![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pewien problem, który dla kogoś bardziej obeznanego w bibliotece gd jest czymś zupełnie trywialnym. Mianowicie chcę wyświetlić w przeglądarce plik png, który oczywiście jest przeźroczysty. Niestety wszystkie próby kończą się tym że obrazek po wyświetleniu traci swoją przeźroczystość :/ Bardzo proszę o jakąś pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A więc tak:
1) Jeśli bawisz się obróbką to musisz uważać na imagesavealpha lub imagealphablending (zależy co robisz z obrazkiem), 2) Zwracać uwagę na przeglądarkę. Nie wszystkie obsługują przezroczystość dla png (patrz IE6) -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zupełnie nic ine chce robić z obrazkiem
![]() Tak wiem, że IE<=6.0 sobie z tym nie radzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Od początku. Masz już gotowy półprzeźroczysty obrazek czy chcesz taki stworzyć za pomocą GD?
|
|
|
![]()
|
|
Mam już gotowy obrazek, problem tylko w tym że jak go wyświetlam to już nie jest przeźroczysty
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Pokaż kod, jakim wyświetlasz obrazek i link do obrazka na serwerze...
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Jeśli chodzi o kod to za wiele nie ma co pokazywać bo w sumie nic nie mam. Wklejałem to co odnalazłem na różnych forach, robiłem różne miksy ale niestety nic nie wskórałem. Albo nie wyświetlało obrazka albo wyświetlało ale bez przeźroczystości. A kod jaki mam aktualnie też nie daje przeźroczystości ale przynajmniej wyświetla obrazek więc póki co go zostawiłem
W sumie wydaje się to logiczne ale co z tego skoro nie działa ![]() ![]() A poniżej obrazek ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
No i to jest to, Ty nie wyświetlasz gotowego obrazka, ale go tworzysz! Zobacz, jakie funkcje odpowiadają za przezroczystość. Ja to robię tak:
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
to teraz pare pytań a właściwie jedno
![]() Ok, pytanie nieaktualne ![]() ![]() Teraz mam tak:
Tak więc dzięki za pomoc ![]() Ten post edytował marcinp1984 17.03.2011, 15:26:18 |
|
|
![]()
|
|
Ustawia prawa dostępu, możesz ominąć...
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:52 |