![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2011 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak sformułować pytanie w google więc pisze na forum, jeśli więc był taki temat to serdecznie przepraszam.
Jak zrobić by po zalogowaniu znikło z menu np. "Logowanie" i "Rejestracja" a na miejscu tego pojawiło się np. "Profil" i "Wyloguj"? próbowałem czegoś takiego (uprzedzę że kod jest wycięty z środka pliku .php):
ale niestety... nie wypaliło u mnie ![]() Serdecznie proszę o pomoc jeśli można ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wpisz najpierw:
Kod <?php print_r($_SESSION);?> i pokaż przed i po zalogowaniu jak wygląda wynik.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2011 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
To:
zamień na: -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Niestety bez zmian...
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
a startujesz sesje?
if($_SESSION['zalogowany'] <> '') { echo 'jesli zalogowany...'; } -------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 6 Dołączył: 29.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
również nici z tego...
![]() a jest jakiś jeszcze inny sposób czy muszę pewnie kod po przestawiać ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale niestety... nie wypaliło u mnie ...bo stało się co? Komp eksplodował? Napisz co nie wypaliło ![]() ![]() Jeśli sesję tworzysz poprawnie, a print_r pokazuje, że raczej tak, to to co pokazałeś musi działać. Błąd leży najwidoczniej gdzie indziej. Pokaż więcej kodu. PS. Przechowywanie w sesji hasła zalogowanego usera to bardzo zły pomysł. Ten post edytował sadistic_son 12.05.2011, 05:02:48 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Oto cały kod:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod beznadziejny, po co te $login? To na marginesie.
A prosiłem o podanie zawartości tablic w dwóch przypadkach - zalogowany i po wylogowaniu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Poprawnie jest
Spróbuj zamienić:
na:
lub użyj buforowania. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Trochę czytałem o tym buforowaniu, ale nie mogę sobie z tym poradzić... sorki, że was tak gnębię, ale dopiero co zacząłem uczyć się PHP.
Macie jakąś inną poradę dla mnie, żeby to zrobić? Zależy mi najbardziej na tym żeby ten kod pozostał w funkcji switch. Nie chce rozdzielać tego na kilka plików .php Z góry i tak dziękuje za chęci ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już che Pan poprawić coś w swoim kodzie to należałoby dać:
<form method='post'> przed <fieldset> <legend align='center'>Logowanie</legend> W kodzie HTML także obowiązuje hierarchizacja. |
|
|
![]()
|
|
A dziękuje za uwagę
![]() ![]() Szkoda tylko, że to o co mi chodzi od samego początku nie zależało właśnie od tego błędu ![]() ale mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto zauważy jakiś podstawowy błąd w tym kodzie (pewnie jest ich dużo) który powoduje to, że nie działa tak jak należy albo nie tak jakbym chciał. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę powiedzieć mi kto tak robi?
![]() $_SESSION['haslo'] = $_POST['haslo']; Dobrym nawykiem jest nieprzechowywać haseł w sesji. Druga rzecz: Cytat if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * FROM user WHERE login = '".$_POST['login']."' && haslo = '".$_POST['haslo']."' ")) > 0) a do bazy zapisuje pan tak: $haslo = sha1($haslo); $dodaj_user= ("INSERT INTO user SET login='$login', email='$email', haslo='$haslo'"); Wniosek: Porównuje Pan hasło z inputa z zakodowanym hasłem z bazy danych co w rezultacie nie przejdzie. Niech Pan przeniesie $haslo = sha1($haslo) przed: Cytat if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * ,albo dodaćFROM user WHERE login = '".$_POST['login']."' && haslo = '".$_POST['haslo']."' ")) > 0) Cytat if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT *
FROM user WHERE login = '".$_POST['login']."' && haslo = '".sha1($_POST['haslo'])."' ")) > 0) Ten post edytował Rid 12.05.2011, 23:26:57 |
|
|
![]()
|
|
Poprawiłem już to
![]() ![]() Może się mylę, ale zdaje mi się, że sesje nie chcą mi działać przez jakiś błąd w logowaniu... Macie jakiś znany i prosty skrypt logowania który może byłby lepszy od tego?? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:37 |