![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę klasę do obsługi szablonów. Mógłbym dać ten temat do działu Oceny, ale nie warto chyba o taką rzecz.
Chciałbym się dowiedzieć czy mój kod jest: optymalny, napisany prawidłowo z zasadami OOP i czy się nadaje na strone. Dodatkowo możecie napisać czy dobre mam nazewnictwo klasy, funkcji, zmiennych. Jest tam jedna funkcja (get_dir()) której będę najwyżej używał poza klasą, a wewnątrz używam zmiennej dir. Jeszcze myślę nad tym aby dać private funkcji load() ponieważ jest ona używana tylko wewnątrz klasy. Kod: https://www.dropbox.com/sh/eddsygq5kwhv3ty/FRDwEvOfGJ Live: http://evinek.ugu.pl/template/ Z góry dziękuje. Pozdrawiam, Paweł. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest optymalne, ale... to raczej nie jest system szablonów, bo nie robisz swojego "języka" tylko korzystasz z "wbudowanego systemu szablonów w php". Smarty, czy twig to całkiem inna bajka. Tzn, szablon jest kodem php, więc trudno nazwać to system szablonów
Przydała by się opcja dodawania także tablic zmiennych, tzn zamiast set_var, funkca set_vars, trochę by to skróciło kod. Poza tym, nazewnictwo zmiennych przyjeło się trochę inne np. getCośtam() lubięPlackiZMarmoladą() itd. Poza tym... do stron sie nada, ale smarty czy twig są dużo lepsze. -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki to ma sens? Nie potrzebujesz echo, include przecież też wyświetli efekt. Dobry przykład takiego komponentu. Ale i tak lepiej używać Twiga. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek funkcja load(). Jakimś cudem potrzebowałem kiedyś tego sposobu bo coś miałem nie tak. Samo include działa prawidłowo i się ciesze. Dzięki!
Co do peter13135, to tak: Funkcją set() mogę dodać zmienną, tablice jak i nawet object. Chciałem po prostu abym mógł swobodnie przesyłać dane między szablonem a całym skryptem. Co do nazewnictwa to również się zgodzę. Często widziałem, że pisali z podłogą nazwy i jakoś mi też się to napisało tak. Oczywiście przepisze te nazwy na nowo. I jeszcze co do gotowych systemów. Nie chce mi się uczyć ich języków, ani bawić się ich skryptami. Wolę pouczyć się i robić w czystym PHP. Pomógł dla oby dwóch. Jeszcze jakieś rady? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak. Brakuje funkcji takich jak escape (pisanie za każdym razem htmlspecialchars itp. jest mało przyjemne), obsługi helperów (np. do generowania absolutnych URLi), rozszerzania szablonów (dołączanie części z innych to nie to samo).
|
|
|
![]()
|
|
Escape dodam. Helpery te dodać jako zwykłe funkcje w klasie czy jak? Bo za bardzo nie znam się na nich. Może parę słów więcej o tym?
Co masz na myśli "rozszerzenia szablonów"? |
|
|
![]()
|
|
http://symfony.com/doc/current/book/templa...nce-and-layouts
Tu masz wytłumaczone na czym polega rozszerzanie i dziedziczenie szablonów i czym się różni od dołączania szablonu do innych. A co do helperów to rób jak chcesz, możesz dodawać je jako funkcje, które można uruchomić z szablonu, możesz jako klasy i uruchamiać je jakoś pośrednio. Chodzi tylko o to, żebyś w szablonie mógł zrobić np.: escape($costam) zamiast htmlspecialchars(), url('/costam') zamiast wpisywać absolutną ścieżkę za każdym razem itd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 33 Dołączył: 10.05.2011 Skąd: Krak Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do helperów możesz użyć metody __call. Pozwoli ona ładować helpery w razie potrzeby. Jeśli będziesz miał dużo helperów, to lepsze niż dodawanie ich jako metody klasy Template.
|
|
|
![]()
|
|
Nad helperami jeszcze pomyśle jak zrobić.
Co do dziedziczenia to, jeśli dobrze zrozumiałem, chodzi o to, że po prostu tworzę kod do innego szablonu (np. news.php) i tylko zamieniam dane w divie (id="content"). Przykład ze stronki:
Czyli block "body" będzie zawierał kod i dodam go tylko w szablonie sposobem:
Trochę to dziwne dla mnie i pewnie nie zrozumiałem do końca. Może ktoś jeszcze bardziej to wytłumaczyć? Pomógł oczywiście dla oby dwóch. PS. Nie mam zaawansowanego słownictwa w angielskim więc na początek próbuje czytać trochę, a później z translatorem lecę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 33 Dołączył: 10.05.2011 Skąd: Krak Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyobraź sobie taką sytuację. Masz dwa szablony: layout i news. News rozszerza layout. W momencie kiedy wyświetlasz szablon news, pojawia się layout z tym, że treść wybranych bloków/slotów layout`a może być określona w szablonie news. Przez to możesz stworzyć jeden layout dla całego serwisu, a pewne jego fragmenty będą zmienne w zależności od tego, czy wyświetlasz np. wiadomości, czy kategorie.
To co tworzy translator też zwykle chyba trudno zrozumieć. Czytać teksty w obcych językach pomaga StarDict. StarDict nie tłumaczy całych zdań, ale możesz skonfigurować tak, że będzie wyświetlał okienko z tłumaczeniem zaznaczonego słówka. Tłumaczenie możesz zapisać na dysku w formacie html. Kiedyś napisałem skrypt, który te tłumaczenia konwertuje do formatu Paukera (dobrze się sprawdza w nauce słówek) i mogłem uczyć się np. w autobusie. Oszczędziło mi to sporo czasu. |
|
|
![]()
|
|
Czyli, jeśli dobrze rozumiem, to będę miał na przykład taki szablon(layout.php):
A w szablonie news.php:
Klasa oczywiście automatycznie doda layout.php do news.php. Dobrze rozumiem? Ja miałem taki pomysł, aby zrobić takie coś: Każdy szablon (np. news.php, contact.php) był by osobnym plikiem, a w nich bym ładował tylko te dane które są potrzebne. Przykład(news.php):
Wtedy będę mógł dodać menu (akurat na mojej stronce jest tylko w zakładce newsy) tylko do jednego szablonu, a jak będę chciał to do wielu. W każdym "bloku" pobierał bym tylko dane ($this->get('zmienna')) i tam obrabiał ładnie w HTML'a. Czy to nie jest lepszy pomysł niż z tymi blockami? Chyba nawet podobny bo w divie (id content) i tak będę ładował "bloki"(wyświetlenie listy newsów, podgląd itp.). Czekam na odpowiedź. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Co do dziedziczenia, dobrze rozumiesz. Musisz tylko w szablonie potomnym zaznaczyć, który szablon rozszerzasz np:
W kodzie, który podałeś zmieniłbym jeszcze system nazewnictwa metod na CamelCase np. blockStart zamiast block_start. W Twoim pomyśle jest ta wada, że mimo przechowywania nagłówków, menu itp. w osobnych sablonach dublujesz kod. Jeśli chciałbyś zmienić położenie menu, musiałbyś edytować każdy szblon. |
|
|
![]()
|
|
To jakim sposobem miał bym np. włączyć menu tylko dla news.php?
$this->on('menu')? ![]() Nie no, a tak serio, to jak taki problem rozwiązać? Dziś lub jutro stworzę jakiś kod i zobaczymy wtedy czy będzie git. ![]() A te blockStart i stopStart zrobić na funkcjach ob_start() itp. jakoś? Nie wiem czy zadziała, że w funkcji start włączę, w stop wyłączę + dodam do zmiennej - później sprawdzę. |
|
|
![]()
|
|
Jeśli menu chcesz dołączyć tylko z szablonem news, możesz zdefiniować jego treść w tym szablonie, dla reszty ten blok będzie pusty.
blockStart i blockStop to właśnie ob_start i ob_get_clean. Edit: Ciągle piszemy blockStart i blockStop, ale te metody powinny nazywać się startBlock i stopBlock. Ten post edytował droslaw 17.07.2012, 16:37:20 |
|
|
![]()
|
|
Dobra, coś stworzyłem.
Kod: https://www.dropbox.com/sh/3udzl1row9oxhvc/mJ4GKAEFw5 Live: http://evinek.ugu.pl/template/ Czy teraz jest wszystko dobre aby robić na tym szablony? Oczywiście jakieś poprawki jeszcze będą. Myślę też nad funkcjami typu addMeta, addCss itp. W template news.php muszę ładować główny szablon (index.php) na dole aby działały blocki - ale to chyba nie problem. Jeszcze jakieś rady? |
|
|
![]()
|
|
Nazwę klasy pisze się z dużej litery.
U mnie konstruktor przyjmowałby jako parametr pełną ścieżkę do szablonu. Napisałbym jeszcze jakąś ładowarkę, która ładowałaby szablony z katalogów określonych w konfiguracji, zależnych od aktualnego kontrolera itp. (to już inna klasa). Metoda setTitle nie jest potrzebna wystarczyłoby set('title', 'tytuł'); Dodałbym metodę extend. Oznaczałaby ona, że trzeba doładować szablon po zakończeniu przetwarzania głównego szablonu(np. news). To byłoby bardziej czytelne niż load(). Ten post edytował droslaw 22.07.2012, 19:27:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 05:20 |