![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i w bazie jest na przyklad id | odkogo | dokogo | tresc 1 1 2 aaaaa 2 1 2 bbbbb 3 2 1 cccccc 4 1 3 ddddd I chciałbym żeby mysql zwrócił wynik wszystkich wiadomosci wysłanych i odebranych zgrupowanych po 'dokogo' a to co tam namazałem na górze zwraca 3 wyniki 1 3 4 a przecież 1 i 3 to ta sama osoba i lepiej by było gdyby zwracał dwa wyniki w tym przykladzie 3 4 edit: literówki w treści posta Ten post edytował neo1986kk 5.02.2011, 00:54:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Napisz lepiej, co chcesz osiągnąć a nie to, jak to robisz
![]() -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam wiadomości w bazie
id odkogo dokogo tresc i chcę wyciągnąć wszystkie wiadomości, ale w sposób taki, żeby nie dzielil na wysłane i odebrane tylko tak jak by na rozmowy z osobą. Czyli wiadomosci przychodzące i wychodzące jako jedna rozmowa. A moj kod dzieli je na przychodzące i wychodzące czyli id odkogo dokogo tresc 1 1 2 aaa 2 2 1 bbb 3 1 2 ccc 4 2 1 ddd dla mojego zapytania to 2 rożne rozmowy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Czyli niejako chcesz połączyć wyświetlenie wiadomości, niezależenie czy są to odebrane, czy wysłane - ale dotyczą jednego korespondenta?
Jeżeli tak, wystarczy takie zapytanie:
Ten post edytował Kshyhoo 5.02.2011, 17:08:45 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
no nie dokońca bo ja potrzebuje zeby wybieral z bazy nazwe osoby z ktora koresponduje
czyli jesli odkogo==user to wyswietlaj==dokogo jest wiadomosc a jesli dokogo==user to odkogo jest |
|
|
![]()
|
|
No ale wszędzie masz $user, więc nie bardzo kumam, o co biega (może Twój skrypt ma więcej inteligencji ;p).
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
dobra może inaczej przełożę to na język ludzki.
Po kolei 1. W bazie o nazwie wiadomosci sa kolumny id, odkogo,dokogo,tresc 2. Baza wygląda tak: id dokogo odkogo tresc 1 Ja Kasia aaaa 2 Ja Kasia bbbb 3 Kasia Ja cccc 4 JA Tomek ddd 3. Potrzebuje z tego wyciągnąć dokladnie coś takiego(pisze dokladnie to co ma się wyświetać słowo w słowo): Ostatnie korespondencje: Korespondecja z Kasia Korespondencja z Tomek 4. Zapytanie (Select * from wiadomosci where user = dokogo or user = odkogo) wyrzuca coś takiego: Korespondencja z Kasia Korespondencja z Kasia Korespondecja z Ja Korespondecja z Tomek 5. Grupując - (Select * from wiadomosci where user = dokogo or user = odkogo group by odkogo,dokogo) wyrzuca: Korespondecja z Kasia Korespondecja z Ja Korespondecja z Tomek Tak naprawe Korespondecja z Ja to nic innego jak korespondecja z Kasia wiec uważam łopatologicznie ze zapytanie powinno wyglądać tak: Wybierz z bazy wiadomosci w który ja jestem odbiorcą lub nadawcą pogrupuj te wiadomości (obojętnie czy ja jestem nadawcą czy odbiorcą) według osob z którymi koresponduję Wyrzuc na ekran wszystkie korespondencje |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem, że Kasia to Ty? ;P
Po pierwsze, zła konstrukcja bazy, lepiej trzymać nazwy userów w osobnej tabeli i odwoływać się poprzez ID. Po za tym, jeżeli nie chcesz wiadomości od "ja", to po co piszesz sama do siebie ;p No i istnieje też <>ja. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
nie, akurat ja to ja a Kasia to wymyślone przeze mnie imie:P wiem że sam do siebie nie wyślę wiadomości, nie trzymam nazw userów w bazie tylko Id ale wytlumaczyć chciałem dosadnie a może i przesadnie o co mi chodzi.
|
|
|
![]()
|
|
Logujesz się i ładujesz ID do sesji, potem:
Czyli wszystkie do Ciebie... czego więcej brak? -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
sluchaj, przedstawie Ci to w kilku zapytaniach i chyba tak zrobie bo widze ze nie dojdziemy do porozumienia
pobieram wszysktkie wiadomosci z bazy które wysłałem lub które wysłano do mnie $user to ja
Mam już wiadomości tylko między mną a innym ludźmi
To samo musze zrobić dla wiadomości odebranych, czyli tam gdzie dokogo=$user; Z tym że to po pierwsze nie bedzie posegregowane a po 2 napewno da sie w jednym zapytaniu.. [sql] Ten post edytował neo1986kk 5.02.2011, 20:30:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 18:29 |