![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Kupiłem ostatnio serwer VPS na tej stronie: www.spacerich.com Przede wszystkim chodziło mi o jak najmniejsze pingi do serwerów w USA. Na początku liczyłem, że będę miał ping ~20 ms (do innego serwera, ale również w tym samym mieście/okolicach). Ale gdy sprawdziłem ping, to okazało się, że wynosi on aż 70 ms. Czy to może być spowodowane złą konfiguracją/parametrami serwera, czy jest to raczej problem odległości między serwerami? Może istnieje jakiś rodzaj "szybkiego przesyłu danych", którego mój serwer nie posiada? Nie bardzo wiem na co powinienem zwrócić uwagę i może powinienem kupić inny serwer z innymi parametrami, który ma to "coś". Dodam, że aktualnie kupiłem najtańszy VPS oferowany na tej stronie: Cytat 256 MB of Guaranteed Memory 384 MB of Burstable Memory 10 GB of Disk Space Bandwidth details: - Inbound: UnMetered - Outbound: 2 TB/m on 1 GigE (1000Mbit) port Kolejna sprawa. Chciałem skonfigurować ten serwer tak, żeby mieć jakby "zdalny pulpit" i móc uruchamiać na nim różne programy. Na serwerze jest system Ubuntu. Mam więc środowisko graficzne. Teraz chciałem uruchomić na serwerze przeglądarkę - Google Chrome. Uruchamiam ją i wpisuje adres jakiejś strony www (np.google.pl). W tej chwili otrzymuję różne błędy odnośnie zużycia pamięci. Czy możliwe jest, że 256 RAM nie wystarczy na zwykłe przeglądanie internetu poprzez przeglądarkę? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 24 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po 1. najtańsze znaczy przy vps zwykle zły wybór
po 2. ps aux zobacz co chodzi w tle, a co ci potrzebne / zwykle nawalają zbędnych usług po 3. ile masz pamięci, ile potrzebuje dana aplikacja, kup coś innego poprawa pingów nie specjalnie zwiększy wydajność -------------------- kAlmAcetA
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po 3. ile masz pamięci, ile potrzebuje dana aplikacja, kup coś innego poprawa pingów nie specjalnie zwiększy wydajność Ale w jakim sensie "lepszy"? RAM czy procesor raczej nie ma wpływu na ping, więc co ma? Weźmy na przykład tą stronę wspomnianą przeze mnie - mają ogólnie słabo połączoną serwerownie "ze światem" czy po prostu konkretnie mój skromny VPS jest....zbyt skromny... Może wy moglibyście polecić jakąś firmę wynajmującą VPS'y USA?:-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 24 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do zdalnego pulpitu nie jest potrzebny super ping tylko zasoby. zresztą sam piszesz:
Cytat Chciałem skonfigurować ten serwer tak, żeby mieć jakby "zdalny pulpit" i móc uruchamiać na nim różne programy. Na serwerze jest system Ubuntu. Mam więc środowisko graficzne. Teraz chciałem uruchomić na serwerze przeglądarkę - Google Chrome. Uruchamiam ją i wpisuje adres jakiejś strony www (np.google.pl). W tej chwili otrzymuję różne błędy odnośnie zużycia pamięci. Czy możliwe jest, że 256 RAM nie wystarczy na zwykłe przeglądanie internetu poprzez przeglądarkę?
-------------------- kAlmAcetA
|
|
|
![]()
|
|
No tak, ale docelowo chodzi mi o zmniejszenie pingu.
Zdalny pulpit jest mi potrzebny tylko po to żebym mógł uruchomić np. jakiś program na serwerze, a potem już go wyłączam, a program dalej chodzi. Ale rozumiem, że zakupiony przeze mnie serwer jest za słaby żeby udźwignąć operacje związane z takimi operacjami ![]() Edit: Jeszcze mam takie pytanie odnośnie pingu. Na jaki ping powinienem liczyć na odległości w obrębie tego samego stanu oraz pingi pomiędzy różnymi stanami? Ten post edytował Moriquendi 1.03.2011, 20:18:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:10 |