Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Serwer VPS - duży ping i wysyp pamięci
Moriquendi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej,

Kupiłem ostatnio serwer VPS na tej stronie: www.spacerich.com
Przede wszystkim chodziło mi o jak najmniejsze pingi do serwerów w USA.
Na początku liczyłem, że będę miał ping ~20 ms (do innego serwera, ale również w tym samym mieście/okolicach). Ale gdy sprawdziłem ping, to okazało się, że wynosi on aż 70 ms.

Czy to może być spowodowane złą konfiguracją/parametrami serwera, czy jest to raczej problem odległości między serwerami? Może istnieje jakiś rodzaj "szybkiego przesyłu danych", którego mój serwer nie posiada? Nie bardzo wiem na co powinienem zwrócić uwagę i może powinienem kupić inny serwer z innymi parametrami, który ma to "coś".
Dodam, że aktualnie kupiłem najtańszy VPS oferowany na tej stronie:
Cytat
256 MB of Guaranteed Memory
384 MB of Burstable Memory
10 GB of Disk Space
Bandwidth details:
- Inbound: UnMetered
- Outbound: 2 TB/m
on 1 GigE (1000Mbit) port

Kolejna sprawa.
Chciałem skonfigurować ten serwer tak, żeby mieć jakby "zdalny pulpit" i móc uruchamiać na nim różne programy. Na serwerze jest system Ubuntu. Mam więc środowisko graficzne. Teraz chciałem uruchomić na serwerze przeglądarkę - Google Chrome. Uruchamiam ją i wpisuje adres jakiejś strony www (np.google.pl). W tej chwili otrzymuję różne błędy odnośnie zużycia pamięci. Czy możliwe jest, że 256 RAM nie wystarczy na zwykłe przeglądanie internetu poprzez przeglądarkę?

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
kalmaceta

-----

po 1. najtańsze znaczy przy vps zwykle zły wybór
po 2. ps aux zobacz co chodzi w tle, a co ci potrzebne / zwykle nawalają zbędnych usług
po 3. ile masz pamięci, ile potrzebuje dana aplikacja, kup coś innego poprawa pingów nie specjalnie zwiększy wydajność

--------------------
kAlmAcetA
+Quote Post
Moriquendi

-----

Cytat(kalmaceta @ 1.03.2011, 18:11:39 ) *
po 3. ile masz pamięci, ile potrzebuje dana aplikacja, kup coś innego poprawa pingów nie specjalnie zwiększy wydajność

Ale w jakim sensie "lepszy"?
RAM czy procesor raczej nie ma wpływu na ping, więc co ma? Weźmy na przykład tą stronę wspomnianą przeze mnie - mają ogólnie słabo połączoną serwerownie "ze światem" czy po prostu konkretnie mój skromny VPS jest....zbyt skromny...

Może wy moglibyście polecić jakąś firmę wynajmującą VPS'y USA?:-)
+Quote Post
kalmaceta

-----

do zdalnego pulpitu nie jest potrzebny super ping tylko zasoby. zresztą sam piszesz:
Cytat
Chciałem skonfigurować ten serwer tak, żeby mieć jakby "zdalny pulpit" i móc uruchamiać na nim różne programy. Na serwerze jest system Ubuntu. Mam więc środowisko graficzne. Teraz chciałem uruchomić na serwerze przeglądarkę - Google Chrome. Uruchamiam ją i wpisuje adres jakiejś strony www (np.google.pl). W tej chwili otrzymuję różne błędy odnośnie zużycia pamięci. Czy możliwe jest, że 256 RAM nie wystarczy na zwykłe przeglądanie internetu poprzez przeglądarkę?

--------------------
kAlmAcetA
+Quote Post
Moriquendi

-----

No tak, ale docelowo chodzi mi o zmniejszenie pingu.

Zdalny pulpit jest mi potrzebny tylko po to żebym mógł uruchomić np. jakiś program na serwerze, a potem już go wyłączam, a program dalej chodzi.

Ale rozumiem, że zakupiony przeze mnie serwer jest za słaby żeby udźwignąć operacje związane z takimi operacjami snitch.gif No więc zacznę rozglądać się za czymś lepszym,hm...muszę o opinie popytać

Edit:
Jeszcze mam takie pytanie odnośnie pingu.
Na jaki ping powinienem liczyć na odległości w obrębie tego samego stanu oraz pingi pomiędzy różnymi stanami?

Ten post edytował Moriquendi 1.03.2011, 20:18:24
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:10