![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 11 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
![]() bo mam problem z dodawaniem tematów do forum które sam buduje (w ramach edukacyjnych) chodzi że wszystko ładnie mi pobiera itd. ale jak już chce dodać klikając na przycisk "Dodaj" pojawia mi się błąd "Notice: Undefined index: id_kategorii in /opt/lampp/htdocs/footbool/example3/add_post.php on line 5" i nie mogę tego rozszyfrować proszę o pomoc, Z góry bardzo dziękuje:) Oto pliki posts.php:
add_post.php
Proszę nie zwracać uwagi że kody nie są piękne bo to wiem:) nauka czyni mistrza z czasem się poprawie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Notice: Undefined index: id_kategorii in /opt/lampp/htdocs/footbool/example3/add_post.php on line 5 Eeee, to naprawdę taie ciężkie do odszyforwania? Jesli znasz angielski, powinno to łatwo pójść. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 11 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Eeee, to naprawdę taie ciężkie do odszyforwania? Jesli znasz angielski, powinno to łatwo pójść.
Tak ciężko:) proszę o wyrozumiałość nie mam styczności z php nie wiem roku czy dłużej ucze się go zaledwie miesiąć a angielski cieżko mi idzie:/ Ten post edytował plej 19.05.2011, 02:13:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie - czemu startujesz bufor, a nigdzie go nie wysyłąsz?
|
|
|
![]()
|
|
nie wiem
![]() Liczę na waszą pomoc ![]() Pomożesz ? Ten post edytował plej 19.05.2011, 02:20:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat a angielski cieżko mi idzie Miałem nie odpowiadać w tym temacie, ale znalazł plej twoją wypowiedź w innym wątku. Pozwól, że ją zacytuję:Cytat jak nie umiesz zbytnio angielskiego to na google chrome włącz i ustaw tłumaczenie stronki:) Tak więc czegoś tu nie rozumiem. Innych pouczasz jak mają sobie radzić z angielskim a sam tutaj płaczesz, że angielskiego nie znasz.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Jezu, jak to ludzie wcześnie wstają ;p
Jak dobrze widzę, chcesz przekazać parametr $id_kategorii w linku: Ale widocznie go nie przekazujesz. Sprawdź dlaczego, np. tak: -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Kshyhoo przecież w linku on go przekazuje. Nie przekazuje go gdy klika DODAJ w formularzu.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
To ja wiem, ale chciałem, żeby sam poszukał ;p
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Tak wiem googgle chrome tłumaczy wiem co oznacza błąd ale nie znam tak php jeszcze zęby się domyślić co zrobić :/
Po naciśnieciu Dodaj wyskakuje błąd. wtedy dopisałem pare if'ów i pisze że zmienna $id2 nie istnieje i że nie można wykonać zapytania do bazy danych:/ |
|
|
![]()
|
|
Skoro pisze, że zmienna $id2 nie istnieje, to znaczy, że skrypt jej nie widzi.
Sprawdź swój formularz. Zmienną tą możesz przekazać np. poprzez ukryte pole formularza. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to tak łopatologicznie. Jeśli mamy formularz, który wygląda tak:
To naciśnięcie przycisku Dodaj będzie równoważne z przekierowaniem do adresu, który określa właściwość action formularza, czyli w tym przypadku do pliku add_post.php. Czegoś chyba brakuje, prawda? Kolega wyżej wspomniał, że zmienną można przekazać poprzez ukryte pole formularza. Owszem, ale w tym przypadku nie spowoduje to zniknięcia błędu, bowiem należałoby wtedy nieco inaczej obsłużyć cały skrypt (dopisać odpowiednie warunki). Poza tym w komunikacie błędu nie było żadnej wzmianki o zmiennej $id2. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki
![]() Ten post edytował plej 19.05.2011, 12:29:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przekazywanie niewłaściwego parametru to również błąd, wklej tutaj kod i sprawdzimy, czy problem tkwi w przekazywaniu parametru, czy może w zapytaniu do bazy danych.
|
|
|
![]()
|
|
Linia '3' przypisuje id_kategorii do $id2 linia '19-27' pobieram dane jeśli $id2jest w bazie zeby pobrać nazwe tematu:) linia '30-40' dodaje rekord do bazy i nizej jest formularze:) tak wiem że nie filtruje danych:) dopisze to:) a tak to dobrze jest?? Ten post edytował plej 19.05.2011, 12:38:04 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Linia '3' przypisuje id_kategorii do $id2 To dlaczego nie użyjesz zmiennej $id2 w parametrze action formularza?W liniach 25-28 pętla while jest niepotrzebna, bo jeśli wcześniejsze zapytanie zwróci jakieś dane, to będzie to pojedynczy wiersz, zatem wystarczy:
Poza tym troszkę źle masz wszystko zorganizowane. Nie za bardzo rozumiem, po co są linie 18-28, skoro id kategorii i tak przekazujesz w adresie. Jeśli ma to służyć sprawdzeniu, czy kategoria o takim id istnieje, to takie sprawdzenie powinno się odbyć wcześniej, a nie w tym skrypcie. |
|
|
![]()
|
|
sprawdzam id czy jest takie w bazie i pobieram temat choć mogę getem pobrać z innego skrypt tzn. z posts.php wiem poprawie to:)
jak wspominałem wcześniej uczę się miesiąc php. Proszę o wyrozumiałość ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie już rozumiem i tak jest dobrze, tylko warto by było odseparować w kodzie część odpowiedzialną za obsługę formularza, od części odpowiedzialnej za jego wyświetlanie, ja bym to zrobił tak:
W sumie to chodzi tylko o lepszą organizację kodu, ale poza tym jest dobrze. |
|
|
![]()
|
|
No tak:) z czasem poprawie kod:) ale i tak użyje twój sposób hehe:)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:01 |