![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Jastrzębie Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanko odnośnie pewnego zapytania w MySQL.
Chodzi o system faktur, każdy towar na danej fakturze zawiera numer faktury jako id_faktury, czyli jeżeli fakturke wystawiono na jakies 3 produkty mam 3 rekordy o róznych ID z auto increment oraz takimi samymi ID_FAKTURY. NP: id - id_faktury - towar - kwota_brutto 1 - 1 - produkt1 - 15zł 2 - 1 - produkt2 - 10zł 3 - 1 - produkt3 - 5zł 4 - 2 - produktx - 20zł 5 - 2 - produkty - 1zł Czy da sie wykonać jedno zapytanie, i puścić to przez tablice asocjacyjną, żeby wyświetlic taki wynik: faktura nr 1 - produkt1,produkt2,produkt3 - 30zł faktura nr 2 - produktx,produkty - 21zł domyslam sie ze na kilku zapytaniach i jakiejś tabeli pomocniczej bez problemu mozna to zrobić...ale czy jest możliwośc zminimalizowania tego do jednego max 2 zapytań ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Warunek, że chcesz sumować liczby (15+10+5) a nie (15zł+10zł+5zł). Wynik w SQL:
A czekaj, bo Ty chcesz listę... to trochę inaczej. Muszę pomyśleć ![]()
Co da w SQL:
Ten post edytował Kshyhoo 5.07.2012, 17:40:52 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Jastrzębie Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesteś człowieku genialny ;P Niech Cie Bóg błogosławi. Łap SOGa.
Wszystko jasne załatwione, temat do zamknięcia ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 13:03 |