![]() |
![]() |
-mysqlmen- |
![]()
|
Goście ![]() |
Hej. Chcę pobrać z bazy zapytanie, a warunkiem ma być 7 dat które podam. Nie dam and, bo jeśli jakieś nie będzie to nic nie wyświetl, a także nie dam OR bo jak znajdzie jakąś to resztę ominie. Dzięki.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Pokaż, co do tej pory zrobiłeś.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
-mysqlmen- |
![]()
|
Goście ![]() |
Co mam pokazać? Mam tablice 7 elemtnową z 7 datami i chce pobrać każdy rekord w którym dane pole równa się jednemu z tych w tablicy.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Pokaż strukturę tabel i zapytanie, które już zrobiłeś (z którym masz problemy). Na tym forum pomagamy a nie robimy za kogoś (chyba, że w dziale "giełda" za $).
Ten post edytował Kshyhoo 6.02.2012, 12:26:18 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
-mysqlmen- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ty mnie chyba nie rozumiesz.
![]() Pytam się tylko jak dać parę warunków! WYŚWIETL TYLKO TE REKORDY W KTÓRYCH KOMÓRKA DATA RÓWNA SIĘ: data[1], data[2], data[3], data[4], data[5], data[6], data[7] SELECT * form komorka WHERE data=? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat a także nie dam OR bo jak znajdzie jakąś to resztę ominie. a niby od kiedy coś omija dla OR? Jak znajdzie rekord dla pierwszego or, to juz dla tego rekordu dalej nie sprawdza - logiczne. Ale inne rekordy jak najbardziej będzie sprawdzał
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-mysqlmen- |
![]()
|
Goście ![]() |
data[1] OR data[2] OR data[3] OR data[4].
To jak znajdzie data[1], to reszte oleje. A ja chcę zrobić tak żeby wyszukało wszystkie rekordy w którym jest data[1], data[2],data[3],data[4]. |
|
|
--mysql-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Z tym że może np nie znaleźć data[3], a jak nie znajdzie żadnego rekordu z taką datą, to reszty też nie wyświetli mimo że będą jeśli dam and.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przeczytaj raz jeszcze o warunkach logicznych z naciskiem na warunek OR w wolnym tłumaczeniu zapytanie ma wyglądać tak:
wyświetl wszystkie rekordy gdzie data to data[1] lub data[2] lub itd. i teraz jeżeli znajdzie którąkolwiek z tych dat to wyświetli ją na liście wyników. Czyli bierze pierwszy rekord sprawdza warunek 1 jeżeli jest prawdziwy to zwraca wynik i idzie do następnego rekordu sprawdzać, jeżeli nie jest prawdziwy to sprawdza drugi warunek itd. jeżeli którykolwiek warunek będzie prawdziwy to taki rekord będzie spełniał kryteria i znajdzie się na liście wyników, jeżeli żaden warunek nie będzie prawdziwy to rekordu w wynikach nie będzie. W mysql mamy jeszcze IN gdzie możesz podać zbiór konkretnych elementów które mają pasować. -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:17 |