Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Kopia gry - silnik + pliki
Laps_

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam, czy ma ktoś silnik gry podobny do Margonem? Mam ochotę wykreować podobna grę, a jak nie to co trzeba umieć? Nadmieniam iż gierka jest w JS.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
!*!

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(Laps_ @ 23.05.2012, 18:42:28 ) *
Mam ochotę wykreować podobna grę, a jak nie to co trzeba umieć? Nadmieniam iż gierka jest w JS.

Musisz mieć ponad 10k zł netto jak to komuś zlecisz, ewentualnie możesz się zadowolić projektami opensource których jest dość dużo. Gra nie jest w JS.
Cała struktura opiera się np. o PHP, Bazę danych Mysql, MS SQL, do komunikacji wykorzystuje AJAX oraz websocets. Do tego musi być odpowiedni serwer, zwykły hosting za 9.99 nie wystarczy.

Ten post edytował !*! 26.05.2012, 10:53:58

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
eXiSt98

-----

Darmowego w miarę dobrego silnika typu margonem nie znajdziesz smile.gif
Jak kolega @up pisał zwykły serwer nie wystarczy.
Przy większej liczbie osób padnie serwer.
+Quote Post
Sexee

-----

Cholera, więc ciezko widzę to zrobić. A czy samemu jest to wykonalne?
+Quote Post
!*!

-----

Tak, ale tu i tak problemem może być serwer, co z tego że napiszesz skrypt u siebie na localhost, jak Twoje łącze internetowe będzie słabe.

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
ShadowD

-----

Koledzy bądźmy realistami, napisanie czegoś takiego to nie kilka dni siedzenia przed pc, dodatkowo całość musi być dość dobrze przemyślana i zoptymalizowana, serveram można się martwić jak ma się kod, podejrzewam że cena servera w porównaniu do kosztów napisania takiej kobyły i tak nie będzie mieć znaczenia, a jak ktoś myśli o serverze za 1.23zł sms'em i takiej grze to od razu można się uśmiechnąć. ;]

--------------------
Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube

Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince
+Quote Post
krowal

-----

Jako, że jestem od ponad roku programistą klienta tejże gry (Doceluf) postanowiłem się udzielić w temacie wink.gif Silnik nie jest w PHP (chociaż był w PHP jeszcze chyba dwa lata temu) napisany jest w C++. Klient zaś w całości napisany jest w JS. Cały ruch client - server jest zrobiony na AJAX'ie a dane lecą z serwera w formie obiektów JSON i w kliencie są odpowiednio obsługiwane. Jesli chodzi o serwery to prawie każdy świat stoi na niezależnym serwerze dedykowanym (koszt to kilkaset zł miesięcznie za jeden serwer). Z tego co wiem gra w początkowej formie była pisana przez jedną osobę, ale nie była wtedy tak rozwinięta jak teraz po kilku latach pracy nad nią. Aktualnie pracuje nad nią grupa ludzi, mapmakerzy, ludzie od questów, programiści itp.

Jeśli chcesz to zacznij na początku tak jak zaczynał autor Margonem od czegoś prostszego. Wiele dużych gier tak zaczynało. Później jeśli gra będzie dobra i ludzie będą chcieli wydawać na nią pieniądze i będziesz miał kasę na comiesięczne wypłaty dla 20 osób i opłaty hostingowe to może coś z tego będzie smile.gif

--------------------
Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:28