![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
na stronie mam zdjęcie w proporcjach 4:3, 16:9 itp., zdjęcie normalnie nie jest kwadratowe. Chciałbym, aby uprzyjemnić użytkownikom przeglądanie strony wyświetlić kwadratowy obrazek czyli jest tak: obrazek 16:9 [serwer] -> obrazek 16:9 -> strona a chciałbym: obrazek 16:9 [serwer] -> wycinek obrazka kwadratowy 50x50px; Chodzi mi o wycięcie kawałka obrazka, wiem, że nie ma sensu zmniejszenie go, bo będzie ściśnięty. -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Masz bana na Google i szukajkę forumową? imagecopyresampled
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak jeszcze raz kiedyś przeczytam, że matura z matmy to zło będę podsyłać ten wątek jako kontrargument.
1. Długość boku kwadratu do długość krótszego z boków obrazu. 2. Miejsce od którego powinieneś zacząć kadrowanie (by uzyskać kwadrat) to długość dłuższego boku obrazu, minus długość boku kwadratu i całość dzielona przez dwa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Ja podeśle jeszcze dwa linki:
[PHP] Proporcjonalne miniaturki zdjęć używając GD2 Wgrywanie avatara, obrazka na stronę -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Nie zrozumieliście mnie chyba, jak chcę wyciąć kawałek obrazka, aby był on kwadratowy, nie proporcjonalnie mniejszy do oryginały (to mam)
-------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
A w czym problem? Pomijasz pomniejszanie i masz obrazek w 1:1... Chcesz gotowca, napisz w innym dziale.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A próbowałeś za pomocą css z właściwością overflow:hidden?Jeśli Obrazek będzie za duży css po prostu go utnie(nie pokaże).
|
|
|
![]()
|
|
Zrób to tak:
1. pobierz rozmiary obrazka, 2. podziel przez 2 (masz środek), 3. odejmij 25px (początki nowego obrazka), 4. wrzuć to jako początki nowego obrazka w imagecopyresampled. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Dzięki wszystkim !
Każdy mi pomógł na swój sposób, na chwilę obecną wybrałem sposób niktoś'ia ![]() ![]() -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:09 |