![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Ma ktoś pojęcie, jak obliczyć odcinki trapezu wpisanego w odcinek koła? Chodzi o odcinki a i b, przyjmując, że l i alfa może być zmienna (zmienne to oczywiście nie problem).
![]() r = 155mm (odległość od środka do a Formularz sam sobie sklecę... Ten post edytował Kshyhoo 15.04.2012, 22:37:31 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może podaj najpierw jakieś wzory etc. nie wszyscy tu są matematykami.... Podaj wzory na to co potrzebujesz w matmie to poskładmy kod
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Posio: Koledze właśnie o wzory chodzi, a nie o kod.
Na razie nic mi do głowy nie przyszło, czy wszystkie dane podałeś? I jeszcze który to jest ten odcinek l? Od środka okręgu do punktu przecięcia promienia z odcinkiem b? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
"l" to jeden z boków trapezu. W miarą, jak się odsuwają boki a i b, l zwiększa swój wymiar...
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 11 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mozesz tego obliczyc, nie znajac odleglosci od srodka.
Bo jak sam zauwazyles, "odsuwajac" trapez od srodka, kat ani L sie nie zmieni, natomiast a i b tak, dzieki czemu mozesz utworzyc nieskonczenie wiele takich trapezow dla danego L i alfa. musisz znac chociaz jakis stosunek L do odleglosci trapezu od srodka (czyli de facto ta odleglosc) Ten post edytował sh3d2 15.04.2012, 22:33:50 |
|
|
![]()
|
|
Racja. Promień do a = 155mm.
Ten post edytował Kshyhoo 15.04.2012, 22:37:49 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem jak beda wygladaly wariacje tego, ale skoro chodzi o trapez, to nie potrzebny Ci wycinek kola, a trojkat. A pozniej juz tylko z najbanalniejszego podobienstwa trojkatow wyliczasz.
//EDIT pole do 1 pktu liczysz 1/2 *r^2 *sin(alfa) pole do 2 pktu 1/2 *(r+(l/cos(alfa/2)))^2 * sin(alfa) Odejmujesz 1 od 2 i gotowe Nie wiem czy nie namieszalem przy wzorach;] //EDIT2 namieszalem ; ] nie wiem dlaczego wyskoczyłem z tymi polami, ale generalnie sh3d2 podał rozwiązanie : ) Ten post edytował prowseed 15.04.2012, 22:55:31 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 11 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teraz lepiej.
podziel sobie ten trojkat (srodek->odcinek a) na pol, dostaniesz dwa trojkaty prostokatne: - kat ostry = alfa/2 - krotsza przyprostokatna a/2 (nazwijmy ja A) - przeciwprostokatna = podana dlugosc od srodka do a (nazwijmy ja C) wiec sin alfa/2 = A/C sin znasz (bo znasz kat), C znasz. wiec sin (alfa/2) * C = A tak samo dla drugiego (dluzszego) trojkata, tym razem dodajac do C dlugosc L. Ten post edytował sh3d2 15.04.2012, 22:52:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:57 |