć. Dodatkowo przeczytaj ten temat: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=201664 i możesz wykorzystać moją klasę. |
|
|
![]()
|
|
Przede wszystkim dzięki za pomoc.
Wygląda na to, że bez programowania obiektowego ani rusz. Do czego w takim razie służy składnia heredoc? Taki sposób prezentacji HTML (jak podałem wyżej) znalazłem w pewnej książce (starej z 2005 roku PHP5, Apache i MySQL OD PODSTAW). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiście chyba nigdy nie skorzystałem z konstrukcji heredoc, sam się zastanawiam do czego mogłoby to posłużyć na myśl przychodzi mi np sytuacja w której piszesz 1 plikowe narzędzie (np takie którego będziesz używał z poziomu linii poleceń).
Cytat Taki sposób prezentacji HTML (jak podałem wyżej) znalazłem w pewnej książce (starej z 2005 roku PHP5, Apache i MySQL OD PODSTAW). Ten rok 2005 ma tutaj kluczowe znaczenie, dziś część konstrukcji / pomysłów / implementacji zawarta w książkach napisanych 7 lat temu nie ma uzasadnienia. Jeżeli to twoje początki z PHP to nie warto uczyć się przedwiekowych rozwiązań tylko od razu starać się opanować programowanie obiektowe, większość osób twierdzi że znacznie trudniej przestawić się z programowania nie obiektowego na obiektowe. -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kreiten - obadaj link który Ci podałem do wikibooks, jest tam w miarę "po nowemu" napisane o php i z czym to się je. I jeśli chcesz się uczyć PHP to zapomnij o książkach, tylko szukaj artykułów w internecie, wpisach na blogach. Pomimo że książki powinny uczyć, to mam wrażenie że w przypadku PHP uczą jedynie złych praktyk, bez znaczenia w którym roku wydane.
Również nigdy nie korzystałem z heredoc, zawsze uważałem to za ułomne narzędzie które powstało tylko po to, aby usprawiedliwić ludzi leniwych... Moim zdaniem to relikt, jeden z wielu który powinien wylecieć. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiście chyba nigdy nie skorzystałem z konstrukcji heredoc, sam się zastanawiam do czego mogłoby to posłużyć na myśl przychodzi mi np sytuacja w której piszesz 1 plikowe narzędzie (np takie którego będziesz używał z poziomu linii poleceń). Ja osobiście dość często używam tej konstrukcji. Typowa sytuacja to wyplucie dość dużej ilości tekstu bez tagów html (u mnie "doć dużo" to zwykle minimum 3-4 linie po ~80 znaków). Owszem, można zamykać tagi php, wyświetlać html i znów otwierać tag php, ale heredoc jest alternatywą dla czegoś takiego. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:52 |