![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki problem ze w bazie danych MySQL w jednym polu mam dane typu data w formacie rrrr-mm-dd
i teraz nie wiem jak sprawdzic czy w polu w formularzu wprowadzono dane w takim formacie |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastosuje wyrazenie regularne:
[php:1:7839755c2f]<?php $data = "2004-02-24"; if( ereg( "[0-9]{4}-[0-9]{2}-[0-9]{2}", $data ) ) { echo "dobrze"; } else { echo "zle"; } ?> ?>[/php:1:7839755c2f] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a w javie script ? bo chodzi mi o to zeby sprawdzilo przed wyslaniem formularza
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[xml:1:84393cbb01]
<html> <body> <SCRIPT LANGUAGE="JavaScript"> <!-- function checkform ( form ) { if (!form.data.value.match('^[0-9]{4}-[0-1]{1}[0-9]{1}-[0-9]{2}$')) { alert( "zla data" ); form.data.focus(); return false ; } return true ; } //--> </SCRIPT> <form action="index.html" method="post" name="nazwa"> <input type="text" name="data"> <input type="button" value="Sprawdz" onclick="checkform( nazwa )"> </form> </body> </html>[/xml:1:84393cbb01] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat (...) i teraz nie wiem jak sprawdzic czy w polu w formularzu wprowadzono dane w takim formacie
Błąd. Staraj się tworzyć tak formularze, aby była jak najmniejsza szansa na pomyłkę przy wprowadzaniu danych przez użytkownika, a jeżeli jest to możliwe to aby użytkownik nie wprowadzał ich, a wybierał. W Twoim przypadku możesz zastosować pola typu select do wyboru dnia, miesiąca i roku (jeżeli daty mogą zawierać się w długim przedziale czasu, ostatecznie można zrobić wprowadzenie roku w formie pola typu text). Sprawdzenie takiego formularza jest o wiele prostsze i sam możesz ustalić format daty. |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
W takim razie nie te forum przenosze:
php pocz -> XHTML, CSS i ECMAScript |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:14 |