![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem studentem I roku i mam problem z podstawami programowania w PHP. Męczę się z tym już ponad 2 tygodnie i dalej mi ciężko to zrozumieć. Więc jak ktoś mógłby spojrzeć na te zadania byłbym bardzo wdzięczny.:-) zad.1 Napisać funkcję o nazwie SumaLiczb (o 2 parametrach: $zakres1, $zakres2), która zwraca sumę liczb z zakresu od $zakres1 do $zakres2 (włącznie). Należy przy tym najpierw sprawdzić, czy $zakres 1 jest mniejsze lub równe $zakres2- jeśli nie, to należy zamienić między sobą obie liczby (wykorzystać funkcję z Zad 1). Pierwsze zadanie zrobiłem tak: function ZamienLiczbyJesliTrzeba(&$liczba1, &$liczba2) { if($liczba1 > $liczba2) { $tmp = $liczba1; $liczba1 = $liczba2; $liczba2 = $tmp; echo "zamienilem "; }else{ echo "nie zamienilem "; } } zad 3 Napisać funkcję o nazwie ListaLiczb o parametrach: $zakres1, $zakres2, $ilosc wczytujący do utworzonej wewnątrz funkcji tablicy $tab losowe liczby całkowite z zakresu od $zakres1 do $zakres2 w ilości $ilosc. Zweryfikować zmienne $zakres1 i $zakres2 podobnie jak w zad 2 Dodatkowo, jeśli $ilosc nie jest większa od zera, to wyświetlić komunikat o błędzie i przerwać działanie funkcji. Ostatecznie funkcja wyświetla liczby z tablicy w postaci listy nienumerowanej. zad 4 Napisać funkcję o nazwie WyswietlLiczby_ObliczSrednia o 4 parametrach($ilosc1 $ilosc2 $zakres1 $zakres2) wczytując do tablicy $tab utworzonej wewnątrz funkcji losową ilość liczb(ilosc elementów od $ilosc1 do $ilosc2). Każdy element tablicy ma być losową liczbą z zakresu od $zakres1 do $zakres2. Następnie funkcja ma wyświetlić te liczby w tabeli o grubości linii 1 (tylko pojedyncza kolumna). Ostatecznie funkcja ma zwrócić średnią arytmetyczną liczb z tej tablicy. Resztę zadań spróbuje zrobić sam jak pomożecie mi zrobić te, to z resztą powinienem sobie poradzić tylko potrzebuje zobaczyć jak to zacząć. Z góry dziękuje wam za pomoc.:-) Pozdrawiam,
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Niestety, nie rozwiązujemy zadań. Jak masz problem z kodem, to zapraszamy.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak prześle kody tych zadań jak ja zrobiłem (oczywiscie nie do końca dobrze) to pomożecie?:-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Możemy pomóc, ale nikt nie zrobić nic za Ciebie.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
ok. to jutro prześle kody bo mam na innym komputerze.
Pozdrawiam to zad 1 Kod <?php function ZamienLiczbyJesliTrzeba(&$liczba1, &$liczba2) { if($liczba1 > $liczba2) { list($liczba1, $liczba2) = array($liczba2, $liczba1); echo "zamienilem "; } else { echo "nie zamienilem "; } } ?> zad 2 <?php function SumaLiczb(&$Zakres1, &$Zakres2) { if($Zakres1<=$Zakres2) { $suma=$Zakres1+$Zakres2; echo "Dodalem"; } else { ZamienLiczbyJesliTrzeba(&$Zakres1, &$Zakres2); $suma=$Zakres1+$Zakres2; echo "Zamienilem liczby i dodalem"; } return $suma; } ?> zad 3 <?php function ListaLiczb($Zakres1, $Zakres2, $ilosc) { $Zakres1=rand(-10,10); $Zakres2=rand(-10,10); $tab[]=array($Zakres1, $Zakres2); $ilosc=count($tab); if($ilosc<0) { echo" Ilosc elementow w tablicy musi byc wieksza od 0."; return; } else { //nie wiem jak wywolac liste nienumerowana. } } ?> zad 4 <?php function DzielenieTekstow($wyrazenie_zlozone) { $wyrazenie_zlozone = 'Komputer,Serwer,Router,Klawiatura,Mysz,Karta sieciowa,Monitor,Zasilacz'; echo "$wyrazenie_zlozone<br/>"; $wyrazenie_zlozone = explode(',', $wyrazenie_zlozone); for($i = 0; $i < count($wyrazenie_zlozone); $i++) { echo "$wyrazenie_zlozone[$i]"; } } ?> I wiem ze to zle...ale nie wiem w czym tkwi problem:) Ten post edytował glazi91 15.02.2012, 18:30:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Temat: Jak poprawnie zatytulowac watek
2) Proszę używać bbcode! 3) Cytat I wiem ze to zle...ale nie wiem w czym tkwi problem:) A czymże się objawia to źle?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
objawia się tym że nie zaliczyłęm U wykładowcy:P
i przepraszam ze nie napisalem tamtego w BBcode:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
$tab[]=array($Zakres1, $Zakres2);
$ilosc=count($tab); if($ilosc<0) Zawsze do tablicy dodajesz dwie liczby i jeszcze robisz warunek, czy przypadkiem tablica nie mniej niż 0 elementów? Logike już miałeś na tych studiach? ps: $tab[]=array wiesz w ogole po co używa się [] ? Nic dziwnego, że cię oblał. Przecież ty nie znasz totalnych podstaw. Najpierw się uczymy, potem chodzimy na zaliczenia -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat Dodatkowo, jeśli $ilosc nie jest większa od zera, to wyświetlić komunikat o błędzie i przerwać działanie funkcji. programowanie dopiero zaczełem a to miało się odności do tej części zadania...przecież wiem że jest źle i właśnie chce się tutaj dowiedzieć co.. |
|
|
![]()
|
|
Ja sie nie pytalem o programowanie a o logike. To są dwa oddzielne przedmioty
![]() Dobra, nie ważne. Napisałem tu tylko dlatego, że miałeś durny tytuł i nadal masz. Proszę na PW poprawny tytuł tematu, w przeciwnym wypadku temat zamknę. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat ps: $tab[]=array wiesz w ogole po co używa się [] ? Nic dziwnego, że cię oblał. Przecież ty nie znasz totalnych podstaw. Najpierw się uczymy, potem chodzimy na zaliczenia W internecie czytałem ze służy do numerowania tablic czy cos takiego. |
|
|
![]()
|
|
objawia się tym że nie zaliczyłęm U wykładowcy:P Mnie zawsze zastanawia powód obrania kierunku nauki. Ja wiem, że nie zostałem weterynarzem, bo nie lubię grzebać w zdechłych zwierzach a i w żywych byłoby gdzie pogrzebać - co mnie również nie interesuje... i przepraszam ze nie napisalem tamtego w BBcode:) Istnieje funkcja ![]() Po za tym, używaj odpowiedniego formatowania kodu (wcięcia, itp). Przypomnę też, że funkcja musi coś zwrócić, nie wszędzie o tym pamiętasz. Ten post edytował Kshyhoo 15.02.2012, 17:57:25 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Cytat ). Przypomnę też, że funkcja musi coś zwrócić, nie wszędzie o tym pamiętasz. Bo przekazuje parametry przez referencje.... Hehe, studencik okazał się mądrzejszy od starego wygi ;P Za karę rozwiązujesz mu zadania ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Stary to może jestem, ale gdzie tam mi do wygi
![]() -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
I nie ma nikogo kto może wytłumaczyć jakie robie błędy?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze wstawiaj kod w bbcode bo strasznie się to czyta, co do zadania z sumowaniem, załóżmy, że $zakres1 = 2 i $zakres2 = 5, jakie liczby masz tu zsumowac? podpowiem: 2, 3, 4 i 5, a Ty sumujesz 2 i 5, widzisz w czym problem? Zupdateuję zaraz post o następne zadania.
Edit: kolejne zadanie - lista, po pierwsze losujesz liczby od -10 do 10 a w zadaniu jest napisane, że ma losować od $zakres1 do $zakres2 (wiesz czym jest zakres?), potem sprawdzasz jaką wielkość ma tablica do której przypisałeś jakieś bzdety. $ilosc ustalasz przekazując parametr do funkcji i Twoja tablica z liczbami losowymi powinna mieć $ilość elementów, rozumiesz? Powinieneś użyć pętli która się wykona $ilość razy, i za każdym wykonaniem umieści w tablicy losową wartość z zakresu $zakres1 do $zakres2. Czytaj uważnie i ze zrozumieniem, te zadania nie są trudne. Ten post edytował krzywy36 15.02.2012, 18:34:50 -------------------- pretty as a shit.
|
|
|
![]()
|
|
już wiem o co ci chodzi tylko jakiej funkcji mam użyć by dodać zakres od $zakres1 do $zakres2?
|
|
|
![]()
|
|
FOR - patrz manual
http://www.php.net/manual/en/control-structures.for.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat for ($i = 1; $i <= 10; $i++) { echo $i; } to z tego co rozumiem to mam zrobić coś takigo: $zakres1 = 1 $zakres1;<=10; $zakres1++ $zakres2 = $zakres1 + $zakres2 ? właśnie to mi ciężko pojąć:/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiesz czym są pętle i jak działają? w tym wypadku pętla for. Jestem pewien, że nie wiesz, więc zabierz się najpierw za to. Przeanalizuj poniższy kod:
w php nie ma jako takiej struktury definiującej zakres, ale powyższy kod wyświetla wszystkie liczby z podanego zakresu, poczytaj o pętlach. -------------------- pretty as a shit.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:42 |