![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki problem. Chciałbym po pierwsze zrobić pobrać z bazy mysql kategorie jakie są dane ( ich ilość a następnie nazwy aby za pomocą php wygenerować konkretne kategorie na stronie główne - menu) następnie podlinkować odpowiedni link - po czym w miejscu /nazwa_kat.php przedstawić w jakiejś tabeli zawartość innej tabeli z bazy Jak mogę to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No ale czego nie wiesz? Jak pobrać coś z bazy?
Zajrzyj do pierwszego kursu php+mysql - masz tam to wszystko wyjasnione. Potrzebne do tego są funkcję z rodziny mysql_ - w manualu masz je opisane -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
głównie chodzi o kwestie już po pobraniu danych > stworzyć plik nazwa_kat.php aby właściwie się wyświetlało i jak później zarządzać tymi stronami - a dokładniej jak się dostać do tej strony aby ją zaprogramować
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat - a dokładniej jak się dostać do tej strony aby ją zaprogramować Nie za bardzo rozumiem..Jak sie dostac do strony by ją zaprogramowac? Otworz plik nazwa_kat.php pierwszym lepszym edytorem tekstu i programuj.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
właśnie chciałbym to zrobić automatem..
żeby przy pobieraniu nazw kategorii z bazy.... tworzył menu i od razu tworzył plik nazwa_kat.php |
|
|
![]()
|
|
Ale po co? Co ty chcesz osiągnąc?
Napisz plik nazwa_kat.php ktory robi co chcesz w zaleznosci od kategorii i po sprawie. Albo cos za bardzo kombinujesz ale opisz moze problem dokladniej, co chcesz zrobic -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
mam dodawanie kategorii przez admina. I chciałbym aby skrypt automatem mógł wykonywać wszystko. Przy plikach wprowadzanych na sztywno, każde dodanie nowej kategorii łączy się z przeprogramowanie skryptu ( niby tylko dodanie nowego pliku .php ale jednak jest ingerencja w kod)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz też użyć serializacji danych [wygodniejsza opcja] lub jeszcze łatwiejsza - wyświetlać dane z bazy bezpośrednio na stronie EDIT: po to masz baze danych aby nie trzeba było manipulować kodem ...... Ten post edytował CuteOne 14.01.2011, 11:16:49 |
|
|
![]()
|
|
Tepy jestem. Wytlumacz mi proszę co ma dodanie nowej kategorii do tworzenia kolejnego skryptu/pliku php.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
To nie html zeby do nowej kategorii tworzyc nowy plik
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tepy jestem. Wytlumacz mi proszę co ma dodanie nowej kategorii do tworzenia kolejnego skryptu/pliku php. mam w bazie ( kat1, kat2, kat3) -> aby wyświetlić coś w każdej z nich muszę zrobić pliki kat1.php, kat2.php, kat3.php . I teraz chcę dodać kat4 - i aby było coś w niej muszę dodać kolejny plik kat4.php i dla mnie nie jest to problem. Jednak jeśli admin nie jest programitą.. a o to właśnie chodzi |
|
|
![]()
|
|
Cytat mam w bazie ( kat1, kat2, kat3) -> aby wyświetlić coś w każdej z nich muszę zrobić pliki kat1.php, kat2.php, kat3.php No i tu jest Twoj problem - totalnie źle myslisz. php to nie html. php to dynamika a nie statyka jak w htmlnie robisz kat1.php, kat2.php..... tylko robisz kat.php i on w zależnosci od otrzymanej kategorii w linku wyswietla co chcesz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No i tu jest Twoj problem - totalnie źle myslisz. php to nie html. php to dynamika a nie statyka jak w html nie robisz kat1.php, kat2.php..... tylko robisz kat.php i on w zależnosci od otrzymanej kategorii w linku wyswietla co chcesz. już chyba czaję. Zaraz podziałam jak coś będzie niejasne poproszę o wyjaśnienie. CuteOne i nospor otrzymali "Pomógł" - Dzięki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jest najprostszy sposób na wyświetlanie wyników z bazy i powinieneś trzymać się z dala od tworzenia kodów z automatów Ten post edytował CuteOne 14.01.2011, 11:33:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
A ja powiem tyle: dzieci w szkole robią się inteligentniejsze i nie zakładają już na forum.php.pl tematów o tytule "Pomocy! Zadanie na wczoraj z infy!" Każdy, kto przeczytał choć pierwszą stronę jakiegokolwiek kursu php/sql wie, że można wykonać to dynamicznie.
Po za tym, kiedyś było modne nabijanie postów a obecnie w modzie jest dużo "Pomógł"... Sorry za offtop, ale wkurza mnie niechęć do wujka Google i cioci Szukajki... -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
i nie wyświetla nic w menu. W bazie w tabeli category są 4 wpisane. Ten post edytował Paweltm 14.01.2011, 13:41:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
A co przychodzi przez $_GET?
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
jak wchodzę przez .../?p=pierwsza ( taka jest jedna z nazw kategorii ) wyświetla mi link do niej ale nic więcej a przy wejściu na na stronę gdzie jest kod nie wświetla zawartości tabeli
|
|
|
![]()
|
|
Przeciez kod co tu masz napisany, sluzy do wyswietlania kategorii, ktorej nazwe podales w linku. No to nic dziwnego ze wyswietla ci tylko tę jedną, ktora podasz w linku, Jak nic nie podasz w linku to nie wyswietli zadnej bo zadna nie pasuje do pustego ciagu.
Jak chcesz wyswietlic wszystkie kategorie to wywal warunek WHERE -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Przeciez kod co tu masz napisany, sluzy do wyswietlania kategorii, ktorej nazwe podales w linku. No to nic dziwnego ze wyswietla ci tylko tę jedną, ktora podasz w linku, Jak nic nie podasz w linku to nie wyswietli zadnej bo zadna nie pasuje do pustego ciagu. Jak chcesz wyswietlic wszystkie kategorie to wywal warunek WHERE Działa. Dzięki - pomógł poszedł. A teraz w którym miejscu zrobić obsługę poszczególnych kategorii ? plik p.php? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 19:20 |