![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej wszystkim!
Początkuję w php i nie dotarłem jeszcze do lekcji o bazach danych więc próbuję sklecić to, co chcę, bez bazy ![]() Ale nie wiem, czy się da. Co chcę uzyskać: Otóż mam sobie na stronce [button] i kiedy go nacisnę, chcę żeby wyświetliła się liczba. Docelowo losowa, ale powiedzmy teraz: 1. Dalej, chcę żeby, kiedy nacisnę [button] po raz drugi, obok pojawiła się druga liczba. Powiedzmy: 2. Naciskam [button] po raz trzeci i drukuje mi liczbę: 3. Wszystko fajnie, tylko ja chcę, żeby mi zapamiętywało te poprzednie i wyświetlało: 1, 2, 3 (w sensie: 1 zmienna, 2 zmienna, 3 zmienna). Wybiedziłem taki kod, ale niestety pokazuje najpierw 1, potem 2, potem 3 (na zmianę). Pytanie moje brzmi: da się to zrobić bez bazy danych, najlepiej w jednym pliku i z użyciem jednego przycisku? Ma ktoś jakie sugestie, jak, niezależnie od odpowiedzi na pierwsze pytanie?
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast post-em, wysyłaj get-em i przepisuj linki.
$_SERVER['QUERY_STRING'] zwróci Ci to co masz obecnie w tablicy GET. Kolejne wysłanie formularza GETem dopisze następne wartości. PS No i oczywiście później nie odwołujesz się do zmiennych przez $_POST, tylko przez $_GET. Ten post edytował gargamel 9.09.2011, 15:51:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chce mi to działać, tzn jest tak jak wcześniej, za wyjątkiem linku ofc, gdzie po klikaniu na przycisk nie "przepisuje mi się" link, tylko się zmienia, tzn przy klikaniu końcówka wygląda tak:
test.php test.php?roll_1=kliknijmnie test.php?roll_2=kliknijmnie test.php?roll_3=kliknijmnie w międzyczasie próbowałem trochę innego podejścia, takiego żeby najpierw określić wszystkie zmienne (rzuty kostką, bo to w sumie o to chodzi), a potem przy klikaniu je na różny sposób wyświetlać (pierwszy rzut, pierwsze 2 rzuty, pierwsze 3 rzuty), dając użytkownikowi 'złudzenie' że jego klikanie coś daje. I byłoby nawet fajnie, gdyby nie to właśnie, że to są rzuty kostką, więc wartość jest nieregularna i po każdym kliknięciu zmieniały się też poprzednie liczby. PS. Pełznę w stronę baz danych ale na razie jestem na pętlach i arrayach ![]() Ten post edytował Whitefire 9.09.2011, 16:31:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co za różnica czy POST czy GET....
Ten post edytował CuteOne 9.09.2011, 18:55:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co tak utrudniać? Nie wystarczy wczytywać tych liczb do sesji ?
Zależy też na jak długo mają być zapamiętywane... -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Utrudniać? masz 2 linijki kodu odpowiedzialne za pobranie i zapis danych z/do pliku... gdzie ty tu widzisz utrudnienia?
ps. "Pytanie moje brzmi: da się to zrobić bez bazy danych, najlepiej w jednym pliku" Ten post edytował CuteOne 10.09.2011, 10:28:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:33 |