![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 2 Dołączył: 2.10.2010 Skąd: Piotrków Trybunalski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Nie wiedziałem gdzie to dać więc tutaj piszę ;D A konkretnie to rozchodzi się o to że mam pewny pomysł i nurtujące mnie pytanko bez którego ani rusz. Więc chodzi o to, Czy jakbym chciał np. zrobić grę przeglądarkową typu Eurobiznes oczywiście strona będzie darmowa tylko jakieś reklamy na niej itd. I chodzi o to czy mogę to zrobić czy to będzie jakieś złamanie praw autorskich czy coś ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Łamiesz prawo (jeżeli kopiujesz grę, jej zasady lub inne charakterystyczne cechy, logo, nazwę itd.). Żadnego wpływu na to nie ma fakt, że strona będzie "darmowa". Aczkolwiek w Polsce nie obowiązuje (z tego co wiem) patent na "pomysł".
Ten post edytował Daiquiri 15.11.2010, 21:15:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tymi zasadami mnie zaciekawiłeś, eurobiznes (zasady monopoly) gra "detektyw" (zasady Cluedo), takich przykładów można mnożyć, czy te gry są nielegalne ponieważ opierają się na podobnych zasadach ? czy też ich wydawcy musieli zapłacić za możliwość wydania takich gier?
-------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 2 Dołączył: 2.10.2010 Skąd: Piotrków Trybunalski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aha,
![]() Bo nie raz chciałem w to zagrać i nie miałem z kim i założe się że nie tylko ja a to by załatwiało całą sprawę. Też własnie fajnie by było znajść jakąś lukę dzięki której mógł bym zrobić coś takiego. Ten post edytował PiterosWeb 15.11.2010, 21:19:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Tak jak napisałam, z tego co wiem nie ma w Polsce patentu na pomysł. Nie możesz "przenieść" eurobiznesu w postaci takiej jaka jest do sieci. Pomysł to co innego.
|
|
|
![]()
|
|
a gdyby nazwać to inaczej i pozmieniać troche wygląd gry i zasady to by to przeszło jak myślicie
![]() Bo ja chciałem zrobić taki portal z dużą ilością takich gier planszowych ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na kurnik.pl jest podobna gra, nazywa się netopol ( http://www.kurnik.pl/netopol ), zasady praktycznie takie same, ale nie mam pojęcia czy musieli wykupować jakąś licencję czy coś podobnego.
Ten post edytował Adam_ 15.11.2010, 21:30:38 |
|
|
![]()
|
|
I właśnie o coś w tym stylu mi chodzi tylko teraz muszę się dowiedzieć jak to jest z tym dokładnie bo chciałem zrobić wiele gier takich właśnie
np.(Eurobiznes, Scrable, Chińczyk itd). Bo moim zdaniem to by było popularne gdyż tego typu gier w sieci nie ma jakoś bardzo dużo a ludzi chętnych do zagrania w takie gry by trochę było. Przynajmniej tak mi się wydaje. |
|
|
![]()
|
|
a gdyby nazwać to inaczej i pozmieniać troche wygląd gry i zasady to by to przeszło jak myślicie Jeżeli nie chcesz wydawać na prawnika, to chociaż skonsultuj się z takowym na np. forum prawnym. ![]() Bo ja chciałem zrobić taki portal z dużą ilością takich gier planszowych B) Osobiście uważam, że możesz podchwycić koncepcję. |
|
|
![]()
|
|
OK. Dzięki za opinie ;D
Na razie napisałem do kurnika na ten temat może mi odpowiedzą ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazłem ciekawy artykuł o tym temacie, http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/3976...utorskiego.html
-------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki za pomoc ;D ten artykuł odpowiada na wszystkie moje pytania ;D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:25 |