Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer VPS - duży ping i wysyp pamięci
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Moriquendi
Hej,

Kupiłem ostatnio serwer VPS na tej stronie: www.spacerich.com
Przede wszystkim chodziło mi o jak najmniejsze pingi do serwerów w USA.
Na początku liczyłem, że będę miał ping ~20 ms (do innego serwera, ale również w tym samym mieście/okolicach). Ale gdy sprawdziłem ping, to okazało się, że wynosi on aż 70 ms.

Czy to może być spowodowane złą konfiguracją/parametrami serwera, czy jest to raczej problem odległości między serwerami? Może istnieje jakiś rodzaj "szybkiego przesyłu danych", którego mój serwer nie posiada? Nie bardzo wiem na co powinienem zwrócić uwagę i może powinienem kupić inny serwer z innymi parametrami, który ma to "coś".
Dodam, że aktualnie kupiłem najtańszy VPS oferowany na tej stronie:
Cytat
256 MB of Guaranteed Memory
384 MB of Burstable Memory
10 GB of Disk Space
Bandwidth details:
- Inbound: UnMetered
- Outbound: 2 TB/m
on 1 GigE (1000Mbit) port

Kolejna sprawa.
Chciałem skonfigurować ten serwer tak, żeby mieć jakby "zdalny pulpit" i móc uruchamiać na nim różne programy. Na serwerze jest system Ubuntu. Mam więc środowisko graficzne. Teraz chciałem uruchomić na serwerze przeglądarkę - Google Chrome. Uruchamiam ją i wpisuje adres jakiejś strony www (np.google.pl). W tej chwili otrzymuję różne błędy odnośnie zużycia pamięci. Czy możliwe jest, że 256 RAM nie wystarczy na zwykłe przeglądanie internetu poprzez przeglądarkę?

kalmaceta
po 1. najtańsze znaczy przy vps zwykle zły wybór
po 2. ps aux zobacz co chodzi w tle, a co ci potrzebne / zwykle nawalają zbędnych usług
po 3. ile masz pamięci, ile potrzebuje dana aplikacja, kup coś innego poprawa pingów nie specjalnie zwiększy wydajność
Moriquendi
Cytat(kalmaceta @ 1.03.2011, 18:11:39 ) *
po 3. ile masz pamięci, ile potrzebuje dana aplikacja, kup coś innego poprawa pingów nie specjalnie zwiększy wydajność

Ale w jakim sensie "lepszy"?
RAM czy procesor raczej nie ma wpływu na ping, więc co ma? Weźmy na przykład tą stronę wspomnianą przeze mnie - mają ogólnie słabo połączoną serwerownie "ze światem" czy po prostu konkretnie mój skromny VPS jest....zbyt skromny...

Może wy moglibyście polecić jakąś firmę wynajmującą VPS'y USA?:-)
kalmaceta
do zdalnego pulpitu nie jest potrzebny super ping tylko zasoby. zresztą sam piszesz:
Cytat
Chciałem skonfigurować ten serwer tak, żeby mieć jakby "zdalny pulpit" i móc uruchamiać na nim różne programy. Na serwerze jest system Ubuntu. Mam więc środowisko graficzne. Teraz chciałem uruchomić na serwerze przeglądarkę - Google Chrome. Uruchamiam ją i wpisuje adres jakiejś strony www (np.google.pl). W tej chwili otrzymuję różne błędy odnośnie zużycia pamięci. Czy możliwe jest, że 256 RAM nie wystarczy na zwykłe przeglądanie internetu poprzez przeglądarkę?
Moriquendi
No tak, ale docelowo chodzi mi o zmniejszenie pingu.

Zdalny pulpit jest mi potrzebny tylko po to żebym mógł uruchomić np. jakiś program na serwerze, a potem już go wyłączam, a program dalej chodzi.

Ale rozumiem, że zakupiony przeze mnie serwer jest za słaby żeby udźwignąć operacje związane z takimi operacjami snitch.gif No więc zacznę rozglądać się za czymś lepszym,hm...muszę o opinie popytać

Edit:
Jeszcze mam takie pytanie odnośnie pingu.
Na jaki ping powinienem liczyć na odległości w obrębie tego samego stanu oraz pingi pomiędzy różnymi stanami?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.