![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mój problem próbowałem rozwiązać tak
co oczywiście jest błędne Czy ktoś mógłby mi pomóc ? SZCZEGÓŁY: Mam na stronie dwa formularze które wyciągają dane z tego samego pola W 1 po wpisaniu np. "kot" - otrzymuję adres: index.php?zwierze=kot i to jest OK ale w drugim chcę aby po wpisaniu kot wartość szukana była a_kot czyli żeby została przesłany adres: index.php?zwierze=a_kot jednym słowem chcę dodać do wpisywanej value ukrytą wartość domyślną. w sumie banalna sprawa, ale nie mogę tego rozwiązać -------------------- Genealogia Polaków
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 5 Dołączył: 8.12.2011 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podaj cały formularz ...
-------------------- if($problem == 1)
{ header("Location: http://www.forum.php.pl"); } else { thinking(); } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Dodatkowy input z atrybutem hidden o wartości $a. Potem łączysz...
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
formularz nie ma nic więcej poza
a co do łączenia to właśnie mi to nie wychodzi - bo też próbowałem z hidden - ale zawsze mi wychodzą dwie zmienne index.php?a=a_&zwierze=kot coś chyba źle robię -------------------- Genealogia Polaków
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz dwa wyjścia zakładam że twój form (ten drugi) wygląda tak:
1. w jquery możesz zrobić
2. w php który odbiera formularz (drugi_form.php)
-------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
właśnie problem tkwi w tym, że formularz jest odbierany przez ten sam plik. Co więcej za realizację obu formularzy odpowiada jeden "if".
Chodzi o to żeby wysłać do tego ifa już gotową wartość "kot" lub "a_kot" - zależnie od użytego formularza. Gdy umieszczam zmienną łączącą dane strona wyświetla się już z informacją "fraza "a_" jest za krótka (jest ustawione takie obostrzenie do 3 liter) a więc if się wykonuje bo otrzymuje wartość - pomimo tego że nie ma ?zwierze= w adresie. Po wysłaniu formularza otwiera się ta sama strona która wysyła formularz a ify z adresu pobierają dane - jeśli jest "zwierze=" to uruchamia się if który szuka zwierzęcia (ech - zacząłem ten przykład ze zwierzętami żeby było łatwiej więc go ciągnę) a każdym razie zanim się wpisze w formularz to zmienna "zwierze" nie powinna istnieć - dopiero po wysłaniu formularza. ========= no nic - na razie problem rozwiązałem dodają ukryte input o nazwie "a" w formularzu a w ifie dodając kolejny pod-if
nie jest to rozwiązanie idealne bo tworzy kolejny poziom z-if-owania a pozatym gdy dojdzie trzeci i czwarty formularz z kolejnymi zmiennymi to będę musiał albo zrobić CASE albo wprowadzić piętrowe ify. Dużo lepiej było by gdyby value były od razu wysyłane z dołączonym stringiem Jeśli by ktoś znalazł sposób - będę wdzięczny. Ten post edytował Dopler 3.06.2012, 10:41:05 -------------------- Genealogia Polaków
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:45 |